REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irma Janauskaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Medienos perdirbėjai prašo keisti žaliavos pardavimo tvarką, kad pirmiausiai ja galėtų apsirūpinti realiai gamybą čia turinčios įmonės. Ir tik vėliau mediena būtų parduodama užsieniečiams. Dabar esą susidaro kuriozinės situacijos – lietuviška žaliava išvažiuoja svetur, ten iš jos pagaminamos lentos, kurias perka Lietuvoje jų pristigusios Lietuvos įmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Visa mediena iš valstybinių miškų dabar parduodama aukcionuose. Ir iškart visiems pirkėjams. Tuo metu aplinkinės šalys pirmiausiai leidžia apsirūpinti vietiniams perdirbėjams, jie nuperka 70-80-imt proc. visos žaliavos. Ir tik į likusią gali pretenduoti užsieniečiai, kurie toje valstybėje neturi gamybos, nėra įdarbinę žmonių. Tokių sąlygų seniai reikalauja ir Lietuvos perdirbėjai, praneša LRT televizijos naujienų laida „Panorama“.

REKLAMA

„Mes perkame perdirbtą medieną iš lenpjūvių, kurioms trūksta žaliavos. Dėl to mes tik 30 proc. žaliavos apsirūpinam iš Lietuvos lentpjūvių. Ir perkam medieną iš Latvijos, iš Lenkijos netgi vežamės, kurie nusipirkę mūsų lietuviškus rastus perdirba ir vėl mums atgal į Lietuvą pardavinėja. Tai tiesiog yra, na, skausmingas dalykas“, – sako „Jūrės medis“ valdybos pirmininkas Ovidijus Jankauskas.

Perdirbėjų teigimu, žaliavą leidus pirkti pirmiausiai gamybą Lietuvoje realiai plėtojančioms įmonėms, būtų galima įdarbinti daugiau žmonių, padidinti eksportą, valstybė gautų daugiau mokesčių, nes sumos už išvežamą produkciją – daug didesnės nei už medienos žaliavą.

REKLAMA
REKLAMA

„Neišnaudojami gamybiniai pajėgumai pilnai ir sumažėja darbo vietų. Todėl, jeigu tai būtų išspręsta, galima būtų padidinti eksportą iš Lietuvos produktų, baldų ir kitų medienos, dar vienu milijardu litų. Kai, žinote, šiuo metu medienos eksportas yra apie 8 mlrd. Lt“, – skaičiuoja Medienos asociacijos prezidentas, „Grigiškių“ generalinis direktorius Gintautas Pangonis.

„Tą yra padariusi mūsų kaimynė Latvija, Estija, Lenkija ir net gi Švedija. Mes manome, kad tame pirmame raunde turėtų pirkt medieną tie, kurie turi gamybinius pajėgumus Lietuvoj“, – pritaria premjeras Algirdas Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keisti aukcionų tvarką žadantis A. Butkevičius sako gavęs patikinimą, kad perdirbėjai ateity viename iš rajonų pastatys naują gamyklą su tūkstančiu darbo vietų.

Kol kas lietuviška mediena važiuoja ne tik į aplinkines šalis, bet ir į tolimas, pavyzdžiui, Kiniją. Anot perdirbėjų, kadangi kitose valstybėse aukcionuose parduodama maža medienos dalis, užsieniečiai veržiasi pirkti Lietuvoje. Tuo metu lietuviams apsirūpinti reikiamais kiekiais užsienyje – sudėtinga, nes be to, kad medienos lieka mažai, dar ir kaina būna didesnė, palyginti su pirmuoju pardavimo etapu vietiniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų