REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aurelijus Veryga, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos tyrimų instituto direktorius, docentas, medicinos mokslų daktaras sako, kad tiek daug paauglių su įvairiomis priklausomybėmis dar nėra buvę. Jo nuomone, tėvai gali ir turi tapti išsigelbėjimu savo vaikams.

REKLAMA
REKLAMA

Apsigimimų rizika

Šiauliuose vykusioje mokslinėje konferencijoje „Gyvybės kultūra. Mylėk savo artimą, kaip save patį“ A. Veryga klausė jaunimo, ką jie žino apie rūkymo, alkoholio, kvaišalų poveikį ne tik jiems, bet ir būsimiems jų vaikams? Atsakė pats: „Dažnai nežino ne tik jaunimas, bet ir jų tėvai“.

REKLAMA

„Moksliniais tyrimais įrodyta, kad rūkymas 25 procentais didina persileidimo riziką, lemia sveikų embrionų žūtį, rūkančių tėvų vaikų psichinė raida blogesnė. Iki 30 procentų padidėja rizika pagimdyti vaiką su „kiškio lūpa“, „vilko gomuriu“, galūnių apsigimimais“, – vardijo medicinos mokslų daktaras, priminęs, jog rūkymas siejamas ir su padidėjusia negimdinio nėštumo rizika.

A. Veryga sako, kad už ateinančios gyvybės sveikatą atsakingi abu tėvai, todėl rūkymo ir alkoholio atsisakyti privalo visiškai.

REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta, kad rūkymas mažina ir vyrų, ir moterų vaisingumą. Rūkančios moterys turi 10–40 procentų mažesnę tikimybę pastoti vieno ciklo metu.

„Organizme viskas kaupiasi, ląstelės išsaugo informaciją, todėl esame atsakingi ne tik už save, bet ir už žmogų, kuriam bus duota gyvybė“, – sakė A. Veryga.

Gimsta jau priklausomi

A. Veryga pasakojo, kad akušeriai gali atskirti rūkančių tėvų kūdikį. Jis būna neramus, verkia be aiškios priežasties, blogai jaučiasi, sutrinka miegas, nenusiramina pavalgęs. Tai signalas, kad naujagimis jaučia abstinenciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mama nėštumo metu pratino vaiką prie nikotino. Užtenka būti prirūkytose patalpose ir mažylis gimsta su ryškia priklausomybe“, – sakė mokslų daktaras. Toks žmogus užtraukia dūmą ir smegenys akimirksniu prisimena rūkymo iki gimimo patirtį.

„Kodėl kai kurie žmonės sako, kad pradėjo rūkyti nuo 9 ar 11 metų ir nebegalėjo sustoti? Todėl, kad jie jau gimė priklausomi“, – sakė A. Veryga.

Mokslų daktaras dėliojo mokslininkų įrodytus faktus. Mamos rūkymas nėštumo metu sukelia visą vaiko gyvenimą juntamas psichinės sveikatos pasekmes. Taip nutinka ne tik dėl toksinio cigaretės dūmų poveikio, bet ir dėl to, kad nikotinas ir anglies monoksidas sumažina vaisiaus aprūpinimą deguonimi ir sutrinka normalus vaisiaus smegenų vystymasis.

REKLAMA

„Vaikai, kurių mamos nėštumo metu rūkė, ne tik blogiau skaito ir rašo. Jie sunkiau nustygsta vienoje vietoje, yra impulsyvesni, nepaklūsta reikalavimams, sunkiau sukaupia ir išlaiko dėmesį“, – sakė A. Veryga.

Vaikas tampa piktas ir priešiškas. Palaipsniui vienos problemos paskatina kitas, vaiko nesėkmių ratas plečiasi.

Dabartinė situacija šiurpi

– Kokie, jūsų pastebėjimu, auga dabartiniai paaugliai?

– Jaunimo rūkymas, alkoholio vartojimas per 20 metų išaugęs 5 kartus. Sudėtinga situacija ir su fiziniu aktyvumu. Nebeįtraukiamas jaunimas į sportą, aktyvų gyvenimą, jis vengia ir nenori pajudėti. Nutukimas ir problemos dėl sveikatos sparčiai didėja.

REKLAMA

– Ar tai ateina iš šeimos?

– Nepasakyčiau, kai kurios šeimos nežino, kas tie energiniai gėrimai ar „makdonaldai“, o vaikas be jų neįsivaizduoja dienos. Tokia gyvenimo tendencija.

Mane stebino skaičiai, kai po mokslininkų atliktų tyrimų paaiškėjo, jog 80 procentų energinių gėrimų vartotojų yra nepilnamečiai. Šis verslas – reikia suprasti – laikosi iš vaikų.

– Kokią žalą sveikatai daro energinių gėrimų vartojimas?

– Prie jų labai greitai priprantama. Vaikai, neišgėrę energinio gėrimo, nebegali normaliai gyventi: apninka nerimas, atsiranda sudirgimas, energijos stoka, negali susikaupti, sutrinka pažintinės funkcijos. Baisiausia, jeigu jie sugalvoja energinį gėrimą ragauti su alkoholiu. Tikimybė, kad vaikas mirs – reali.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kardiologai ne kartą yra sulaukę dvidešimtmečių, kuriems dėl tokio mišinio vartojimo sutrinka širdies veikla.

– Ar tėvai pastebi šias problemas?

– Visokių tėvų yra. Reikėtų pabrėžti, kad tėvai pirmiausia patys turėtų tapti tinkamu pavyzdžiu savo vaikams. Dažnai bara: „negerk“, „nerūkyk“, bet patys tai daro.

Piktina užrašai, kad iki 18 metų negalima rūkyti, gerti. O kai sukanka 18 metų, nuo tos dienos jau galima rūkyti ir gerti alkoholį? Nesąmonė. To daryti negalima niekada.

Tėvai nuvertina savo vaidmenį. Galvoja, kad vaikams turi aiškinti tokius dalykus mokytojai, gydytojai, nes patys nepakankamai išmano. Nereikia čia nieko išmanyti, reikia veikti.

REKLAMA

Jeigu aš noriu, kad mano vaikas sveikai maitintųsi, gaminu jam valgyti namuose, jei švenčia gimtadienį, neperku šampano, tebūnie ir vaikiško. Kai suvokiama, kad kažkas negerai su vaiku, jau būna per vėlu.

– Ar tėvų autoritetas svarbus paaugliui?

– Paaugliui tėvų autoritetas šiame gyvenimo tarpsnyje kiek blanksta. Tačiau tai laikina, po kurio laiko tėvai vėl tampa labai svarbūs. Tėvai turėtų žinoti, kiek ir ko savo vaikui leisti. Jeigu yra nustatyta tvarka ir jos laikomasi, vaikas žinos ribas.

Kita problema – pavargę tėvai. Norėdami atsikratyti savo vaikų, juos paprasčiausiai nusiunčia prie kompiuterių.

REKLAMA

– Ar daug vaikų yra priklausomų nuo alkoholio, rūkalų, kompiuterio?

– Priklausomybė nuo kompiuterio ginčytinas dalykas. Gal vaikui įvedus tvarką, kiek jis gali būti prie kompiuterio, laikysis jos? Tereikia prižiūrėti.

Labai daug vaikų, priklausomų nuo rūkymo ir alkoholio. Jaunam žmogui, tuo labiau vaikui, priklausomybė labai greitai vystosi. Tenka pasikalbėti su vienuoliktokais, kurie jau ieško būdų, kaip mesti rūkyti. Nori išsilaisvinti, bet nebegali.

Su gėrimu yra panašiai: jaunimas tikina, kad gali bet kada nustoti gerti. Pasiūlau atsisakyti to iškart. Pradeda teisintis, kad bus tokia šventė, kitokia šventė, kad nesupras jų poelgio draugai. Jeigu gali negerti, tai ir negerk, o jei imi teisinti gėrimą, tai – problema.

Natalija KONDROTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų