REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

O kodėl kas nors kitas, kodėl ne mes? Jei daugiau šeimų taip atsakytų sau į klausimą, kodėl jie, o ne kas nors kitas turi atstovauti šeimų interesams įvairiuose renginiuose, aktyviems tėčiams ir mamoms liktų daugiau laiko savo šeimai.

REKLAMA
REKLAMA

,,Jei šiandien nepakabinsime vaikų, rytoj tai padaryti bus sunkiau. Bet jeigu šiandien nepateiksime pastabų Seime nagrinėjamam teisės aktui, rytoj gali būti jau vėlu“, – tokia aktyvios šeimos laiško, kuris buvo perskaitytas Seime Tarptautinės šeimos dienos proga pirmadienį surengtoje diskusijoje ,,Šeimos politika – ką gali ir ko negali pačios šeimos“, pagrindinė mintis.

REKLAMA

,,Tačiau ar neatsitiks taip, kad vieną rytą vienas vaikas į mokyklą išeis avėdamas žieminiais batais, o kitas – basutėmis?“ – klausia laiško autoriai ir ragina daugiau šeimų dalyvauti kuriant šeimos politiką.

Vis dėlto, nors šis ir kiti renginyje skaitomi laiškai lyg ir sukėlė diskusiją, sunku buvo atsikratyti jausmo, kad jie kažkokie dirbtiniai, surežisuoti ir tėra reikalingi kaip ,,diskusijos forma“. Mat po pastarojo laiško diskusijos dalyviai iš nevyriausybinių organizacijų paprasčiausiai vardijo, kokius renginius organizuoja, ir akcentavo, kad savanoriams, dirbantiems, pavyzdžiui, su besiruošiančiais tuoktis, reikia mokymų.

REKLAMA
REKLAMA

Ne viskas, ką siūlo ES, mums tinka

Visus išjudino Lietuvos tėvų forumo atstovė – psichologė Ramunė Želionienė.

,,Kyla klausimas, ar tikrai valstybės sprendimai palankūs šeimai? Toks klausimas neturėtų kilti, nes Valstybės sprendimai privalo būti palankūs šeimai“, – sakė ji. Pasak psichologės, tėvai dabar yra sutrikę, nes visuomenėje gyvos nuostatos ir tradicijos prieštarauja toms, kurias dabar bandoma įtvirtinti.

,,Mes ne tik šviečiame tėvus, skatiname susimąstyti, bet ir didžiules pajėgas turime skirti tam, kad sustabdytume visokias intervencijas“, – sakė ji stebėdamasi, kaip net į 12 Lietuvos mokyklų pateko ,,genderizmo“ projektai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Kol vaikai darželyje, tėvai gyvena lyg migloje, kad viskas yra gerai“, – aiškino ji, išreikšdama viltį, kad visos organizacijos ,,iš visų jėgų stabdys tas nesąmones“.

,,Meskite į mane akmenį tas, kuris niekada nepakėlė balso ant vaiko (...) Bet ar mes galime bausti trimetį vaiką, kad jis ėjo ne per pėsčiųjų perėją? Ne, mes turime bausti tėvus“, – kalbėjo psichologė ir kvietė valdžios institucijas priimti brandžius sprendimus. Ji apgailestavo, kad tėvų švietimas – labai apleista Lietuvoje sritis, tačiau akcentavo, kad konvencijos ir kai kurie kiti projektai, ateinantys iš ES, Lietuvai nepriimtini.

REKLAMA

Ar tikrai visa tai, kas yra ES ir siūloma mums, tinka mums, lietuviams? Ar tikrai šeimos samprata yra pasikeitusi, ar kažkas bando mums primesti tą kitokią sampratą? – griežtai klausė diskusijos dalyvių psichologė R. Želionienė.

Politikai ragina vieni kitus nepolitikuoti... politikuodami

Diskusijoje kartu su šeimų ir nevyriausybinių organizacijų atstovais dalyvauja ir būrys parlamentarų. Socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė priminė, kad tuo metu, kai buvo įgyvendinama socialdemokratų pagalbos šeimoms programa, didėjo gimstamumas. ,,Darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas ragino susirinkusius šeimų ir su jomis dirbančių nevyriausybinių organizacijų atstovus ,,išsakyti savo nuomonę, kas buvo padaryta gerai per ketverius metus, ko nepavyko ir ką reikėtų keisti“.

REKLAMA

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rima Baškienė perdavė tai, ką jai per susitikimą sakė šeimų atstovai. ,,Mes patys žinome, kaip mylėti vaikus, o jūs pasistenkite suteikti daugiau paslaugų šeimoms, kad turėtume darbą, turėtume būstą“, – citavo parlamentarė ir kvietė ne politikuoti, o galvoti, kaip sukurti šeimoms kuo palankesnes sąlygas. Ne politikuoti, o spręsti problemas ragino ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovas Algimantas Dumbrava. Jis pabrėžė kad ,,rinkimai ateina ir praeina, o šeimos turi gyventi toliau“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius apgailestavo, kad ,,šeimas silpnina ir perteklinis noras, kad vis daugiau jos funkcijų perimtų valstybė“, todėl šeima ,,lieka priedas prie sureguliuoto įstatymais gyvenimo“. Jis ragino įvardyti, kokie pavojai šeimai kyla ir nuo ko ją reikėtų apsaugoti, tačiau pripažino konkrečių pasiūlymų neturintis.

Diskusijoje dalyvauja apie 50 atstovų iš įvairių šeimas vienijančių ir su šeimomis dirbančių nevyriausybinių organizacijų bei parlamentinės grupės „Už šeimą“ nariai. Renginyje jie aptaria konkrečias problemas ir situacijas, kuriose šeimoms reikalingi palankūs politikų sprendimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų