REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Natalija KONDROTIENĖ

Išmatavus triukšmo lygį Šiaulių mokyklose paaiškėjo, kad vaikai didžiąją dienos dalį yra apsupti triukšmo, kuris prilygsta veikiančio motociklo garsui. Tokia aplinka gresia sveikatos sutrikimais. Mokyklos ėmė kurti ramybės zonas, mokiniai siūlo skelbti arbatos pertraukėles.

REKLAMA
REKLAMA

Per pertraukas triukšmas didžiausias

Balandžio mėnesį triukšmo lygį matuoti 14 mokyklų inicijavo Šiaulių visuomenės sveikatos biuras, kuris ir aprūpino mokyklas triukšmo matuokliais. Skatinti triukšmą matuoti patys moksleiviai, jiems talkino sveikatos priežiūros specialistės.

REKLAMA

Paaiškėjo, kad didžiausias triukšmas yra pertraukų metu – 127,3 decibelo. Leistinas triukšmo maksimalus lygis pagal higienos normas – 55 decibelai.

Leistina triukšmo riba buvo viršijama: skambant mokyklos skambučiui – 104 decibelai, sporto salėje pamokos metu – 93, valgykloje pertraukos metu – 104, klasėje pamokos metu – 71,4, pamokos metu, vaikams choru deklamuojant – 86,2 decibelo.

Ramiausia vieta mokyklose – biblioteka, čia didžiausias išmatuotas garso lygis siekia 50 decibelų.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistai siūlo palyginti: motociklo variklio ar šūvio į orą garsas yra 110, o lėktuvų variklio – 140 decibelų.

„Paaiškėjo, kad 60 procentų visų pamokų, kurių metu buvo matuotas triukšmas, leistinas triukšmo lygis buvo viršytas“, – sakė Visuomenės sveikatos biuro Vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros specialistė Diana Gedminienė.

Mokiniai turi idėjų, kaip mažinti triukšmą

„Sandoros“ progimnazijos moksleiviai per pertraukas koridoriuose užfiksavo 100, valgykloje – 88, sporto salėje - 91 decibelą siekiantį triukšmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvo Benedikto Andruškos „tylos saloje“ triukšmo matuoklis parodė 70 decibelų. Kitose mokyklose triukšmo lygis taip pat viršijo leistinas normas kelis kartus.

Medelyno progimnazijos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Audronė Dabkevičiūtė sakė, kad vaikai pasiūlė, kaip mažinti triukšmą. Pavyzdžiui, mokyklos aukštuose įrengti žaidimų saleles, ramybės kampelius, per pertraukas išeiti į lauką, skelbti tyliąsias pertraukas ar arbatos gėrimo pertraukėles, organizuoti judriųjų žaidimų pertraukas sporto salėje.

REKLAMA

Skambutis kelia stresą

„Didžiausią stresą kelia skambutis. Visą dieną būname triukšme, įsiskauda galvą, sunku pasikartoti namų darbus, mokytis“, – sakė tyrime dalyvavęs Medelyno progimnazijos moksleivis Deividas.

Pasak progimnazijos direktorės Ingridos Mazrimienės, kai buvo sudėti plastikiniai langai, šalia pravažiuojančių traukinių gausmas nutilo. Nuo kitų mokslo metų vaikus į pamokas kvies muzikinis skambutis. Pertraukų metu moksleiviams siūloma žaisti stalo tenisą, kitus stalo žaidimus.

Ragainės progimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Lijana Jurgelienė pripažino, kad triukšmas – didelė problema, su vaikais kalbama apie triukšmo žalą, stengiamasi sukurti ramybės zonas, ieškoma užimtumo.

REKLAMA

„Mokykloje šurmulys visada bus, būdų sumažinti triukšmą ieškome kartu su mokiniais“, – sakė L. Jurgelienė.

Triukšmas kenkia vaiko raidai

„Triukšmas veikia ne tik vaiko sveikatą, bet ir jo raidą. Būti visą dieną triukšme – labai kenksminga“, – sako Dainų pirminio sveikatos priežiūros centro Ankstyvos reabilitacijos tarnybos vedėja, socialinė pediatrė Vitalija Pupeikienė.

Vaikai negali deramai sukaupti dėmesio triukšmingoje aplinkoje, todėl sunku užbaigti savo veiklą iki galo – nukenčia mokslo kokybė.

„Visą dieną būdamas triukšme vaikas išvargsta, gali jausti nerimą, blogiau susikaupia, tampa dirglus ir nervingas. Triukšmas gali paveikti ir geriausių mokinių mokslo kokybę. Mokytojai pasakoja, kad išmokyti pradinukus klausytis nekeliant triukšmo užtrunka ir mėnesį“, – sakė V. Pupeikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja pabrėžia, kad mokinius būtina užimti pertraukų metu.

„Vaikų elgesys ir emocijos labai sparčiai blogėja. Vaikai auga pikti, daug isterijos ir nuotaikų kaitos, todėl labai svarbi yra kuo ramesnė aplinka. Būna, kad 10 mėnesių kūdikiui prireikia psichologų pagalbos, ką kalbėti apie mokyklinukus“, – sako socialinė pediatrė.

V. Pupeikienė akcentuoja, kad triukšmingoje aplinkoje ilgą laiką būti kenksminga ne tik vaikams, bet ir mokytojams.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų