REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Populiariausias Rusijoje socialinis tinklas „VKontakte“ ilgą laiką kėlė rūpesčių Kremliui, tačiau pastaruoju metu Maskva didina spaudimą informacinių technologijų bendrovei, o jos vadovas Pavelas Durovas neseniai nutarė bėgti iš šalies, rašo „Der Spiegel“.

REKLAMA
REKLAMA

Rytų „Facebook“ vadinamos bendrovės būstinė yra įsikūrusi Sankt Peterburge. 28 metų bendrovės įkūrėjas Pavelas Durovas gali didžiuotis sukūręs socialinį tinklą, kuris išpopuliarėjo daugelyje buvusių sovietinių respublikų. Šiuo metu „Vkontakte“ naudojasi maždaug 200 mln. vartotojų.

REKLAMA

Iš pirmo žvilgsnio bendrovės būstinė primena sėkmingai veikiančią Silicio slėnio kompaniją. Sportbačiais apsiavę programuotojai darbuojasi patogiai įsitaisę sėdmaišiuose, o pertraukėlių metu susirenka pašaudyti iš lanko. Tiesa, būstinė įsikūrusi „Art Nouveau“ stiliaus pastate, pačiame senamiestyje, tad madingas jaunimas sukiojasi tarp šimtmečio istoriją menančių sienų ir prabangių krištolinių šviestuvų.

Vis dėlto pastaruoju metu bendrove susidomėjo teisėsaugos institucijos. Balandį pareigūnai būstinės patalpose ir bendrovės įkūrėjo namuose atliko kratą, kurios metu buvo konfiskuoti serveriai. Kiek anksčiau investuotojas gana šiurkščiai bandė perimti bendrovės kontrolę. P. Durovo įsitikinimu už tokių pirkėjų nugarų stovi Kremlius.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu P. Durovas slapstosi užsienyje, o Rusijos žiniasklaidoje pasigirdo svarstymų, esą „Vkontakte“ įkūrėjas niekada nebegrįš į gimtąją šalį. P. Durovas tapo rakštimi prezidentui Vladimirui Putinui, kuris siekia griežtai kontroliuoti Rusijos internetinę erdvę.

Kai kurios Rusijos informacinių technologijų bendrovės sėkmingai atlaikė amerikiečių konkurenciją. „Facebook“ savo populiarumu Rusijos rinkoje ženkliai nusileidžia „Vkontakte“, o „Google“ tenka konkuruoti su vietiniu paieškos varikliu „Yandex“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausią grėsmę tokioms sėkmingai veikiančioms bendrovėms kelia Kremliaus noras kontroliuoti nuomonės formavimo priemones. Valstybės kontroliuojamas Pirmasis televizijos kanalas vidutiniškai pasiekia 19 mln. žiūrovų. Tuo tarpu „Yandex“ paieška kas savaitę pasinaudoja vidutiniškai 23 mln. vartotojų. Bent vieną žinutę socialiniame tinke „Vkontakte“ per dieną parašo maždaug 47 mln. žmonių.

Nemalonumai P. Durovą pradėjo persekioti 2011 metais, kuomet po parlamento rinkimų opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas pasitelkė „Vkontakte“ masinių protestų koordinavimui. Vidaus saugumo tarnyba FSB liepė uždaryti opozicijos diskusijų forumus, o „Vkontakte“ sulaukė skambučio iš prezidento administracijos.

REKLAMA

Nepaisant spaudimo P. Durovas atsisakė nusileisti pareigūnų reikalavimams ir neilgai trukus buvo iškviestas apklausai į prokuratūra, tačiau joje taip ir nepasirodė. Policijos pareigūnai, atvykę į P. Durovo namus, liko stovėti už durų, nes niekas nesiteikė atsakyti į jų raginimus įsileisti vidun.

P. Durovas yra filmo Matrica gerbėjas, rengiasi juodais drabužiais, panašiai kaip ir pagrindinis filmo herojus Neo, pasižymi užsispyrusiu charakteriu bei gyvena asketiškai. „Vkontakte“ įkūrėjas, nerūko, negeria ir griežtai atmeta tabako bei alkoholio gamintojų siūlymus reklamuoti jų produkciją socialiniame tinkle. Jaunasis Rusijos verslininkas nepakenčia kompromisų ir nemėgsta nusileisti.

REKLAMA

Dėl tokio požiūrio P. Durovas gali pasigirti vos keliais sąjungininkais ir būriu įtakingų priešų. P. Durovas visada stengėsi laikytis atokiau nuo triukšmingos Maskvos ir jos galios žaidimų. Kuomet Rusijos interneto bendrovė pabandė įsigyti „Vkontakte“ P. Durovas atsakė potencialiems pirkėjams nusiuntęs gerai žinomos pirštų kombinacijos su viduriniu pirštu priešakyje nuotrauką.

Kremliui pavyko rimčiau prispausti P. Durovą kuomet du jo partneriai balandžio viduryje paslačia pardavė savo akcijas 38 metų verslininkui Ilja Šerbovičiui. Sklinda kalbos, esą šis verslininkas yra Kremliaus statytinis. Rusijos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, jog I. Šerbovičiaus bendrovės dalyvavo nacionalizuojant Michailo Chodorkovskio valdomą bendrovę „Jukos“. Pastarasis buvo apkaltintas mokestiniais nusikaltimais ir nuo 2003 metų skaičiuoja dienas vienutėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I. Šerbovičiui susidomėjus investicija į „Vkontakte“ žiniasklaidoje prasiėdėjo propagandos kampanija, nukreipta prieš socialinio tinklo vadovus.

Policijos pareigūnas tvirtino žurnalistams esą P. Durovas partrenkė jį su įmonės automobiliu. Vis dėlto įrodymų dėl šio incidento taip ir neatsirado, o bendrovės įkūrėjas kaltinimus pavadino prevenciniu išpuoliu.

Praėjusią savaitę P. Durovas buvo iškviestas į prokuratūrą aptarti minėto incidento, tačiau verslininkas nutarė nerizikuoti ir paliko šalį. Kol kas P. Durovas neatskleidžia nei savo buvimo vietos nei ateities planų.

REKLAMA

P. Durovas gali visiškai prarasti savo įkurtą bendrovę. Šiuo metu verslininkas kontroliuoja tik 12 proc. „Vkontakte“ akcijų. 40 proc. bendrovės akcijų priklauso turtingiausiam Rusijos žmogui, plieno oligarchui Ališerui Usmanovui, kurio turtas yra vertinamas 18 mlrd. JAV dolerių.

Oligarchas ilgą laiką palaikė P. Durovą ir netgi perleido jam balsavimo teises, kurias suteikia jo kontroliuojamos akcijos. Vis dėlto A. Usmanovas yra jaunojo verslininko priešingybė. Plieno magnatas niekada nekritikavo Kremliaus ir netgi atleido vieno iš savo leidinių redaktorių už pernelyg aršius pasisakymus V. Putino atžvilgiu.

REKLAMA

„Vkontakte“ vystytojai palaiko bendrovės įkūrėją ir greičiausiai apleis projektą drauge su P. Durovu. Susiklosčius tokioms aplinkybėms „Vkontakte“ gali tapti dar viena nuomonės formavimo priemone, kurią visiškai kontroliuos Kremliaus atstovai.

P. Durovas jau anksčiau savo biografui yra sakęs, kad tikisi panašaus scenarijaus: „Tiesa yra ta, kad mums niekas nepriklauso ir turime būti pasiruošę prarasti viską ką turime.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų