REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau šį šeštadienį simfoninės muzikos gerbėjai Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje klausysis talentingos pianistės iš Pietų Korėjos Yeol Eum Son kuri su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru atliks P. Čaikovskio Pirmąjį koncertą fortepijonui ir orkestrui b-moll. Šio vakaro koncertą diriguos prof. Juozas Domarkas.

REKLAMA
REKLAMA

Ilgametis Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyriausias dirigentas teigia, jog talento suvaidinti neįmanoma – žmogus gimsta tarsi palytėtas, užprogramuotas talentu, tačiau ryškius meninius rezultatus garantuoja tik nuolatinis ir sunkus darbas.

REKLAMA

„Menininkai į pasaulį atkeliauja tarsi pažymėti – be įgimtų dalykų kažin ar jie bus pastebėti, klausomi, skaitomi, – teigia prof. Juozas Domarkas. – Žinoma, šalia žengia ir gebėjimas mokytis ir išmokti, charakterio stiprybė, tobulėjimui tinkama gyvenimiškoji terpė Man pačiam teko įdėti nepaprastai daug pastangų, laiko, daug ko atsisakyti, kad būčiau ten, kur dabar esu“.

Maestro prisimena visus sunkumus, kuriuos reikėjo įveikti, kad jo vadovaujamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras taptų tokiu, koks jis yra dabar. „Orkestrą prieš 72 metus įkūrė Balys Dvarionas gana sudėtingais laikais: muzikos menas Lietuvoje buvo embriono būsenoje, per įvairias suirutes ir karą praradome daug talentingų žmonių – ką tik buvome atgavę Vilnių, tad reikėjo daug ką gaivinti arba pradėti nuo nulio“. Pasak dirigento, per 49-erius jo vadovavimo orkestrui metus, teko praeiti visą Dantės pragarą: nuo pirmų vartų iki pirmo debesėlio. Buvo ir sunku, ir beviltiška, tačiau reguliarus ir intensyvus darbas kasmet davė teigiamus rezultatus. Tik po maždaug 20-ies metų nuo prof. J. Domarko pradėjimo vadovauti orkestrui, ėmė jaustis rezultatas – gauti laimėjimai ir pripažinimas atpirko visus vargus.

REKLAMA
REKLAMA

Dabartinį Lietuvos nacionalinį simfoninį orkestrą galima vadinti tautos pasididžiavimu. Orkestras ir šiandien sunkiai intensyviai dirba, tobulindamas savo meistriškumą. Paprastai orkestro bendros repeticijos vyksta 4 valandas per dieną , tačiau kartais dirbama ir daugiau – po dvi repeticijas per dieną su kelių valandų pertrauka. Per metus orkestras paruošia 50-60 koncertų.

Maestro teigia, kad svarbiausia dirbant su simfoniniais orkestrais yra kūrybinė atmosfera, orkestro artistų noras ir atsidavimas kūrybiniam darbui. Kai muzikantų akys švyti, nėra svarbu, kokio profesinio pajėgumo yra pats orkestras. Svarbiausia – noras ir pastangos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje – 72-ojo filharmonijos simfoninio sezono baigiamasis koncertas. Jame skambės klasika tapę kūriniai. Pirmoje koncerto dalyje Piotro Čaikovskio Pirmasis koncertas fortepijonui. Ne ką mažiau įspūdinga bus ir antroji koncerto dalis, kur bus atliekama Dmitrijaus Šostakovičiaus Dešimtoji simfonija. Jos muzika labai gili, tragiška, atspindinti XX a. epochos neramumus.

Iškilmingas Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro baigiamasis renginys – gegužės 11 d., 19 val., Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų