REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kompanija „SheerWind Inc.“, įsikūrusi JAV, Minesotoje, paskelbė pranešimą, kad jos sukurta vėjo jėgainė gali gaminti net šešis kartus daugiau energijos nei įprastinės vėjo turbinos. Pagrindinė naujovė – piltuvo formos angos, pagreitinančios oro srautą ir nukreipiančios jį į turbiną.

REKLAMA
REKLAMA

Vėjas, einantis per vis siaurėjantį kanalą, greitėja, ir pasiekia ant žemės stovinčią turbiną su generatoriumi. „SheerWind“ teigimu, sistema yra pajėgi gaminti elektros energiją, jei vėjo greitis siekia bent apie 3,2 km/h (apie dvi mylias per valandą). O jei vėjo greitis yra apie 16 km/h, pasiekęs turbiną jis padidėja net keturis kartus, iki 64 km/h, o turbinos išėjime greitis sumažėja iki 24 km/h.

REKLAMA

Bendrovė išbandė savo sistemos galimybes, palyginusi jas su lygiai tokia pačia turbina, tačiau sukama įprastinių vėjo jėgainių menčių, ir, „SheerWind“ teigimu, ji buvo nuo 81 iki 660 procentų efektyvesnė.

Kompanija teigia, tokią sistemą galima nesunkiai plėsti, todėl ji tinkama ir vėjo jėgainių parkams, ir pavienėms mažos galios elektros generatoriams, taip pat kelia mažiau triukšmo, nemeta šešėlių ir yra mažiau pavojinga paukščiams. Taip pat kaina yra nedidelė – 1 kW instaliuotos galios kainuotų mažiau nei 750 JAV dolerių (apie 2000 Lt), o gaminamos elektros kaina siektų tik 1 JAV dolerio centą kilovatvalandei, taigi būtų konkurencinga gamtinių dujų elektrinėms ir net hidroelektrinėms.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, visą šį optimizmą temdo ir šešėlis – „SheerWind“ kol kas neleidžia matavimų atlikti nepriklausomiems ekspertams, taigi tenka pasikliauti tik pačios išradėjos teiginiais.

Tačiau jei jie pasirodys bent dalinai teisingi, nauja vėjo jėgainių konstrukcija gali pakeisti visą elektros energijos rinką – nedidelė kaina leistų tokias vėjo jėgaines naudoti beveik visiems, norintiems pasigaminti elektros savo poreikiams. Namui pakaktų maždaug 10 kW galios, o tai būtų tik 20000 Lt vienkartinė investicija, bent penkis kartus mažesnė, lyginant su saulės moduliais. Tiesa, vis vien išliktų elektros energijos kaupimo problema. Iš kitos pusės, iš nuotraukos pakankamai gerai matyti konstrukcija, kurios sumažintą modelį galima būtų susimontuoti ir išmėginti patiems.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų