REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tobulos vestuvės: idėjos iš Didžiosios Britanijos

Kaip susidoroti su iššūkiu „užsienietis šventėje“?

Vestuvės būna ne tik daugelio ilgai lauktas rimtas ir romantiškas žingsnis, bet ir didžiulis galvos skausmas, prasidedantis iškart po sužadėtuvių. Poros pečius užgriūna sprendimai dėl didelių ir mažų šventės aspektų, o iš visų pusių besipilantys sunkiai suderinami patarimai dar apsunkina procesą.

Vestuvės būna ne tik daugelio ilgai lauktas rimtas ir romantiškas žingsnis, bet ir didžiulis galvos skausmas, prasidedantis iškart po sužadėtuvių. Poros pečius užgriūna sprendimai dėl didelių ir mažų šventės aspektų, o iš visų pusių besipilantys sunkiai suderinami patarimai dar apsunkina procesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastaruoju metu jaunimui vis daugiau keliaujant, studijuojant ir dirbant užsienyje iškyla ir naujų iššūkių – jei ne patys jaunieji, tai bent jų svečiai būna iš kelių skirtingų šalių. Dėl kalbos, kultūrinių ir religinių skirtumų dažnai iškyla ne tik juokingų nesusipratimų, bet ir rimtų problemų. Tačiau pastebėjus, kad jūsų nuostabioji šventė turės tarptautinį prieskonį, svarbiausia viskam pasiruošti iš anksto. Šiuo atveju puikų vestuvinių idėjų sąrašą siūlo britai, kurie šalia liberalumo ir kosmopolitiškumo nepamiršta ir tradicijų.

REKLAMA

Vestuvių išvakarės. Vakaras prieš didžiąją dieną gali būti labai neramus ir savotiškai liūdnas. Britai siūlo išeitį: remiantis mergvakarių ir bernvakarių tradicija, vaikinai ir merginos atskirai eina pakelti vieną kitą taurę už šeimyninę laimę. Žinoma, pasirinkus šį kelią rizikuojama kitą rytą susidurti su nemaloniomis pasekmėmis… Tačiau viską kruopščiai suorganizavus, į pagalbą pasitelkus drauges/draugus, vakaras gali būti atpalaiduojantis ir smagus. Taurė vyno, gyva muzika ir iš anksto bent supažindinti svečiai – ir rytoj visiems bus lengviau bendrauti. Užsieniečiui/ei tokį vakarą kur kas lengviau užmegzti pažintį su kitais svečiais ir paprasčiausiai paprašyti šiek tiek jį/ją pagloboti šventės dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Ceremonija. Lietuvoje įprastas ceremonijų bažnyčioje ir civilinės metrikacijos biure tandemas ne tik ilgai užtrunka, bet ir gali būti sunkiai suprantamas svečiams. Ypatingu religingumu nepasižymintys britai didžiąją dieną paprastai renkasi tik civilinę santuoką. Svečių atžvilgiu tai padeda išvengti religinių klausimų aptarimo ir aiškinimosi, kam kas (ne)priimtina. Tačiau svarbu pabrėžti, kad civilinės santuokos Didžiojoje Britanijoje yra kur kas ilgesnės ir spalvingesnės nei Lietuvoje. Tai ne tik pareigūno kalba ir trumpa jaunųjų priesaika, bet ceremonija, kurią formuoja pati pora. Viena gražiausių idėjų – abiejų jaunųjų ir atskirai jaunosios parinkti skaitiniai apie gyvenimą ir meilę, kuriuos skaito nuotakos draugė ir pamergė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tradicijos. Vieni nenori nė pagalvoti apie ilgai trunkančią jaunikio kelionę pas nuotaką, vietos išpirkimo ir kitas tradicijas, o kiti jas tiesiog dievina. Žinoma, atvykus iš kitos šalies kai kuriuos veiksmus būna sudėtinga suprasti ir dažnai net nebūna į ką kreiptis paaiškinimo. Britiškas kompromisas – tradicijos, kuriose gali dalyvauti visi ir kurios netrunka pernelyg ilgai. Vestuvių išvakarėse nuotaka ir jaunikis neturi pamatyti vienas kito – tai smagus išbandymas ne tik jauniesiems, kurie būtinai turi ką nors aptarti paskutinę minutę, bet ir jų draugams, kurie turi porą saugoti. Kita smagi tradicija, įtraukianti kitus – laimę nešantys daiktai, kuriuos turi turėti nuotaka – ką nors seno, ką  nors naujo, ką nors skolinto ir ką nors mėlyno (angl. something old, something new, something borrowed, something blue). Jie simbolizuoja tęstinumą, optimizmą, laimę, tyrumą, meilę ir ištikimybę. O jei viską reikia surinkti vestuvių rytą – nuotykis garantuotas. Ir, žinoma, vestuvinės kalbos. Įprasta, jog už nuotaką kalbą pasako jos tėtis, tada kalba jaunikis, prisimindamas pats ir paaiškindamas kitiems, kokią nuostabią moterį veda, o galiausiai kalba vyriausiasis pabrolys, kurio pareiga ne tik visus prajuokinti, bet ir pašiepti jaunąjį.

REKLAMA

Maistas. Maistas, žinoma, yra būtina šventės dalis. Tačiau tai kartu ir nemažas iššūkis – pavyzdžiui tradicinė lietuvių virtuvė su silkėmis ir mėsomis svečiams iš užsienio gali tapti tikru išbandymu, o nuolatinis sėdėjimas prie stalo ir kalbinimas valgyti bei gerti, nes kitaip negerbiami jaunieji, gali imti erzinti. Britai šiuo atveju teikia pirmenybę restorano elegancijai – vaišės trunka apie 1,5 valandos – patiekiamas užkandis, pagrindinis patiekalas, desertas ir kava. Iš gėrimų tokiu atveju dažniausiai siūlomas vynas. Vėliau, priklausomai nuo jaunųjų pasirinktos vietos, būna pasiūlytas nedidelis alkoholinių gėrimų kiekis arba svečiams juos reikia pirkti patiems patalpose esančiame bare (ir svečiai dažniausiai nepadaugina gėrimų, ir finansų nemažai sutaupoma). Jei vestuvės prasideda maždaug pietų metu, apie 22 valandą galima tikėtis naujų užkandžių – pavyzdžiui, britų mėgstamų mėsainių, ir, žinoma, vestuvinio torto.

REKLAMA

Pramogos. Nors britai oficialių švenčių metu garsėja santūrumu ir elegancija, per vestuves pagal galimybes dažniausiai pasirenkami muzikantai, kurie galėtų išjudinti ir sudominti jaunus ir senus svečius iš bet kur. Geriausias derinys – grupė, kuri moka vesti tradicinių šokių pamokas, gyvai pagroti garsių dainų ir pabūti DJ, derinančiais Lady Gaga ir „Beatles“. Grojant tokiems muzikantams, nei jaunas, nei senas nesėdės savo vietoje ir turės galimybę šiek tiek susipažinti su britų kultūra. Šokiai ir žaidimai su kultūriniais aspektais, kai ko nors mokomasi čia ir dabar, britams labai padeda susidraugauti su užsieniečiais – jie noriai dalijasi ir moko. O svečiams tai dažniausiai nauja ir intriguojanti patirtis. Be to, vėliau atliekami populiariausi praėjusių dešimtmečių ir pastarųjų dienų kūriniai padeda rasti bendrą kalbą – didžiuosius hitus žino visas pasaulis.

Svarbus aspektas – pramogos ir oficiali vestuvių dalis baigiasi vidurnaktį. Tada svečiai jau gali rinktis, ar toliau ieškoti kokių nors pramogų savarankiškai, ar vis tik eiti ilsėtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų