REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karolina STAŽYTĖ 

Nuo šių metų sausio „Regitroje“ nelikus A kategorijos vairavimo egzaminui reikalingų motociklų juos siūloma nuomotis iš vairavimo mokyklų. Autorės nuotrauka – Nesuprantu, kodėl kilo toks ažiotažas. Laikydamas bet kokios kategorijos vairavimo teises iki 2003 metų privalėjai pats pasirūpinti visomis transporto priemonėmis. Tokia tvarka ir šiandien egzistuoja daugelyje užsienio šalių, o lietuviai priprato, kad viską pateikia valstybinė įmonė. Galingiausių motociklų „Regitra“ atsisakė dėl mažo laikančių egzaminą klientų srauto. Tiesiog neapsimoka, kai per metus išduodama tik pusė tūkstančio A kategorijos (be apribojimų) vairuotojo pažymėjimų. Štai 2012 metais tokių šalyje buvo 561. Tauragėje – vos 19, – teigė S.Šuminas.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarasis jokios bėdos naujoje tvarkoje nemato. Anot jo, motociklą egzaminui paprasčiausiai galima išsinuomoti iš vairavimo mokyklos. Iš vairavimo mokyklų daugelį motociklų iki šiol nuomodavosi ir pati „Regitra“.

REKLAMA

Tačiau, pasak pašnekovo, jei prireiks, „Regitra“ ateityje vis dėlto žada įsigyti keletą motociklų. Aišku, Tauragės filialui neklius nė vieno – atiteks didmiesčiams. Ar valstybinei įmonei verta jų turėti, svarstoma dar ir dėl to, kad nuo kitų metų ir vėl bus keičiama tvarka – galingiausiais bus laikomi tie motociklai, kurių galia prasidės ne nuo 40 kW, kaip yra dabar, bet nuo 50 kW. Apie poreikį, kaip teigė S.Šuminas, bus galima kalbėti tik po metų.

REKLAMA
REKLAMA

Pakalbintas Tauragėje įsikūrusios vairavimo mokyklos „Biceda“ direktorius Vidmantas Šimaitis teigė problemos taip pat neįžvelgiantis. Tokia tvarka, anot jo, galiojo ir praėjusiais metais.

– Egzaminams ne tik motociklą turi pasirūpinti pats, bet ir autobusą. Nieko čia keisto, tokia sistema galiojo ir iki 2003-ųjų. Nuo šių metų sausio 19-osios pasikeitė tik A kategorijos (be apribojimų) motociklų galia bei asmenų, kurie gali laikyti šias teises, amžiaus cenzas – nuo 21 metų padidintas iki 24-erių, – teigė V.Šimaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsigaliojus naujiems reikalavimams vairavimo mokyklos direktorius prisipažino buvęs priverstas įsigyti naują galingą motociklą.

– Nepirkau paties naujausio ir geriausio, juk mokiniai jau trečią dieną transporto priemones mėgsta „pašventinti“. „Bicedos“ mokykla nuo šiol turi pirktą už 6000 Lt. Nuomojame jį visiems, kas nori laikyti egzaminą „Regitroje“. Taip net ir pigiau, nes valstybinės įmonės nuomos kainos buvo didesnės, – teigė V.Šimaitis.

Tačiau, anot jo, šiemet norinčių laikyti A kategorijos egzaminą – vienetai.

– Priežastis, manau, – padidintas amžiaus cenzas. Vyresni žmonės būna kiek protingesni ir atsisako idėjos vairuoti galingą motociklą. O galbūt ir itin vėlyvas pavasaris šiemet kiša pagalius į ratus. Anksčiau balandžio pradžioje sulaukdavome antplūdžio tų, kurie norėdavo išmokti vairuoti motociklą. Tokių, kurie lanko specialius kursus, iš viso mažai. Jei turi kitos kategorijos vairuotojo teises, gali eiti tiesiai į „Regitrą“ laikyti teorijos egzamino. Išsilaikęs jį eini į vairavimo mokyklą atlikti 10 akademinių valandų trunkančių pravažiavimų ir grįžti į „Regitrą“ laikyti egzamino, – susiklosčiusią praktiką pateikė V.Šimaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų