REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdoje šią savaitę pilnu pajėgumu pradeda veikti pirmoji Baltijos šalyse jėgainė, šilumą ir elektros energiją gaminsianti iš deginamų atliekų bei biokuro. Gaisro prevencijai užtikrinti elektrinėje buvo pasitelktos pačios pažangiausios technologijos – šilumą fiksuojančios infraraudonųjų spindulių vaizdo kameros.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak saugos sistemas „Fortum Klaipėda“ elektrinėje diegusios intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovės „Fima“ specialistų, tai – pirmas kartas, kai priešgaisriniam saugumui užtikrinti pramoniniuose objektuose mūsų šalyje panaudotos termovizorinės kameros.

REKLAMA

Stebėjimo infraraudonųjų spindulių kameromis sistema įdiegta toje jėgainės dalyje, kur yra didelis savaiminio kaitimo pavojus – jėgainės kuro bunkeryje. Čia storu sluoksniu pilama biokuro ir atliekų masė, laukianti eilės būti sudeginta.

„Kameros nuolat skenuoja biokuro ir atliekų paviršių, sistemos operatoriui pateikdamos termovizorinį vaizdą su pažymėtais karščiausiais taškais ir jų temperatūra. Užfiksavusi aukštą temperatūrą, sistema automatiškai garsiniu signalu perspės personalą, temperatūrai kylant toliau – siųs gaisro pavojaus signalą. Pagal pateiktą vaizdą bus galima tiksliai identifikuoti kaitimo vietą ir imtis aktyvių veiksmų temperatūrai sumažinti. Pavyzdžiui, kaistančioje vietoje permaišyti atliekas arba aušinimui pasitelkti nuotolinio valdymo vandens čiurkšlės švirkštus“, – sistemos veikimo principus aiškina „Fima“ projektų vadovas Ričardas Raudys.

REKLAMA
REKLAMA

Kitose elektrinės patalpose sumontuota aukšto patikimumo gaisro signalizacijos sistema reaguos į temperatūros patalpose pokyčius, dūmus ar atvirą liepsną. Gaisro metu ši sistema valdytų su ja sujungtas gaisro gesinimo bei evakuacijos valdymo ir ventiliacijos sistemas.

Pasak UAB „Fortum Klaipėda“ direktoriaus Juozo Donielos, jėgainėje visų rūšių saugumui skiriamas pagrindinis dėmesys. „Technologiškai moderniausioje šiuo metu Baltijos šalyse veikiančioje jėgainėje saugumas užtikrinamas kiekvienoje atliekų virtimo energija proceso stadijoje: nuo atliekų patekimo į jėgainės teritoriją iki dūmų valymo. „Fima“ specialistų įdiegta gaisro prevencijos sistema yra patikima bendros jėgainės saugumo sistemos dalis,“ – teigė Juozas Doniela.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Fortum Klaipėda“ elektrinės darbo saugumą taip pat užtikrins „Fima“ specialistų įdiegta patekimo į teritoriją kontrolės bei vaizdo stebėjimo sistema.

Vaizdo stebėjimo sistema naudojama ne tik saugumui, bet ir elektrinės technologinio proceso kontrolei. Valdymo patalpos, iš kurios vykdomas visos jėgainės technologinio proceso valdymas, operatorius iš savo darbo vietos monitoriuose stebi biokurą ir atliekas atvežusio transporto įvažiavimą į teritoriją, kontroliuoja svėrimą, atliekų iškrovimo procesą. Jėgainės darbuotojai kameromis taip pat gali stebėti visą kuro kelią nuo atliekų patekimo į kuro bunkerį iki šlako iškrovimo iš katilo, įskaitant net vaizdą katilo viduje.

REKLAMA

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje pastatyta naujoji jėgainė per metus planuojama pagamins apie 40 proc. uostamiesčiui reikalingo šilumos kiekio (400 GWh šilumos energijos) ir apie 120 GWh elektros energijos. Maždaug 50 proc. „Fortum Klaipėda“ deginamo kuro sudarys iš Klaipėdos regiono sąvartynų atvežamos komunalinės šiukšlės, 20 proc. – pramoninės atliekos, likusi dalis – biokuras.

Atliekų panaudojimas energijos gamybai – šiuolaikiškas ir ekologiškas atliekų problemos sprendimo būdas, išsprendžiantis sąvartynų, energetinės priklausomybės, energijos išteklių kainų ir kitas problemas. Europoje veikia daugiau nei 400 tokio tipo jėgainių.

Oficialus pirmosios Baltijos šalyse atliekomis kūrenamos termofikacinės jėgainės „Fortum Klaipėda“ atidarymas vyks gegužės 15 d.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų