REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Odos vėžys – ne mirties nuosprendis

Laiku pastebėjus melanomą, išgyja iki 97 % žmonių

Gegužės 7 dieną Medicinos diagnostikos ir gydymo centre jau šeštą kartą buvo paminėta Euromelanomos diena. Šia proga centro dermatovenerologai pakvietė žmones nemokamai pasitikrinti odą. Iš anksto užsiregistravusiems buvo teikiamos ir konsultacijos, į ką reikia atkreipti dėmesį bei kaip iki minimumo sumažinti pavojingus veiksnius, galinčius sukelti odos vėžį.

REKLAMA
REKLAMA

Nors daugelis yra girdėję, kad melanoma – agresyviausia odos vėžio forma, apklausos rodo, jog į odos pakitimus žmonės kreipia nepakankamai dėmesio. Atidžiai pasitikrinti odą rekomenduojama maždaug kartą per mėnesį, o pastebėjus pakitimų, nedelsiant kreiptis į gydytoją.

REKLAMA

Manoma, kad maždaug pusė visų atvejų melanoma išsivysto iš jau esančių gerybinių odos navikų – apgamų. Kita pusė – iš naujai atsiradusių apgamų, ėmus nekontroliuojamai daugintis pigmentinėms odos ląstelėms melanocitams. Dauguma žmonių žino, kad melanomai atsirasti didelį poveikį gali turėti ultravioletiniai spinduliai – tiek natūralūs, kaitinantis saulėje, tiek soliariumuose. Tačiau tai nėra vieninteliai rizikos veiksniai. Pavyzdžiui, žmonės vis dar nustemba sužinoję, kad susirgti odos ligomis labiau rizikuoja ant kūno turintys daugiau nei 50 apgamų, šviesios odos ar vyresni nei 50 metų asmenys. Taip pat padidintu rizikos veiksniu laikoma organų transplantacija ar nuolatinis imunitetą silpninančių vaistų vartojimas.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie rizikos veiksniai buvo staigmena ir gegužės septintąją apsilankiusiems Medicinos diagnostikos ir gydymo centre. Nors savaime suprantamas dalykas turėtų būti apsauga nuo saulės (kremas), beveik trečdalis apsilankiusiųjų prisipažino, kad kremo nenaudoja niekuomet – netgi tada, kai kaitinasi saulėje. Saulėje nesikaitinant, o tiesiog būnant lauke (mažiau nei valandą), saulės kremo nenaudoja beveik du trečdaliai apklaustųjų.

Euromelanomos dieną į Medicinos diagnostikos ir gydymo centrą užsuko daugiau moterų (76,3 proc.) nei vyrų (23,7 proc.). Aktyviausiai tikrinosi 31–40 m. bei 61–70 m. amžiaus grupių žmonės (po 25 procentus visų pasitikrinusiųjų). Gydytojai visiškai nesulaukė žmonių, einančių trečią bei penktą gyvenimo dešimtį. Kitų grupių atstovų, nors ir mažiau, bet buvo. Taip pat galima daryti išvadą, kad rūpinimasis savo sveikata tiesiogiai priklauso ir nuo išsilavinimo – iš visų pasitikrinusiųjų net 75 proc. yra su aukštuoju išsilavinimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beveik dviem trečdaliams apsilankiusiųjų iki gegužės septintosios niekuomet nebuvo atlikta išsami odos apžiūra. Anksčiau odą bent du kartus buvo tyręsi tik ketvirtadalis pacientų.

Taip pat beveik du trečdaliai ištirtų pacientų prisipažino, kad gana ilgai būna gryname ore, daugiau nei trečdalis papasakojo, jog bent mėnesį (ar daugiau) per metus praleidžia šalyse, kuriose saulės intensyvumas didesnis nei Lietuvoje, o ketvirtadalis prisiminė, kad iki sulaukdami pilnametystės buvo gana stipriai nudegę saulėje (tai taip pat yra vienas rizikos veiksnių).

REKLAMA

Pernai Euromelanomos dieną iš visų pasitikrinusiųjų Medicinos diagnostikos ir gydymo centre odos melanoma įtarta daugiau nei trečdaliui. Šiemet tokių žmonių nebuvo nė vieno.

Dažniausiai žmonių dėmesį į odos pakitimus atkreipia dermatologas. Tad nevenkite reguliariai apsilankyti pas gydytoją ir gauti patvirtinimą, kad Jūsų oda visiškai sveika.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų