REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kristina Jackūnaitė, Lidija Jankauskienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Savaitę posėdžiavusi Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija kreipėsi į Seimą prašydama nerengti referendumo dėl dvigubos pilietybės įteisinimo. Šią savaitę planuotas politinių partijų sutarimo pasirašymas šiuo klausimu atidėtas neribotam laikui.

REKLAMA
REKLAMA

Iš parlamentarų ir išeivijos atstovų sudaryta Seimo ir pasaulio lietuvių bendruomenės komisija priešinasi siūlymui rengti referendumą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo. Seimas po pateikimo yra pritaręs valdančiųjų inicijuotam nutarimo projektui referendumą rengti kitais metais kartu su prezidento rinkimais. Išeivių ir parlamentarų komisija siūlo atidėti šio nutarimo priėmimą.

REKLAMA

„Kam reikalingas referendumas, jeigu galima pataisyti Pilietybės įstatymą. Kam reikalinga tas lėšas švaistyti? Ar mūsų tauta iš tikrųjų supranta tos pilietybės svarbumą? Dar nežinau, ar toks referendumas gali įvykti. Ar daugiau nei pusė Lietuvoje gyvenančių žmonių ateina balsuoti? Ar daugiau negu pusė ne tik dalyvaujančių balsavime piliečių, bet visų piliečių pritartų tokiam referendumui?“ – kalbėjo Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos narė Regina Narušienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Konstituciją, išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Šis straipsnis įrašytas Konstitucijos pirmajame skirsnyje, kuris gali būti keičiamas tik referendumu. Dviguba pilietybė būtų įteisinta, jeigu tam pritartų daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę.

„Teisinių būdų yra daug, ko, mano manymu, nėra – tai politinės valios“, – sakė R. Narušienė.

Savaitės pradžioje kalbėdamas Seimo ir pasaulio lietuvių bendruomenės komisijoje Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas žadėjo, kad iki savaitės pabaigos parlamentinių partijų lyderiai pasirašys susitarimą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo, bet tai neįvyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tiesiog čia toks labai subtilus klausimas, o jeigu neateis tas 50 proc., tada sužlugdysim referendumą ir tas procesas sustos. Dabar visos partijos svarsto, mes tiesiog pauzę padarėm, nes buvo pasiūlymų, kuriems vienos frakcijos pritarė, kitos nepritarė, tiesiog dabar reikia sėsti prie dokumentų“, – teigė V. Gedvilas.

Seimo ir pasaulio lietuvių bendruomenės komisija taip pat prašo Seimą sudaryti specialią komisiją dvigubos pilietybės klausimams spręsti, į kurią būtų pakviesti ir išeivių atstovai bei ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų