REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vestuvės – tai ne tik priesaikos ir užstalė, tai dar ir daugybė tradicijų bei papročių. Čekijoje metamos gėlių puokštės, kepami pyragai, nuotaka su jaunikiu ragauja sriubą iš vienos lėkštės, o kitose kultūrose tradicijos gali būti kur kas „pikantiškesnės“, rašo Čekijos portalas „Reflex“, kurį cituoja inosmi.ru.

REKLAMA
REKLAMA

Didžioji dauguma vestuvinių tradicijų Čekijoje gimė dar pagonybės laikais. Nors tokia praktika būtų ne pro šalį partnerių charakteriams patikrinti, šiandien tų tradicijų retai besilaikoma. Anksčiau, pavyzdžiui, ant nuotakos namų slenksčio palikdavo trinką su kirviu ir vyno butelį. Jeigu vyras pirma imdavo į rankas alkoholio butelį, tai reiškė, kad ateityje bus girtuoklis. O nuotakai jaunikio kambaryje jau būdavo paruošta šluota. Jeigu nuotaka viską mikliai pašluos ir padės šluotą į vietą, vadinasi, bus rūpestinga ir gera šeimininkė. Ir nors dėl tokių papročių partnerių trūkumai galėjo iškilti aikštėn porą metų anksčiau, mūsų šalyje, deja, populiarios liko tik „nekenksmingos“ tradicijos. Mes vis dar daužome lėkštes, vagiame nuotakas, metame vestuvines gėlių puokštes, kepame pyragus ir uždedame jauniesiems pavalkus. Tačiau kaip pirmąją bendro gyvenimo dieną švenčia kitų kultūrų žmonės protui kartais sunku būna suvokti.

REKLAMA

1. Mauritanija. Šioje islamo respublikoje, esančioje Vakarų Afrikoje, mėgstamos putlios ir gerai įmitusios moterys. Dauguma nuotakų visame pasaulyje stengiasi laikytis dietos, kad užsivilkusios vestuvinę suknelę atrodytų kaip šiaudeliai, o Mauritanijoje vyrai siunčia savo išrinktąsias į „tukinimo fermas“. Ten moterys turi pastorėti ir pagražėti. Su tokios meilės pėdsakais ant klubų ir pilvo jos jau būna pasirengusios tekėti.

REKLAMA
REKLAMA

2. Kenija. Tai, kas mums pasirodytų įžeidimu ir chamišku elgesiu, Kenijoje laikoma palaiminimu. Kai nuotaka su savo vyru palieka gimtąjį kaimą, jos tėvas atsisveikindamas spjauna jai ant galvos ir krūtinės.

3. Indija. Laikoma, kad moterys, gimusios per astrologinę kombinaciją „manglik“, automatiškai yra prakeiktos. Dar jų senieji protėviai tikėjo, kad tokios moterys gali tapti būsimų vyrų ankstyvos mirties priežastimi. Todėl iš pradžių reikia atlikti vestuvinį ritualą su medžiu. Norint, kad prakeiksmas dingtų, medis po ritualo iš karto nukertamas. Ir tik tada, kai iš jo nieko nebelieka, galima ruoštis linksmybėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Škotija. Surišimas ir pririšimas prie medžio. Ne, tai ne pirmosios vedybų nakties meilės nuotykiai, o būdas įrodyti būsimo vyro šeimai, kad moteris yra pasirengusi šeimyniniam gyvenimui. Kad jai visa ši pramoga nebūtų pernelyg linksma ir paprasta, žmonės į būsimąją žmoną turi mėtyti šiukšles ir pašvinkusius kiaušinius.

5. Malaizija. Tindong genties nariai draudžia jauniesiems praustis po dušu ir eiti į tualetą tris paras iš eilės. Jeigu pora nuspręs atlikti reikaliuką, moteris gali tapti nevaisinga arba kūdikis gali mirti. O kad būsimuosius sutuoktinius nelabai trauktų į tualetą, jie visą laiką yra sekami, jiems duodama mažai maisto, o išgerti jie gali tik porą gurkšnelių vandens.

REKLAMA

6. Java. Kaip žinoma, nieko nebūna už dyką, todėl už vestuves taip pat reikia mokėti. Lygiai taip pat yra ir šioje saloje. Už linksmybę vietiniai jaunavedžiai atiduoda 25 žiurkių uodegėles. O jeigu šeimyninis gyvenimas nenusiseks, už skyrybas teks sumokėti jau 50 uodegų.

7. Kinija (Tujia tautelė). Vietinė nuotaka prieš vestuves turi verkti bent jau po valandą per dieną vieną mėnesį. Visos šeimos moterys privaloma tvarka lieja ašaras drauge su ja. Būsimoji šeimos židinio saugotoja tokiu būdu tikriausiai rengiama tam, kad šeimyninis gyvenimas ne visuomet atrodys kaip medus.

REKLAMA

8. Prancūzijos Polinezija. Prancūzijos Polinezijos teritorijoje nuotakos šeima, matyt, nelabai džiaugiasi artėjančia švente. Juk kelelį, vedantį į nuotakos namus, giminės turi savo kūnais pakloti „gyvąjį kilimą“, kuriuo vėliau jaunikis įeis į namus.

9. Pietų Korėja. Vakare po ceremonijos jaunikis korėjietis neturi plautis kojų. O iki tol 10–20 minučių jo kojos buvo čaižomos pašvinkusia žuvimi. Su tokiu „puikiu“ kvapu jis eina tiesiai į šeimos miegamąjį.

10. Afrika. Kai kurios Afrikos gentys iš tikrųjų turi keistų papročių. Pirmąją vestuvių naktį porą lydi vyresnė moteris, kad išmokytų jaunąją. Neretai būna taip, kad kartu su sutuoktiniais užmiega nuotakos motina.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų