REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos prokuratūrai besiaiškinant penkių į Lietuvą negrįžtančių vaikų išvykos į Lenkiją aplinkybes, vaikų viešnages organizuojančio Lenkijos fondo vadovė tikina, jog šį klausimą Lietuvos pareigūnai politizuoja.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus prokuratūra tikrina, ar Lenkijoje nebuvo neteisėtai įvaikinti vaikai iš Lietuvos. Šis tyrimas susijęs su incidentu, kai penki vaikai po atostogų Lenkijoje negrįžo į Lietuvą. Tuo tarpu vieno Gdynės uostamiestyje įsikūrusio pagalbos vaikams fondo vadovė, tarpininkavusi organizuojant Lietuvos vaikų keliones į Lenkiją, tvirtina, kad ši problema yra politinė, rašo Lenkijos naujienų portalas Wporst.pl.

REKLAMA

Fondo “Širdys vaikams” vadovė Sylwia Karlowska (Silvija Karlovska) sakė, kad per 20 jos institucijos veiklos metų į Lenkiją iš Lietuvos buvo atvažiavę daugiau nei 5 000 vaikų ir kad tokių viešnagių organizavimui buvo gautas Lietuvos švietimo ministerijos leidimas.

“Vaikai atvažiuoja dviem savaitėms pailsėti per Kalėdas ir Velykas, dviem mėnesiams - į vasaros stovyklas arba 2-3 mėnesiams - (pagyventi) pas šeimas Lenkijoje, - aiškino ji. - Reikia atminti, jog dalis vaikų Lietuvoje gyvena labai blogomis sąlygomis. Biologiniai tėvai susitarė su keliais globėjais lenkais, kad jie pageidauja, jog vaikai mokytųsi Lenkijoje. Atitinkami dokumentai buvo parengti pas notarą Lietuvoje.”

REKLAMA
REKLAMA

“Nesuprantu, kodėl šis reikalas dabar taip trikdo Vilniaus pareigūnus? Juk tie vaikai – 18-os, 6-erių, 9-erių ir du - 11 metų, yra Lenkijoje jau 2-9 metus”, - stebėjosi fondo vadovė.

Ji tikino, kad vaikų bendravimas su savo šeimomis Lietuvoje nėra nutrūkęs.

“Vaikams niekas neatėmė pasų; jie gali rašyti ir skambinti savo šeimoms. Ir tai daro. Motinos taip pat jiems skambina, žino jų adresus. Vaikai tik laikinai registruoti Lenkijoje; jie turi savas pavardes”, - lenkų portalui komentavo S.Karlowska.

“Taigi, manau, kad šis reikalas turi politinį matmenį. Kai prieš dvejus metus pablogėjo Lenkijos ir Lietuvos santykiai, iš Lietuvos pusės atsirado signalų dėl mūsų veiklos. Supranti, kad naudodamasi proga, Lietuva nori įbesti Lenkijai dar vieną dyglį”, - samprotavo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Šių metų pradžioje Vilnios mokykloje pasikeitė direktorė, o ir naujosios (vadovės) išgirdome, kad ji nusistačiusi prieš vaikų vežiojimą į Lenkiją. Todėl tų vaikų motinos susiorganizavo ir nusprendė, kad pačios organizuos vaikų atvykimą į Lenkiją vasarai - autobusais, už kuriuos apmokėjo mūsų fondas”, - pridūrė S.Karlowska.

Lenkijos naujienų portalui Wprost.pl užklausus apie šį incidentą, Lietuvos ambasada pareiškė nieko nežinanti apie neteisėto įvaikinimo atvejus.

“Apie šį reikalą sužinojome iš žiniasklaidos. Tačiau pasistengsime išsiaiškinti”, - nurodė atstovybė.

REKLAMA

Lenkijos ambasada Lietuvoje taip pat nežinojo šios problemos detalių.

“Nežinau, kaip turime vertinti šią padėtį. Kasmet gauname padėkas iš vaikų namų ir Lietuvos Seimo, o prieš porą metų iš Lietuvos vyriausybės netgi gavau sidabro medalį “Už nuopelnus”, - pažymėjo S.Karlowska. - Viliuosi, kad kas nors protingas susidomės tuo reikalu ir pasirūpins, kad mano 20 metų darbas nenueitų veltui, o atitinkamos Lietuvos institucijos pripažins tokio pobūdžio insinuacijas žalingomis mūsų šalių santykiams.”

"Lietuvos ryto" televizija praėjusią savaitę pranešė, kad penki vaikai Vilnios pagrindinėje mokykloje šiais mokslo metais taip ir nepasirodė - Vilniaus apygardos prokuratūra tęsia tyrimą ir aiškinasi, kodėl į vasaros mokyklą Lenkijoje išvykę vaikai namo taip ir nebegrįžo.

REKLAMA

5-7 metų vaikai buvo išsiųsti mokyklai bendradarbiaujant su Lenkijos fondu "Širdis vaikams". Mažamečiams išvykus neva tik vasarai, ten jiems buvo surastos naujais šeimos, o su tikraisiais tėvais pas notarus Lietuvoje netrukus sutarta, kad lenkai jais rūpinasis iki pilnametystės.

Vilniaus savivaldybės atstovė Lina Juškevičienė sakė, kad lenkai nebeleidžia vaikams susitikti su tėvais ir bendrauti telefonu.

Vaiko teisių specialistai sako, kad pas notarus asocialūs tėvai faktiškai atsisakė teisių į vaikus.

Viena mama, lenkams atidavusi sūnų ir dukrą, padedama socialinių darbuotojų Lenkijoje teismuose pradėjo kovą dėl vaikų susigrąžinimo. Tuo tarpu Lietuvos teismuose kitų keturių vaikų tėvams rengiamasi visiškai apriboti teises į atžalas, tada lenkams atsivertų kelias tapti oficialiais įtėviais ar globėjais.

Su lenkais bendradarbiavusi mokyklos direktorė atleista, o jos vaidmenį vaikų gabenimo kriminale aiškinasi prokurorai. Įtariama, kad į vasaros stovyklas Lenkijoje buvo siunčiami kuo mažesni vaikai ir iš probleminių šeimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų