REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Nuo prekybos žmonėmis nukenčia moterys, vyrai, mergaitės ir berniukai. Europolo duomenimis, vaikai verčiami užsiimti nusikalstama veikla, pavyzdžiui, elgetauti, vogti iš parduotuvių. Jie yra parduodami kaip prekės. Pernai Lietuvoje pagalbos kreipėsi daugiau nei 100 nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis asmenų, tačiau Lietuvoje nėra net apytikslių duomenų apie realų šios problemos mastą.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva yra tiekimo šalis – iš Lietuvos pristatoma labai daug prekybos žmonėmis aukų Didžiojoje Britanijoje. Italija čia figūruoja kaip pristatymo ir tranzito šalis. Londono policijos pareigūnų duomenimis, šalyje yra pristatoma daug žmonių iš Lietuvos“, – teigia Vaiko teisių apsaugos įstaigos atstovas Valdas Dambrava.

REKLAMA

Anot jo, 2012 metais buvo pradėti 44 ikiteisminiai tyrimai, 17 asmenų pateikti kaltinimai dėl prekybos žmonėmis, 7 nubausti laisvės atėmimo bausmėmis. Tačiau V. Dambrava tvirtina, kad oficiali prekybos žmonėmis aukų statistika Lietuvoje yra tik ledkalnio viršūnė, nes realūs nukentėjusiųjų mastai yra daug didesni.

„2002–2011 metų laikotarpiu iš viso pasaulyje verčiami dirbti ir seksualiai išnaudojami buvo 21 mln. žmonių. Iš jų 5,5 mln. vaikų. Tai perkėlus tuos skaičius, būtų galima nustatyti, kad Lietuvoje iš tikrųjų turėtume apie 5000–7000 nukentėjusiųjų“, – sako Vaiko teisių apsaugos įstaigos atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

V. Dambrava pasakoja apie šį pavasarį nutikusį įvykį, kai paauglys buvo išgelbėtas jau vežamas dirbti į užsienį, todėl, anot jo, svarbus šalių bendradarbiavimas.

„Vienas globos namų auklėtinis – 15–16 metų paauglys – buvo įtraukiamas į narkotikų platinimo schemą. Jam liepta pardavinėti narkotikus. Tačiau jis nenorėjo to daryti ir narkotikus sunaikino. Tada paauglys buvo sumuštas ir reikalauta grąžinti pinigus, grasinta išvežti dirbti, šiuo atveju, versti vogti užsienyje. Policiją išlaisvino jį jau vežamą. Sulaikyti įtariamieji, pradėtas tyrimas. Šis atvejis baigėsi laimingai, tačiau dauguma atvejų taip nesibaigia, ir tie žmonės yra išvežami į užsienį. Tokiu atveju reikalingas tarpinstitucinis bendradarbiavimas, kad visos šalys, iš kur vežama, per kurias vežama, derintų savo veiksmus ir būtų galima kuo greičiau tiems žmonėms padėti“, – sako V. Dambrava.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų