REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos pramonininkų konfederacija, kaip ir Investuotojų forumas, sutinka su pozicija, kad kritika buvusiam „Verslios Lietuvos“ vadovui žerta nepelnytai. Savo ruožtu Lietuvos verslo konfederacijos vadovas Valdas Sutkus teigė, kad valstybės institucijos neturėtų užsiimti verslu bei mato argumentų, kodėl vėl vertėtų sujungti „Verslią Lietuvą“ ir „Investuok Lietuvoje“.

REKLAMA
REKLAMA

Politinės erdvės problema

LPK prezidentas Robertas Dargis sako, kad pastarųjų dienų įvykiai – mūsų politinės erdvės problema.

REKLAMA

„Šįkart turime to išraišką per „Verslią Lietuvą“. Jei pažiūrėtume atidžiau, kas buvo 2008 metais po rinkimų, kai vyko atleidimai Ūkio ministerijoje, įmonėse, pamatysime, kad tai – bendra Lietuvos problema, – sakė jis. – Pasikeitus valdančiajai daugumai, įstaigų, nuo kurių priklauso šalies ekonominis gyvenimas, vadovai dažnai keičiami.“

Pasak R. Dargio, tai sukuria neapibrėžtumą tose įstaigose, nes nežinoma, ar bus atleidžiama daugiau žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

„Aiškių kriterijų nebuvo išsakyta. Ūkio ministerija turėjo aiškiai nurodyti, kokių nori rezultatų, o dabar daromi personaliniai sprendimai. Žinau atgarsius Londone jaunimo, kurie iš esmės yra mūsų veidas. Toks elgesys su žmonėmis, kurie tikrai žinomi verslo pasaulyje, trūkčiojimas valdžios, bandymas juos keisti, remiantis neaiškiais kriterijais, menkina bendrą lietuvių, kurie norėtų čia grįžti, nuotaiką“, – teigia jis.

Nežinomos jėgos

Anot R. Dargio, dabartinis sujudimas – pavėluotas, nes sprendimai jau priimti.

„Pats kalbėjau su P. Lukausku. Kai dar nebuvo priimti sprendimai, du kartus su Birute Vėsaite kalbėjau, bandžiau įtikinti, kad paliktų P. Lukauską. Kalbėjau su premjeru. Kaip supratau, „Verslios Lietuvos“ vadovas turėjo jo palaikymą, tad A. Butkevičius nebuvo tas žmogus, kuris inspiravo šį sprendimą. Tačiau suveikė mums ne visai žinomi dalykai“, – situaciją aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neverta daryti kankinio kultą

V. Sutkus sako, kad neverta daryti kankinio kultą iš vieno vadybininko, kuris nesutarė su savo valdžia.

„Iki šiol buvo tam tikrų atvejų, kai jo pozicija buvonelanksti, kai buvo nemažai vien asmeniškų sprendimų, pasinaudojant valstybės pinigais, įgyvendinti savo verslo tam tikras vizijas“, – sakė LVK vadovas. Tiesa, paprašytas sukonkretinti, kokie tai buvo sprendimai, jis sakė, jog artimiausiu metu LVK išdėstys oficialią poziciją, kur jie ir bus paminėti.

Pasak V. Sutkaus, reikėtų valstybės pinigus naudoti atsakingiau, daugiau diskutuoti su verslo partneriais: „Turbūt reikėtų mažiau remtis asmeninių draugų nuomone, o daugiau visuomenės, plačiaja prasme, nuomone.“

REKLAMA

„Manau, kad galbūt P. Lukauskas pasikarščiavo šioje vietoje. Kaip valstybinės įmonės vadovas, jis turėtų suprasti, kad pasikeitus valdžiai, keičiasi galbūt ir valdžios požiūris. Valdžia galbūt turi naujų prioritetų, naujų klausimų, tai – natūralu“, – sakė jis.

Sujungti ar palikti

Praėjusią savaitę pasirodė informacijos, kad planuojama vėl sujungti „Verslią Lietuvą“ ir „Investuok Lietuvoje“ – jos buvo išskaidytos 2010 metais.

V. Sutkus būtų linkęs pritarti šių įstaigų sujungimui atgal.

„Tai perteklinis lėšų švaistymas. Funkcijos teoriškai galbūt atrodo skirtingos („Versli Lietuva“ – orientuota į verslumo ir eksporto skatinimą, o „Investuok Lietuvoje – į investicijų pritraukimą, – aut. past.), tačiau sujungimas leistų geriau matyti bendrą paveikslą. Man ankstesnis pavadinimas Lietuvos ekonominės plėtros agentūra labiau aptiko. „Versli Lietuva“ turi tam tikro „drive’o“, tačiau negali būti versli vyriausybė, versli ministerija ar jos agentūra, kuri užsiimtų verslu. „Versli Lietuva“ kažkaip tuo verslu bandė usžiimti, net mokymus pradėjo organizuoti – kas yra privataus verslo užsiėmimas“, – sakė jis.

REKLAMA

Savo ruožtu R. Dargis teigia, kad institucijų jungti nereikia, mat jos turi dvi aiškias ir skirtingas užduotis.

Ekonomika.lt primena, kad praėjusią savaitę P. Lukauskas pasitraukė iš „Verslios Lietuvos“ posto, nes, pasak jo, jam buvo pasiūlyta arba likti direktoriaus pavaduotoju, arba trauktis iš pareigų. Neoficialiai kalbama, kad tokį pasiūlymą gavo ir „Investuok Lietuvoje“ vadovė Milda Dargužaitė.

„Verslo žinios“ skelbė, kad yra parengtas planas sujungti „Verslią Lietuvą“ ir „Investuok Lietuvoja“, o viena iš kandidačių į vadovo postą – buvusio FNTT vadovo žmona socialdemokratė Violeta Boreikiėnė. Ji dienraščiui teigė, kad dar neapsisprendusi, ar pasiūlymą priimti. Tačiau šiandien premjeras A. Butkevičius patikino, kad ji vadove netaps.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu verslo atstovai dirbę su valstybės agentūromis VšĮ „Versli Lietuva” ir „Investuok Lietuvoje” piktinasi Ūkio ministerijos (ŪM) sprendimu keisti jų vadovybę ir įvardija nerimą keliančius ženklus dėl naujosios vyriausybės formuojamos verslo aplinkos ir verslumo skatinimo politikos.

Martynas Pasiliauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų