REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį nė vienas svečias iš Palangos neišvyks be gintaro – tokiu devizu vadovaujasi kurorto verslininkai bei kultūros darbuotojai, besirengdami jau rytoj, gegužės 11 d., vyksiančiam Gintariniam savaitgaliui.

REKLAMA
REKLAMA

Jau vidurdienį į miestą atvyks ir praeivius sveikins jūrų dienas Neptūnas, vežinas 75 kilogramais gintaro. J. Basanavičiaus gatvėje taip pat tvyros išskirtinė nuotaika – gatvės pradžioje Palangos gintaro meistrų gildijos nariai surengs savo dydžiu, forma, apdirbimo būdu ar kitomis savybėmis išskirtinių gintarų parodą, taip pat bus eksponuojamas ilgiausias Baltijos šalyse gintaro vėrinys, kurio ilgis siekia 282 metrus.

REKLAMA

Norintieji galės ne tik pasigrožėti gintaru ir jo dirbiniais, bet ir patys, padedami meistrų, pabandyti apdirbti gintarą – tokią galimybę J. Basanavičiaus gatvėje jiems suteiks Palangos gintaro gildijos nariai.

Kurorto viešbučiai ir restoranai taip pat pasistengė, besirengdami artėjančiai šventei. Daugelyje kavinių ar restoranų darbuotojos šeštadienį pasidabins gintarais, o kiekvienas apsilankęs svečias gaus gintaro gabalėlį – vadinamasis Lietuvos auksas gali būti atnešamas kartu su sąskaita, pabertas ant staliuko ar kitoje netikėtoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Siekdami Gintarinį savaitgalį nustebinti savo svečius, kurorto verslininkai nestokoja išradingumo. „Šeštadienį iki savo kavinės planuojame nutiesti gitarinį takelį, kad svečiai pas mus ateiti galėtų gintaru. Šiam tikslui panaudosime maždaug 8 kilogramus vadinamojo Lietuvos aukso“, - sakė kavinės „Molinis ąsotis“ savininkas Klaidas Pakutinskas. Vakare, pasak verslininko, šį „gintarinį takelį“ svečiai galės išardyti bei gintarus parsinešti namo.

Viešbutyje vadinamojo Lietuvos aukso svečiai netikėtai gali rasti paliktų vietoje saldainių – ant pagalvės, stalelio ar kitur. „Stengiamės maloniai nustebinti, kad Gintarinį savaitgalį Palangoje apsilankę svečiai, kitąmet taip pat norėtų sudalyvauti šioje šventėje“, - kalbėjo kavinės „Diemedis“ savininkas Gintaras Sičiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šio renginio populiarumas kasmet auga. „Gintarinė“ šventė turi savo nuolatinių gerbėjų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. „Mūsų viešbutyje jau trečius metus iš eilės apsistoja svečiai iš Kaliningrado, kurie atvyksta būtent į šią šventę“, – sakė G. Sičiūnas.

Po vidurdienio, 13 val. šventė persikels prie jūros tilto – pasveikinęs Baltijos jūrą, Neptūnas paskelbs pirmąjį Lietuvoje gintaro rinkimo čempionato pradžią, kuriame jėgas išbandyti galės dešimt savanorių. Šį čempionatą surengti padės idėjos autoriai – Vš. Į. „Gintaro akademija“.

REKLAMA

„Mintis suorganizuoti Palangoje tokį čempionatą kilo apsilankius analogiškuose renginiuose Lenkijoje bei Rusijoje, Kaliningrado srityje – ten Gintaro rinkimo čempionatai rengiami jau atitinkamai 15 ir 5 metus. Beje, norintieji patekti į finalą, pirmiausia turi laimėti atrankines varžybas“, - sakė vienas iš pirmojo Lietuvos gintaro rinkimo čempionatų autorių, Vš. Į. „Gintaro akademija“ atstovas Rolandas Žalimas.

Pasak R. Žalimo, lenkiškasis ir rusiškasis čempionatai tarpusavy skiriasi, Palangoje šiemet apsispręsta sekti lenkų pavyzdžiui: dešimt dalyvių jiems skirtose zonose turės kuo greičiau, švariau ir daugiau surinkti specialiai išbarstyto gintaro, sumaišyto su jūros išmetamais dumbliais, pagaliukais, kerpėmis – bus sudaryta tikro kranto imitacija. Kiekvienoje zonoje gintaro bus paberta po 50 gramų. Apdovanojami bus trys geriausiai pasirodę rinkėjai.

REKLAMA

„Pirmasis Lietuvos gintaro rinkimo čempionatas bus parodomasis, o jau kitąmet galbūt kitąmet surengsime atraktyvesnį – Rusijoje dalyviai ne tik renka gintarą, bet ir dalyvauja estafetėse. Taip pat gal rengsime ir atrankinius turus“, - sakė R. Žalimas.

Pasak „Gintaro akademijos“ atstovo, Gintaro rinkimo čempionatas – pakankamai azartiškos varžybos, tad žiūrovai, dalyvių „palaikymo komandos“ neturi kada nuobodžiauti. „Kaip pavyzdį galiu paminėti, kad kai viena mergina iš Kaliningrado srities važiavo dalyvauti šiose varžybose Lenkijoje, drauge atvyko du autobusai jos palaikytojų“, - sakė R.Žalimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos pasibaigus čempionatui, 13.30 val. atrakcijos lauks visų, susirinkusiųjų paplūdimyje prie tilto – Neptūnas čia išbarstys 75 kilogramus gintaro. Pusvalandį visi norintieji galės rinkti palei jūrą pažertus gintaro gabalėlius, o 14 val. ant tilto vyks geriausių rinkėjų apdovanojimai.

Prizus įsteigė kurorto Kultūros centras, Palangos gintaro gildija, tautodailininkai bei Palangos viešbučiai ir restoranai. Jie bus įteikiami daugiausiai gintaro surinkusiam, jauniausiam, vyriausiam dalyviui, neliks nepastebėti ir originaliausiai gintarais pasidabinę pramogautojai.

REKLAMA

Gintarinio savaitgalio Palangoje (gegužės 11 d.) programa

12 val. – Neptūno pasitikimas prie Palangos gintaro gildijos paviljono. Neptūno kelionė karieta iki jūros tilto. J. Basanavičiaus ir Vytauto gatvių sankryža.

13 val. – Pirmasis Lietuvos gintaro rinkimo čempionatas. Paplūdimys prie jūros tilto.

13.30 val. – Neptūnas barsto gintarą pajūryje. Paplūdimys prie jūros tilto.

14 val. – gražiausio gintarinio papuošalo rinkimai. Nugalėtojų apdovanojimai. Jūros tiltas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų