REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rūta Grigolytė, LRT.lt

Miestuose prasideda lauko kavinių sezonas. Papietauti ar užkąsti saulei šviečiant norisi daugeliui, tačiau kaip žinoti, ar lauke patiekiamas maistas, ypač per karščius, yra saugus?

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Loreta Selskienė pažymėjo, į ką reikėtų atkreipti lauko kavinėje nusprendusiems pavalgyti klientams.

REKLAMA

„Lauko kavinėse, kurios dirba kaip atskiri vienetai, paprastai gaminamas mažesnis ir paprastesnis asortimentas, nei stacionariose kavinėse, todėl jos beveik visos priskiriamos mažos rizikos grupei ir planine tvarka tikrinamos vieną kartą per dvejus metus. Tose lauko kavinėse, kurios yra prie stacionarių kavinių, paprastai maistas negaminamas, o atnešamas iš pagrindinės kavinės, todėl atskirai planine tvarka šios kavinės netikrinamos, o tikrinamos tada, kai tikrinama pagrindinė kavinė. Galimi ir neplaniniai lauko kavinių patikrinimai, jei gaunami vartotojų skundai, arba įmonės pačios kreipiasi prašydamos įvertinti pasikeitusias veiklos sąlygas“, – sakė tarnybos specialistė.

REKLAMA
REKLAMA

L. Selskienės teigimu, pagrindiniai lauko kavinių vertinimo kriterijai yra šie: turi būti karštas vanduo, vieta, kur bus plaunami indai, taip pat gamybinis inventorius, užtikrinami maisto produktų laikymo temperatūriniai režimai, tinkamai įrengta maisto gaminimo zona ir svarbi sąlygą, kad maisto gamybos zona būtų apsaugota nuo išorinės taršos (dulkių, lietaus ir pan.).

Kadangi maistas tiek stacionarioje kavinėje, tiek lauko kavinėje yra gaminamas klientui užsakius, jis turi būti pateikiamas kokybiškas, paruoštas iš tinkamų žaliavų ir patiekalas turi atitikti tiems maisto produktams, iš kurių jis paruoštas, būdingą skonį ir kvapą. „Kavinės klientams karštas maistas turi būti patiekiamas apie 60 C, ir, kas svarbu, lauko kavinėse turi būti apsaugotas nuo išorinės taršos, todėl jei lauko kavinė, yra toliau nuo pagrindinės kavinės, pavyzdžiui, maistą reikia nešti per gatvę, turi būti naudojami gaubtai, kurie užtikrina ne tik tai, kad maistas nebūtų užterštas, bet ir apsaugo, kad būtų išlaikyta karšto patiekalo temperatūra“, – komentavo specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai birželį VMVT sustabdė lauko kavinės B. Radvilaitės gatvėje veiklą. Sprendimas priimtas Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriams planinio patikrinimo metu kavinėje nustačius grubius privalomųjų higienos reikalavimų pažeidimus.

„Patikrinus kavinę paaiškėjo, kad, prieš pradedant veiklą, Vilniaus VMVT pateiktas kavinės patalpų ir maisto tvarkymo proceso projektas, išdavus leidimą, buvo visiškai pakeistas. Lauko kavinei priklausančios patalpos įrengtos netinkamai, inventoriaus paviršiai sunkiai valomi ir nešvarūs, trūko valymo bei dezinfekavimo medžiagų. Neveikė šios maisto tvarkymo įmonės savikontrolės sistema“, – tuomet sakė Vilniaus VMVT viršininko pavaduotoja Vaida Barkovskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų