REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 „Niekada nemaniau, kad mūsų šeima iki to nusiris. Buvo gėda prašyti tokios pagalbos, bet negi badausi?“ – svarstė portalo anglija.lt pašnekovė ir papasakojo, kaip gauti bent kąsnį atsidūrus finansinėje duobėje Anglijoje.

 „Niekada nemaniau, kad mūsų šeima iki to nusiris. Buvo gėda prašyti tokios pagalbos, bet negi badausi?“ – svarstė portalo anglija.lt pašnekovė ir papasakojo, kaip gauti bent kąsnį atsidūrus finansinėje duobėje Anglijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienu metu – dvi problemos

Vis daugiau Didžiosios Britanijos žmonių kreipiasi pagalbos į maisto bankus – pranešimų, kad anglai alksta, pasirodė prieš kelias savaites. Pranešama, kad maisto banko klientų, gaunančių maisto davinį trims dienoms, vis daugėja. Eilėje prie maisto stovėjo ir lietuviai, portalui anglija.lt papasakoję savo istoriją.

REKLAMA

Astos ir Dariaus (vardai pakeisti – red. past.) šeima Angliją namais vadina jau šešerius metus. Atvykę čia jie tikina niekada nesistengę gauti pašalpų ir nesitikėjo būti valstybės išlaikytiniai. „Dirbome ir niekada nesitikėjome gyventi iš pašalpų. Netgi susilaukę sūnaus, valstybės pagalbos negavome – tik Vaiko pašalpą, kurią gauna kiekvienas vaikas. Metus nedirbau, auginau sūnų, vėliau grįžau į darbą, bet teko mokėti auklei. Finansinėje duobėje atsidūrėme šią žiemą – vyras statybose neteko darbo dar lapkričio mėnesį. Naujo darbo toje pačioje kompanijoje būtų reikėję laukti tris mėnesius, tad jis ėmė ieškoti kito – bet prieš Kalėdas pasiūlymų beveik nebuvo“, – pasakojo lietuviai.

REKLAMA
REKLAMA

Šeima gyvena nuosavame name, už kurį moka paskolą bankui. „Paskola gana didelė – už trijų miegamųjų namą mokame 1 360 svarų sterlingų, o žiemą prisideda nemažai mokesčių už dujas ir elektrą dėl šildymo – namie kūdikis, todėl šildymo išjungti negalime. Vieną kambarį pernuomojame, tačiau prieš Kalėdas išsikėlė nuomininkas ir kambarį išnuomojome tik žiemos pabaigoje. Visos šios problemos užgriuvo vienu metu, mano atlyginimo užteko tik paskolai sumokėti, o kur dar maistas, mokesčiai, kelionės bilietai, automobilio draudimas… Santaupų turėjome nedaug, per tuos motinystės atostogų metus dirbo tik vyras, o motinystės išmoka nėra didelė…“ – apie sunkią šeimos finansinę padėtį kalbėjo Asta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padėjo šeima ir svetimi žmonės

2013-ųjų pradžia Astos ir Dariaus šeimai buvo sudėtinga. Sąskaitoje pinigai tirpo, teko skolintis iš draugų ir šeimos. „Padėjo tėvai, gyvenantys Lietuvoje, tačiau reikėjo ieškoti kokios nors išeities. Vyras kreipėsi dėl bedarbio pašalpos, bet kadangi jis statybose dirbo kaip „self-employed“, šie reikalai strigo – jis greičiau gavo darbą, nei tą pašalpą. Gal ir patys kažką ne taip darėme, nežinau, anksčiau pašalpų prašyti nereikėjo, tai tos sistemos gerai ir nežinojome“, – svarstė Asta.

REKLAMA

„Vasario pradžioje pamatėme, kad tuoj pasieksime dugną – ar nusipirkti maisto, ar sumokėti paskolą. Kreipiausi į „Citizen Advice Bureau“ patarimų, kaip elgtis tokioje situacijoje, kai klimpstame į skolas. Ilgalaikis problemos sprendimas – kreiptis į banką ir tartis dėl paskolos peržiūrėjimo ir įmokos sumažinimo, jei mums tampa per sunku išmokėti. Pasiūlė maisto banko kuponų (angl. „vouchers“). Su jais galėjome iš artimiausio maisto banko, mūsų atveju – Hackney, gauti dėžę su maisto atsargomis trims dienoms. Stoke Newington įsikūrusiame maisto išdavimo kioskelyje buvau tris kartus. Pirmąjį kartą jaučiausi nejaukiai stovėdama eilėje prie nemokamo maisto, tačiau kartu maisto davinio laukė nemažai į bėdą patekusių šeimų. Maisto dėžėje yra makaronų, ryžių, konservuotos mėsos ir žuvies, pusryčių dribsnių, sausainių, padažų, cukraus, arbatos. Tai ilgiau negendantys produktai“, – pasakojo Asta.

REKLAMA

Dariui gavus darbą ir išnuomojus kambarį nuomininkui, šeima jau baigia atiduoti skolas ir pradeda taupyti. „Dabar jau atsitiesėme, tačiau tuo metu maisto bankas mums tikrai padėjo. Ne tiek, kiek ta dėžė maisto, bet kiek psichologinė parama. Mums, visada dirbusiems ir kitų pagalbos neprašiusiems, buvo labai sunku persilaužti ir stovėti eilėje prie nemokamo maisto. Tačiau ten dirbantys savanoriai labai geranoriški – yra tokių, kurie tokioje situacijoje jau buvę ir žino, ką tai reiškia, tai ir pasiūlo pasikalbėti prie arbatos puodelio. Per tuos mėnesius ėmėme pastebėti, kad pakito santykiai su draugais. Tai tikrai ne jų kaltė, jie stengėsi padėti, kiek galėjo, bet visgi svetimos problemos lieka svetimos. Mums patiems nesinorėjo su niekuo susitikti, nes galvoje buvo tik finansinės problemos“, – anglija.lt sakė lietuviai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maisto bankų šalyje vis daugėja

Labdaros organizacija „The Trussell Trust“, įkurta 1999 metais Paddy ir Carol Hendersonų, pernai padėjo beveik 347 tūkst. šeimų Jungtinėje Karalystėje. Pagal maisto bankų statistiką, pagrindinės priežastys, kodėl vis daugiau žmonių neišgali įsigyti maisto – tai kylančios kainos, nedarbas, pasikeitimai pašalpų srityje.

Atsidūrus finansų krizėje ir nebeužtenkant pajamų nusipirkti būtiniausių maisto produktų, galima gauti kuponus maisto banko daviniui. Kuponus gali skirti gydytojai, socialiniai darbuotojai, „Citizen Advice Bureau“ darbuotojai ir netgi policijos pareigūnai.

REKLAMA

Kiekvienoje maisto dėžėje galima rasti ilgai negendančio, konservuoto maisto, kurį maisto bankams aukoja vietos gyventojai. Maisto produktus atveža verslo įmonės, mokyklos, religinės bendruomenės, taip pat ir pavieniai žmonės. Organizuojamos akcijos prie prekybos centrų, kur pirkėjai skatinami aukoti maisto produktus.

Šiuo metu JK veikia daugiau nei 325 maisto banko padalinių, kas savaitę atidaroma po tris skyrius. „The Trussell Trust“ maisto bankams padeda daugiau kaip 4 360 savanorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų