REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje dirbantys policijos pareigūnai jaučiasi priremti prie sienos. Norėdami užtikrinti sau ir savo šeimai sotesnį gyvenimą, jie yra priversti ieškotis antro darbo. Todėl natūralus klausimas, ar toks pervargęs pareigūnas dar gali tinkamai atlikti savo pareigas?

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė įsitikinusi, kad tokia situacija yra nenormali ir ją būtina keisti. Priešingu atveju, nebepavyks užtikrinti esamo visuomenės saugumo lygio.

REKLAMA

„Lietuvos valdžios požiūris į teisėsaugos sistemą yra mažų mažiausiai keistas. Policijos pareigūnų skaičius nuo 2008-2009 metų nuolat mažėjo, tačiau darbų likusiems savo pareigose buvo užkraunama vis daugiau ir daugiau.

Aukščiausi vadovai yra pasisakę, kad policijos pareigūnai savo pareigą turi atlikti gerai, nepriklausomai nuo to, kiek jiems yra skiriama pinigų. Norėčiau pamatyti politiką, kuris už asmenines lėšas pirktų rašymo priemones, popierių, darbo kėdę ir kitus darbui privalomus dalykus“, - piktinosi R. Katinienė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, dėl didelių krūvių dalis pareigūnų dirba viršvalandžius, neturi išeiginių: „Visiems žinomas faktas, kad policijos gretos mažėja ir sensta. Valstybės kontrolė patvirtino, kad neskiriama pakankamai dėmesio pareigūnų profesiniam tobulėjimui.

Situacija yra tokia, kaip buvo prieš 20 metų, kai į policiją buvo priimami visi norintys. Jau vargu, ar kas bereikalauja iš būsimo pareigūno aukštojo išsilavinimo. Tiesiog nėra pasirinkimo galimybių, nes policininko profesija tapo itin nepatraukli.“

R. Katinienė uždavė retorinį klausimą, kaip pareigūnas gali tinkamai atlikti savo pareigas, kai jo darbo aplinka yra griūvantis, ne pačių mieliausių nosiai kvapų prisigėręs, pastatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norisi užduoti gerokai daugiau klausimų dėmesio į policijos problemas nekreipiantiems politikams. Bet niekaip nepavyksta užmegzti dialogo su jais. Pareigūnai dirba apgailėtinomis sąlygomis.

Dalies policijos įstaigų vadovų atlyginimai yra mažesni nei paprastų valstybės tarnautojų. Nors atsakomybės yra tiesiog nesulyginamos. Kita opi problema yra ta, kad pareigūnai, norėdami užtikrinti savo ir savo šeimos gerovę yra priversti susirasti antrą darbą. Ar toks nusivaręs nuo kojų pareigūnas apskritai dar gali tinkamai atlikti savo pareigas?“, - svarstė R. Katinienė.

REKLAMA

Anot jos, komisariatų vadovai negali uždrausti pavaldiniams dirbti antrame darbe, nes priešingu atveju šie paliktų sistemą nė nemirktelėję.

„Pareigūnų motyvaciją mažina ne tik atsainus valstybės požiūris į policijos sistemą. Yra daug niuansų, kurių jau nesinori kartoti. Bet dalį atsakomybės turime prisiimti ir patys. Reikia ugdyti lyderius, keisti pačių pareigūnų požiūrį.

Svarbu, kad būtų sudarytos galimybės kelti kvalifikaciją, patiems pasirinkti norimus tobulinimosi kursus. Bet prasideda užburtas ratas, nes išvykus į kursus susikaupia itin daug darbų ir tada turi dirbti naktimis“, - pasakojo R. Katinienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų