REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Loreta Mačiulienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Kauno rajono savivaldybė sprendžia, kaip ir kas likviduos šalia Babtų rastą bakterinės degligės židinį. Ši liga ypač pavojinga ir sodo, ir miško augalams.

REKLAMA
REKLAMA

Bakterinę degligę, Babtų seniūnijos Stabaunyčiaus kaime augalininkystės tarnyba aptiko praėjusių metų lapkritį, praneša LRT televizijos naujienų tarnyba. Tačiau rajono savivaldybė šios žinios sulaukė tik praėjusią savaitę. Išplatinę informaciją, kad reikia suvaldyti gręsiantį ekstremalų įvykį, augalų sergėtojai nutilo ir padėties nekomentuoja.

REKLAMA

Valdininkai piktinasi praradę geriausią laiką židiniui likviduoti. Dabar jau vyksta augalų vegetacija, meteorologinės ir kitos sąlygos ypač palankios ligai plisti.

„Mus tiesiog piktina augalų tarnyba – tylėjo lapkričio mėnesį nustačiusi židinį tos ligos, tylėjo mums nieko nepranešė ir jie dabar teisinasi, kad ieškojo šeimininkų ir t.t.“, – sako Kauno r. savivaldybės vicemeras Petras Mikelionis.

Kiek lėšų reikės ligos židiniui sunaikinti dar neaišku.

Žemė, kurioje nustatytas ligos židinys, ribojasi su sodininkytės daržininkytės instituto sodais.

REKLAMA
REKLAMA

„Sodininkystės instituto sodams iš tiesų yra tiesioginė grėsmė, nes obelys – vieni iš tų augalų, kurie yra būtent jautrūs šitai bakterinei degligei“, – sako Sodininkystės ir daržininkystės instituto Augalų apsaugos laboratorijos vedėja Alma Valiuškaitė.

Specialistai bakterinei degligei skiria antrąja vietą pavojingiausių augalų ligų sąraše. Cheminių kovos būdų su šia liga nėra, o ji per vienerius metus gali užkrėsti visą sodą ir medelyną. Nesiimant priemonių liga visoje šalyje išplistų per dešimt metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų