REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gintarė VALUCKYTĖ SPECIALISTAI PATARIA

Kokius batus įsigyti, patikimiausiai pataria batsiuviai. Jie sako, kad svarbiausia – ne gamintojo vardas ir grožis, o iš ko apavas padarytas.

REKLAMA
REKLAMA

Saugo gyvūną, bet teršia gamtą

„Kokybė labai suprastėjo, – sako porą dešimtmečių Šiauliuose batus tvarkantis Dainius Baziulis. – Viena pasaulyje žinoma firma anksčiau naudodavo odą, o dabar tik odos pakaitalą – pradėjo akcentuoti ekologiją. Bet taip tik skatina vartojimą. Už 200 litų nusiperki batus vienam sezonui“.

REKLAMA

Dirbtinės odos batus batsiuvys vadina nelaime ir vartotojui, ir aplinkai: gyvūnėlis išsaugotas, tačiau batus tenka greičiau išmesti.

Kitas bėda – batai, įsigyti išparduotuvėse. Dažnai nepataisomai suskyla jų padai arba juos remontuoti tenka dar prieš pradedant avėti.

D. Baziulis sako, kad ir su oda reikia būti atsargiam – ne visada būna gerai išdirbta.

„Jeigu firminius perka, tai apsiavę įlipa į automobilį, nuvažiuoja, paeina iki pastato durų, o paskui vėl atgal iki automobilio. Tokiu atveju batams nieko nenutiks. Jie malonūs nešioti, bet ne mūsų oro sąlygomis“, – sakė D. Baziulis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, tokių batų padai dažniausiai būna odiniai, todėl prie jų iš karto reikia tvirtinti padukus.

Puikiausi batai, kuriuos jam teko taisyti – 1500 dolerių kainuojantis itališkas apavas. Jie irgi ne amžini, tačiau neįtikėtinai patogūs, lengvi, gaminti individualiai pagal žmogaus kojos formą. Tokios kokybės batų kainos prasideda nuo 800 dolerių.

Dabar D. Baziulis per dieną sutvarko iki 50-ies porų batų. Juos taisyti žmonės puola paskutinę minutę.

Rūpesčiai dėl verstos odos

Verstos odos batų D. Baziulis nepirktų nei žmonai, nei dukrai, nors joms jie gražūs. Žiemą tokie batai išbąla nuo druskos, rudenį purvinasi, o vasarą – išblunka, nudulka. Juos gali dėvėti tik pedantiški miestiečiai, kuriems patinka sėdėti ir krapštinėti nešvarumus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Batsiuvys nepatartų pirkti batų, kurių priekinė arba galinė dalis dengta dermantinu, nes tos vietos dėvisi greičiausiai. Svarbu ir tai, kad kulnas nebūtų aptrauktas odele, nes pritraukia drėgmės ir lupasi.

D. Baziulis nusijuokia, paklaustas, ar batų priežiūrai reikalingi purškiami impregnantai. Jie esą tik išsausina odą, kurią reikia maitinti natūraliai. Geriausia tepti nemalonaus kvapo, bet tikru batų tepalu, bičių pikiu ar silikono pagrindu pagamintu tepalu. Verstos odos batus galima šiek tiek papurkšti impregnantu, bet geriausia naudoti tiesiog grubesnį šepetėlį.

REKLAMA

Ne į grožį, o į odą

27-erius metus batsiuviu dirbantis Rimantas sako, kad garsių gamintojų batai nebūna amžini, tačiau pataria pirkti brangesnius. Daugiau šansų įsigyti geriau išdirbtos odos avalynę.

„Dizaineriai geri, batai gražūs, bet reikia žiūrėti į odą. Jeigu ji plonutė, gali būti, kad drabužių, tada batai silpni. Oda turi būti kuo storesnė,“ – aiškino Rimantas.

Jis pats pirko storos odos batus už 140 litų, kurie laiko jau ketvirtą sezoną. Itališki, iš prekybos centro Šiauliuose, iki nupiginant kainavę 300 litų.

REKLAMA

„Purvą reikia nuvalyti, su kremu ištepti,“ – jokių kitokių priemonių jis nenaudoja.

Rimantas išsirikiavęs eilę batų, daugiausiai moteriškų. Net modelį geba pakeisti – pokalbio metu įprastą bato kulnelį keitė pilnapadžiu, kokie dabar madingi.

Sunkmetį, jo pastebėjimu, išduoda tai, kad šį pavasarį darbo batsiuviui netrūksta. Žmonės atneša vis labiau nudėvėtus batus, tenka lopyti ir visai sutrešusius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų