REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisingumo ministerijai įgyvendinus Norvegijos paramos lėšomis vykdomos programos „Pataisos, įskaitant bausmes be įkalinimo“ numatytas priemones bus žengtas didelis žingsnis kuriant modernią bausmių vykdymo sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

„Norvegijos finansinio mechanizmo parama yra unikali proga siekiant perimti vienos pažangiausių pasaulyje bausmių vykdymo sistemos patirtį ir pritaikyti ją Lietuvoje“, sveikindamas susirinkusiuosius į programos pristatymo renginį, šiandien vykusį Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, pažymėjo teisingumo ministras Juozas Bernatonis. „Tikiu, kad glaudus Lietuvos ir Norvegijos bendradarbiavimas ir dalijimasis šalių sukaupta patirtimi bei žiniomis prisidės prie Lietuvos bausmių vykdymo sistemos modernizavimo“ – sakė į programos pristatymą specialiai atvykusi Norvegijos teisingumo ir viešojo saugumo ministerijos valstybės sekretorė Kristin Bergersen.

REKLAMA

Donorų komitetas oficialiai patvirtino Teisingumo ministerijos parengtą programą. Priemonėms, padėsiančioms nuteistiesiems sparčiau integruotis į visuomenę, o kartu ir stiprinti Lietuvos žmonių saugumą, bus skirta per 31 mln. litų, iš kurių didžioji dalis – neatlygintina Norvegijos parama. Už šias lėšas planuojama rengti mokymus lygtinai į laisvę paleidžiamiems nuteistiesiems: jie bus mokomi, kaip greičiau susirasti darbą, kaip elgtis kritinėse situacijose, bus ugdomi psichologiniai ir socialiniai įgūdžiai. Taip pat planuojama vienoje iš pataisos įstaigų įsteigti narkotines ir psichotropines medžiagas linkusių vartoti nuteistųjų sektorių, ir taip sukurti sąlygas minimizuoti narkotikų prieinamumą, pagerinti šiems asmenims taikomos terapijos efektyvumą. Programoje numatyta sukurti 16 naujų kvalifikacijos kėlimo programų įkalinimo įstaigų ir probacijos tarnybų pareigūnams, kadangi nuteistiesiems taikomų pataisos priemonių efektyvumas labiausiai priklauso nuo su šiais asmenimis dirbančių pareigūnų turimos kvalifikacijos ir gebėjimo tinkamai taikyti įvairias elgesio korekcijos priemones.

REKLAMA
REKLAMA

Infrastruktūriniais projektais bus sprendžiamos įsisenėjusios laisvės atėmimo vietų sistemos problemos. Dalis Pravieniškių pataisos namų bendrabučio tipo gyvenamųjų patalpų bus pertvarkytos į kamerų tipo patalpas, atsisakoma pasenusių įstaigos fizinės apsaugos priemonių, jos bus pakeistos moderniais elektroniniais apsaugos įrenginiais. Norvegijos teikiama finansinė parama prisidės ir prie Laisvės atėmimo vietų ligoninės iškėlimo iš Vilniaus miesto centro. Taip pat, remiantis Norvegijos pusiaukelės namų modeliu, keturiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose bus steigiamos atvirosios kolonijos, kuriose laikomi nuteistieji, nekeliantys didelio pavojaus visuomenei, galės paskirtą bausmę atlikti taikant minimalų jų izoliavimą, dirbti ir mokytis laisvėje, beveik be apribojimų palaikyti ryšius su artimaisiais, gyventi šalia savo šeimos ir t.t. Visa tai padės nuteistiesiems išlaikyti socialinius ryšius, neprarasti socialinių įgūdžių ir užtikrins sėkmingesnę jų integraciją į visuomenę atlikus bausmę.

Šios ir kitos programos „Pataisos, įskaitant bausmes be įkalinimo“ priemonės bus įgyvendintos iki 2016 m. pradžios. Kartu bus pasiektas ir pagrindinis programos tikslas – taikant tarptautinius žmogaus teisių standartus modernizuoti Lietuvos bausmių vykdymo sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų