REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje vykstančiame Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos posėdyje ketvirtadienį užsienio lietuviai spaudė energetikos ministrą Jaroslavą Neverovičių pasakyti, ar Lietuva tęs Visagino atominės elektrinės (VAE) projektą ir neslėpė turintys pavedimą iš draugų Japonijoje sužinoti apie tai kuo daugiau.

Vilniuje vykstančiame Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos posėdyje ketvirtadienį užsienio lietuviai spaudė energetikos ministrą Jaroslavą Neverovičių pasakyti, ar Lietuva tęs Visagino atominės elektrinės (VAE) projektą ir neslėpė turintys pavedimą iš draugų Japonijoje sužinoti apie tai kuo daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Neverovičius: VAE projektą tęsime, jei jis bus konkurencingas ir sulauks visuomenės pritarimo

Energetikos ministras J. Neverovičius komisijos nariams pasakojo, kad elektros infrastruktūros tinklų projektai sujungs Lietuvą su Lenkijos, Skandinavijos ir kitų Europos šalių elektros tinklais. Jis sakė manantis, kad 2015 metais jau pradės veiki jungtis su Lenkija. Ministras taip pat minėjo, kad juda ir elektros jungties su Švedija statybos reikalai. „Iki 15 metų pabaigos turėtų būti funkcionali“, – sakė jis.

REKLAMA

Energetikos ministras taip pat aiškino, kad suskystintų dujų terminalas (SGD) Klaipėdoje padės Lietuvai įsigyti dujų pasaulinėmis kainomis ir teigė, kad kitų metų pabaigoje Lietuva jau turės galimybę pirkti dujas konkurencingomis kainomis.

Kalbėdamas apie elektros sektorių ministras pripažino, kad po referendumo, kuriame Lietuvos gyventojai pasisakė nepritariantys Visagino atominės elektrinės (VAE) projektui, jis vis dar kelia labai daug emocijų.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes sugebėtume pagaminti mums reikalingą elektros kiekį, net jei negalėtume jos nusipirkti, tačiau jos kaina būtų pernelyg didelė. (...) Todėl pagrindinė problema – kaip užsitikrinti nuosavos konkurencingos elektros gamybą Lietuvoje“, – aiškino ministras.

„Mes neįsivaizduojame, kad VAE projektas būtų tęsiamas visą riziką perkeliant ant Lietuvos, o ekonominis modelis turi būti patobulintas, kad būtų galima konkuruoti rinkoje“, – sakė J. Neverovičius Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos posėdyje. Jis taip pat aiškino, kad norint tęsti VAE projektą reikės prašyti ne tik visuomenės pritarimo, bet turės būti pasiektas ir visų politinių partijų sutarimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsienio lietuviai teiravosi, ar apsirūpinti elektros ir šilumos energija Lietuvai pakaks SGD terminalo, ar vis tiek reikėtų statyti atominę jėgainę ir kokios šio projekto perspektyvos. Atsakydamas ministras sakė, kad nenorima apsiriboti vienu energijos šaltiniu, todėl turėtų būti vystomi ir kiti energijos šaltiniai, taip pat ir atsinaujinanti energetika. „Kalbame apie subalansuotą modelį‘, – sakė J. Neverovičius.

„Turime draugų Japonijoje ir esame įpareigoti paklausti, ar Lietuva eis pirmyn, ar ne?“, – tiesiai paklausė užsienio lietuviai.

REKLAMA

„Būtų dideli praradimas nepasinaudoti turima aikštele ir kitais privalumais, tačiau yra referendumo rezultatai. Taip pat vyksta pokalbiai su mūsų partneriais. Tik po to galėsime pasakyti, kokia šio projekto ateitis“, – jau ne vieną kartą girdėtus teiginius pakartojo J. Neverovičius.

Užsienio lietuviai dalyvaus modernizuojant daugiabučius 

Paaiškėjo, kad užsienio lietuvius, dalyvaujančius Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos posėdyje, labai domina naujoji daugiabučių modernizavimo programa.

Jie domėjosi, koks likimas ištiko lėšas, buvusias „Jessica“ fonde ir skirtas būsto renovacijai finansuoti, kurias ankstesnė vyriausybė praėjusiais metais planavo panaudoti sraigtasparniams pirkti. Atsakydama jiems Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė aiškino, kodėl anksčiau strigo daugiabučių pastatų modernizavimas, sakė, kad pinigai iš fondo niekur nedingo, tik nebuvo panaudoti. „Todėl norint juos dabar panaudoti ir skubinama daugiabučių renovacijos programa“, – aiškino ji.

REKLAMA

Aplinkos viceministrė taip pat pristatė naująjį daugiabučių modernizavimo modelį, tačiau užsienio lietuvius labiausiai domino praktiniai renovacijos aspektai – kas ima paskolą, kokius mokesčius po renovacijos mokės socialiai remtini asmenys, kaip parenkami pastatai, kurie bus renovuojami, kaip pasikeitė visuomenės požiūris į renovaciją.

Galiausiai paaiškėjo, kad ypatingo susidomėjimo daugiabučių modernizavimo programa susilaukė dėl to, kad dalis į posėdį atvykusių užsienio lietuvių turi butus namuose, kuriuos ketinama renovuoti artimiausiu metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Posėdyje taip pat buvo kalbama apie skalūnų dujų projekto perspekyvas, akcentuota, kad viena iš priežasčių, dėl kurių Lietuvoje stringa daugelis strateginių projektų – sudėtingas ir ilgas teritorijų planavimo procesas. Aplinkos ministerijos atstovų teigimu, priėmus naują Teritorijų planavimo įstatymą, sąlygos investicijoms pagerės. Komisijos nariams taip pat buvo pristatyta bendruomenių pozicija dėl teritorijų, kuriose planuojama statyti strateginius objektus.

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija Vilniuje posėdžiauja nuo gegužės 7 iki 10 dienos. Jos darbotvarkėje – diskusijos apie Lietuvos pilietybę, lietuvių kalbos vartojimo ir išsaugojimo problemos, Lietuvos ekonomikos prioritetai, energetikos projektų vystymas. Komisijos nariai taip pat ketina aptarti 2014 metais vyksiančios dainų šventės „Čia mano namai“ organizavimą.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų