REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internetinių mokėjimų sistemos „PayPal“ informacinio saugumo direktorius Michaelas Barretas pareiškė, kad artimiausiu metu kompiuterių sistemose naudojami slaptažodžiai bus pakeisti paprastesnėmis ir patikimesnėmis vartotojų autentifikacijos priemonėmis, skelbia „MacWorld UK“.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas Las Vege (JAV) vykusioje „Interop“ konferencijoje, M. Barretas sukritikavo šiuo metu pasaulyje paplitusius vartotojų autentifikavimo metodus. Pasak jo, jie nėra nei saugūs, nei patogūs: kad nereikėtų įsiminti daugelio prieigos prie savo interneto paslaugų paskyrų ir atskirų informacijos šaltinių slaptažodžių, žmonės paprastai naudoja arba vieną ir tą patį, arba renkasi itin paprastus, kuriuos nesunku įsiminti, o pamiršus – pabandyti pritaikyti iš naujo, pavyzdžiui, „12345“ ar „password“.

REKLAMA

Dviejų etapų autentifikacijos sistemas, kai be vartotojo vardo ir slaptažodžio būtina įvesti SMS atsiųstą patvirtinimo kodą ar kitą prieigos raktą (šį metodą naudoja nemažai interneto paslaugų teikėjų), „PayPal“ atstovas pavadino reguliuotojų svajone, kuri yra vartotojų košmaras.

Vietoje šiuo metu paplitusių autentifikavimo būdų M. Barretas siūlo naudoti biometrinius autentifikavimo įrenginius. Tai gali būti pirštų atspaudų ar akių rainelės rašto skeneriai. Kartą „pririšęs“ savo paskyrą prie sistemos vartotojas galės prisiregistruoti interneto svetainėje nuskenavęs savo pirštą ar akį.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią sistemą kuria FIDO (Fast Indentity Online) aljansas, sakoma pranešime. Jį sudaro kompiuterių saugumo sprendimų kūrimo bendrovės, interneto paslaugų teikėjai ir IT sprendimų integravimo įmonės. M. Barretas yra FIDO aljanso prezidentas.

Pasak jo, būsimosios FIDO autentifikavimo sistemos pagrindu taps atvirieji standartai, todėl ji galės būti plačiai naudojama internete. Pirmieji su FIDO suderinami įrenginiai pasirodys rinkoje jau šiais metais: pasak M. Barreto, tarp jų bus ir išmanieji telefonai. Jo vertinimu, tradicinius slaptažodžius FIDO sistema galutinai išstums vos po kelerių metų. Prie FIDO esą ruošiasi pereiti ir „PayPal“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų