REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smegenys gramatines klaidas pastebi, net jeigu apie jas negalvojame. Oregono universiteto (JAV) mokslininkai užfiksavo įrodymą, kad žmonės pastebi gramatines klaidas net nesistengdami to daryti, rašo sciencedaily.com.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrime dalyvavo 18–30 metų asmenys, kurių gimtoji kalba buvo anglų. Jų smegenų veikla buvo tiriama naudojant elektroencefalografą, kuris leidžia užfiksuoti pokyčius smegenyse. Tyrimo dalyviams po vieną žodį buvo pristatoma 280 trumpų sakinių. Kai kurie sakiniai buvo gramatiškai neteisingi. Kiekvieno sakinio rodymo metu būdavo pagrojamas 50 milisekundžių trukmės garso įrašas. Jis atsirasdavo prieš arba po gramatinės klaidos. Blaškantis garsinis signalas atsirasdavo ir teisinguose sakiniuose.

REKLAMA

„Tyrimo dalyviai kuo greičiau turėjo reaguoti į garsą ir įvertinti, ar tonas buvo žemas, vidutinis ar aukštas. Gramatinės sakinių klaidos dalyviams buvo aiškiai matomos, tačiau jie jas ne visada pastebėdavo, nes turėjo atlikti papildoma garsinę užduotį. Perskaitę sakinius tiriamieji turėjo pasakyti, ar jie teisingi. Jei garsas suskambėdavo iškart prieš gramatinę klaidą, eksperimento dalyviai būdavo labiau linkę teigti, kad pateiktas sakinys yra teisingas, net jei jis toks nebūdavo“, – pasakoja mokslininkė Laura Batterink.

REKLAMA
REKLAMA

Kai signalas pasigirsdavo po gramatinės klaidos, tyrimo dalyviai užfiksavo 89 procentus klaidų. Kai garsas nuskambėdavo prieš gramatines klaidas, eksperimento dalyviai pastebėjo tik 51 procentą visų klaidų. Garsinis signalas išblaškydavo tiriamųjų dėmesį. Tačiau net jei dalyviai nepastebėdavo klaidų, jų smegenys į jas reaguodavo.

„Smegenyse yra mechanizmas, kuris atpažįsta klaidas ir į jas reaguoja, net jei žmogus jų sąmoningai nesupranta“, – tikina L. Batterink.

Šio tyrimo rezultatai gali lemti pokyčius mokymo strategijose, ypač mokant užsienio kalbos suaugusiuosius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų