REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai, padedant Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams, gegužės 9 d. sostinės pakraštyje, Avižieniuose, likvidavo nelegalų tabako fabriką. Šešėlinė įmonė gamino rūkomąjį tabaką suktinėms, buvo bepradedanti ir cigarečių falsifikatų gamybą.

REKLAMA
REKLAMA

Nelegaliai pagaminta produkcija platinta ir Lietuvoje, ir Vakarų Europoje. Rūkomasis tabakas ir cigaretės slapstyti žuvų pašaro, tariamų saulės baterijų pakuotėse, taip pat – vandens pilstymo aparatuose, kompiuteriuose.

REKLAMA

Nelegalioje įmonėje rastos tabako žaliavos ir produkcijos vertė siekia apie 224 tūkst. Lt. Iš fabrikėlio teritorijoje rasto tabako buvo galima pagaminti apie 75 tūkst. pakelių cigarečių, kurių preliminari vertė siektų 444 tūkst. Lt.

Ketvirtadienį, apie 13 val. muitinės kriminalistai netikėtai patikrino vieną Avižieniuose esantį sandėlį. Turėta informacijos, kad šioje vietoje gali būti nelegaliai gaminama tabako produkcija. Pastate išties aptikta tabako gamybos linija, ten pat užklupti ir trys besidarbuojantys vyrai, Vilniaus gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

Pogrindinis fabrikėlis „specializavosi“ gamindamas Vakarų Europos šalyse populiarų rūkomąjį tabaką suktinėms. Iš viso pareigūnai pastate aptiko apie 1200 kg tabako žaliavos, kurios vertė su privalomais sumokėti mokesčiais – maždaug 224 tūkst. Lt.

Ten pat rasta ir beveik 400 kg (apie 8000 vnt.) jau paruoštos rūkomojo tabako produkcijos – sufasuotos į falsifikuotas 50 g „Golden Virginia“ ir 160 g „Winston“ pakuotes. Preliminari jų vertė – apie 160 tūkst. Lt. Muitininkai ten pat aptiko tūkstančius pašto siuntomis iš užsienio atsiųstų tuščių pakuočių tabakui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat šioje šešėlinėje įmonėje buvo aptiktas didelis kiekis falsifikuotų įvairių šalių cigarečių banderolių, klijų, įvairių chemikalų, aromatų ir kitos įrangos bei cheminių medžiagų, reikalingų tabako produkcijai gaminti.

Pastate rasta ir įrengta cigarečių gamybos linija, bet jos paleisti į darbą šešėliniai vertelgos dar nespėjo (ar nesugebėjo). Pareigūnai teaptiko mėginimų (cigarečių likučius, pakelių ruošinius) ja gaminti cigarečių „Prima“ falsifikatus.

Antrajame pastato aukšte buvo įrengtas „poilsio kambarys“, ten pat džiūvo ir (kaip įtariama, bulgariškos kilmės ) tabako žaliava bei jau susmulkintas tabakas. Kampe buvo primesta labiau skarmalus primenančių „darbo drabužių“.

REKLAMA

Pirmame aukšte tabako žaliava buvo smulkinama – baloje mirkęs, apipelijęs tabakas semtas kastuvu ir pilamas į specialią malimo mašiną. Kitame šio fabrikėlio „ceche“ iš sumaltos žaliavos gamintas tabakas suktinėms. Tam naudotos betonmaišės – į jas supiltas tabakas būdavo „pagardinamas“ įvairiais aromatais ir priedais. Veikiančios betonmaišės tuo pat metu kaitintos degančiomis dujomis (kad tabakas giliau įgertų minėtus aromatus), be to, tabakas kartu šitaip buvo ir džiovinamas.

Ne vieną pogrindinį tabako fabrikėlį regėjusius pareigūnus (muitinės kriminalistai Lietuvos teritorijoje aptiko jau penktą tokią šešėlinę „įmonę“) šis nustebino antisanitarinėmis sąlygomis.

REKLAMA

Kai kurios patalpos, nors šešėliniai „fabrikantai“ gausiai naudojo lenkišką insekticidą, buvo apniktos pelėsio. Ant grindų mėtėsi ne tik tabako žaliava, sumišusi su minėtu antipelėsiniu preparatu, bet nestigo ir žiurkių išmatų bei ten pat pribarstytų žiurknuodžių.

Pareigūnų žiniomis, fabriko produkcija buvo skirta daugiausia Didžiosios Britanijos ir Belgijos rinkai, tačiau fabrikėlyje aptikta ir lenkiškos produkcijos pavyzdžių.

Fabrike taip pat aptikta nemažai pašaro žuvims pakuočių, į daugelį jų jau buvo spėta prigrūsti falsifikuoto „Golden Virginia“ rūkomojo tabako pakelių. Rasta ir pusiau išardytų, tuščiavidurių, vandens pilstymo aparatų, kompiuterių – įtariama, kad šiuos prietaisus irgi ketinta naudoti kaip slėptuves, gabenant nelegalią produkciją į Vakarų Europą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlikę kratas vieno iš įtariamųjų šio nelegalaus fabriko organizatorių namuose ir garažuose, pareigūnai aptiko nemažą kiekį baltarusiškų cigarečių „Minsk“ ir „Winston“. Beje, muitininkai atvyko pačiu laiku – minėtos cigaretės jau buvo kraunamos į automobilį, matyt, jas, gavus žinių apie netikėtą nelegalaus fabriko „bankrotą“, ketinta perslėpti į kitą vietą. Daugelis rūkalų buvo paslėpti folija bei plona skarda izoliuotose plokštėse – šias į Didžiąją Britaniją ketinta gabenti dokumentuose deklaravus kaip saulės baterijas.

REKLAMA

Minėtose slėptuvėse ir namuose (bei garaže) pareigūnai iš viso surado 1500 pakelių cigarečių „Minsk“ ir 1908 pakelius „Winston“, kurių bendra vertė – apie 25 tūkst. Lt. Visi rūkalai buvo su baltarusiškomis banderolėmis.

Visi nelegalioje įmonėje besidarbavę asmenys, LR piliečiai (vienas jų turi ir Ukrainos pilietybę) – V. S., A. N. ir D. S., buvo sulaikyti dviem paroms.

MKT pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal 199 – 2 str. 1d. (Neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamomis prekėmis) ir 202 str. 1 d. (Neteisėtas vertimasis ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla).

REKLAMA

Tai jau penktas pogrindinis tabako fabrikas, MKT pareigūnų likviduotas Lietuvoje pastaraisiais metais.

2011 m., bendros operacijos su Lenkijos pareigūnais metu Varšuvoje aptiktas didžiausias Europoje nelegalus tabako fabrikas. O Klaipėdoje bei Lietuvos ir Lenkijos pasienyje sulaikyta 70 tonų (23 mln. Lt vertės) šiam fabrikui skirta tabako siunta.

Nelegalūs tabako fabrikai, kuriuose darbavosi ar juos įkūrė Lietuvos piliečiai, bendradarbiaujant MKT ir užsienio šalių teisėsaugos pareigūnams, taip pat aptikti Didžiojoje Britanijoje ir kitose Vakarų Europos šalyse.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų