REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Sekmadienį, Trakuose, vyko pirmosios „General Financing Trakų pusmaratonio“ bėgimo varžybos. Įvairių distancijų bėgimuose dalyvavo gerokai per 1300 sportininkų ir bėgimo mėgėjų. Senojoje Lietuvos sostinėje plevėsavo net 14 valstybių vėliavos – iš tiek šalių į Trakus atvyko bėgikai.

REKLAMA
REKLAMA

Prie starto linijos 10 valandą ryto išsirikiavo itin marga ir didelė kompanija pusės maratono (21,097 km), 10,5 km, estafetės 2 po 10,5 km dalyviai. Čia buvo galima pamatyti ir vieną geriausių Lietuvos bėgikių Živilę Balčiūnaitę, kuri tarp moterų 10,5 km rungtyje buvo pirma, o visame bendroje įskaitoje – trečia. Pusę pusmaratonio ji įveikė per 38 minutes ir 48 sekundes. Tarp vyrų šioje rungtyje pergale džiaugėsi Valdas Dopolskas (0:34:30).

REKLAMA

Pusmaratonį greičiausiai įveikė Tomas Venckūnas (1:12:26), aplenkęs savo pagrindinį konkurentą Mindaugą Viršilą (1:12:42). Tarp moterų Trakų pusmaratonį laimėjo viešnia iš Baltarusijos Yauheniya Aryschuk (1:21:57). 

Bėgime taip pat dalyvavo ir renginio informacinio rėmėjo Balsas.lt portalo sporto redaktorius Aurimas Kuckailis, jis 10,5 km distanciją įveikė per 1 val. 01 min. 44 sek.  

Pusės maratono bėgimą Trakuose laimėjo kaunietis T. Venckūnas ir baltarusė E. Aryščuk

Sekmadienį Trakuose daugiau nei 1000 įvairaus amžiaus bėgimo entuziastų dalyvavo „General Financing Trakų pusmaratonio“ varžybose. Pagrindinėje distancijoje – 21,097 km – startavo beveik pusė tūkstančio bėgikų. Drauge su jais į nelengvą trasą, kurią sudaryti padėjo greta Trakų gyvenantis 1996 m. Atlantos olimpinių žaidynių maratono rungties dalyvis Dainius Virbickas, stojo ir 10,5 km distancijos bėgikai, ir estafetės 2 po 10,5 km dalyviai. Iš viso pačiame Trakų centre varžybas pradėjo per 800 sportininkų. Kaip teigė Trakų meras Vytautas Zalieckas, tokiam sportui ir tokiam masiniam renginiui istorinė Lietuvos sostinė – puikiai tinka. Dėl bėgikų, atvykusių net iš 14 valstybių, buvo uždaryta centrinė Trakų dalis, tačiau ir dalyviams, ir miestelėnams tai buvo tikra šventė.

REKLAMA
REKLAMA

Panašu, kad didžiųjų vasaros sezono bėgimų sezoną pradėję Trakai aukštai pakėlė kartelę. Nors asociacija „Sporto renginiai“ pusmaratonį Trakuose rengė pirmą kartą, bėgikai gyrė nelengvą, tačiau įdomią ir labai vaizdingą trasą, paslaugius savanorius, tikslų varžybų grafiką. Todėl dar varžybų metu buvo paskelbta informacija, kad šis bėgimas tikrai tampa tradiciniu – ir 2014 metų antrą gegužės sekmadienį Trakuose vėl vyks pusės maratono bėgimas.

Favoritai pateisino savo vardą

Prie starto linijos pagrindiniame bėgime išsirikiavo ir daugelis pajėgiausių mūsų šalies stajerių. Živilė Balčiūnaitė varžybas Trakuose jau anksčiau buvo pavadinusi kaip gerą tempo treniruotę prieš artėjantį pasaulio čempionatą. Tituluota stajerė šį sykį bėgo 10,5 km – rimtų varžovių ji neturėjo, o žiūrovams beliko skaičiuoti, keli vyrai sugebės aplenkti sportininkę. Tokie buvo du – nugalėtoju tapęs Valdas Dopolskas (34,30 min.) ir Arnoldas Žukovskis (37,38 min.). Trečią vietą tarp vyrų užėmė Karolis Gečas – 39,29 min. O Živilė Balčiūnaitė, nuotolį įveikusi per 38.48 min. užtikrintai nugalėjo. Antrą vietą užėmusi Aurelija Staniūtė atsiliko daugiau nei 10 min. (49.17 min.), o 3-ia finišavo Natalija Lisovskaja (49,40 min.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinėje distancijoje nuo pat pirmo rato (bėgikams iš viso reikėjo įveikti 4 ratus po kiek daugiau nei 5 km) greičiausią tempą diktavo Tomas Venckūnas ir Mindaugas Viršilas. Jie kiekviename rate keisdavosi vietomis, tačiau paskutinius kilometrus greičiau bėgo Tomas, kuris ir nugalėjo (1.12.26 val.). „Tomas vis kaitaliodavo tempą, tai pagreitėja, tai kiek sulėtina. Tai mane turbūt ir išmušė iš įprasto ritmo, todėl jo finiše ir nepavijau“, sakė nugalėtojui 16 sek. pralaimėjęs M. Viršilas. Trečią vietą ant garbės pakylos užėmė svečias iš Baltarusijos Aleksandras Čamadanovas: „Mėgstu varžybas Lietuvoje: esu laimėjęs pusmaratonį Druskininkuose, esu ten buvęs antras, šį kartą likau trečias. Trasa labai patiko, tokia – vežanti, nelengva, bet labai gražu čia. Manau, kad į kitų metų kalendorių šitas varžybas būtinai įtrauksiu“, - sakė svečias iš Baltarusijos Baranovičių miesto.

REKLAMA

Estafečių įskaitoje greičiausi buvo svečiai iš Lenkijos – „11 Mazurski Pulk Artilerii“ komandos bėgikai. Antrą vietą užėmė „Phoenix Contact“, 3-ią – „Sostinės olimpo“ bėgikai. Nelengvą distanciją šviečiant kaitriai saulei įveikė ir aktorius Rolandas Kazlas (1.33.58 val.), ir Eurovizijos konkurse Lietuvos garbę gynusi grupės „4fun“ lyderė Julija Ritčik (2.19.00 val.). „Man tai buvo iššūkis – aš dažnai bėgioju, bet 21 km kol kas niekada nebuvau įveikusi. Smagu – geras renginys, puiki nuotaika, labai graži trasa. O kad ji nelengva – tai sutinku, bet juk pusė maratono ir neturėtų būti lengvas pasivaikščiojimas“, - sakė dainininkė. Beje, ji gynė „Tamsta“ klubo garbę – šio klubo sportininkai laimėjo specialų gausiausiam klubui skirtą prizą.

REKLAMA

Masiniame bėgime – labai marga publika

Trumpesnį nuotolį – 1 distancijos ratą įveikti pasiryžo dar beveik 300 bėgikų. Tarp jų buvo ir Dakaro dykumų automobilių maratonuose įvairiais metais važiavę Aurelijus Petraitis, ir Benediktas Vanagas, tarp sportininkų buvo Lietuvos jaunimo krepšinio rinktinės vienas iš lyderių Rokas Narkevičius. Beje, krepšininkas, dabar studijuojantis Švedijoje, užėmė 11-ą vietą. O šiame nuotolyje greičiausias buvo Ernestas Kolenda (18.47 min.). Jis 17 sek. aplenkė Eimantą Petrulevičių, o 3-ia vieta atiteko Juliui Važgėlai (19.29 min.). Įdomu, kad moterų varžybose taip pat 2-a vieta atiteko E. Petrulevičiaus žmonai Giedrei, ji atsiliko nuo nugalėtoja tapusios Renatos Druskytės (23.06 min.), bet aplenkė Jonę Paurytę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patys mažiausi varžybų dalyviai išmėgino jėgas 1 km bėgime, o dar kūdikių vežimėliuose gulinčius būsimuosius bėgikus trasa vežė jų tėveliai bei mamos – vyko ir 1 km vežimėlių lenktynės. Bandymas atgaivinti ir suteikti naują formą prieš kelis dešimtmečius vykusioms lietuvišku maratonu vadintoms bėgimo varžyboms Trakai – Vilnius tikrai pavyko. Trakai tapo pavasarine bėgikų sostine. O tiems, kas sezoną tik pradeda, šansų išbandyti save, tikrai bus – birželio 8 dieną Druskininkuose vyks bėgimo ekomaratonas.  

TAIP PAT SKAITYKITE:

Trakų pusmaratonis: L. Pobedonoscevui – sezono pradžia, J. Ritčik – iššūkis, B. Vanagui – treniruotė

Maratono rungtyje Lietuvoje dominuoja moterys. Ar vyrams trūksta ištvermės?

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų