REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos centrinio banko (ECB) prezidentas Mario Draghi pirmadienį pareiškė, kad yra pasirengęs ir toliau mažinti palūkanų normas, praneša „Reuters“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot M. Draghi, bankas yra pasiruošęs imtis visų būtinų priemonių, kurios bus reikalingos siekiant sustabdyti recesiją euro zonoje. M. Draghi teigimu ECB atidžiai stebės padėtį euro zonoje ir esant reikalui toliau mažins palūkanų normas, tame tarpe ir indėlių palūkanas, kurios šiuo metu yra nulinės

REKLAMA

Po šių pareiškimų euras atpigo JAV dolerio ir jenos atžilgiu.

Praėjusią savaitę ECB sumažino bazinę palūkanų normą 0,25 punktais iki 0,5 proc., nes balandį euro zonoje ženkliai sumažėjo infliacija, o nedarbas gegužę pasiekė rekordinį lygį.

Dar vienas palūkanų normų sumažinimas reikštų, kad indėlių palūkanos taptų neigiamomis ir ECB apmokestintų bankus už lėšų laikymą. ECB teigia esantis pasiruošęs imtis tokio veiksmo ir supranta, kad šis žingsnis gali sukelti reikšmingas pasekmes kreditavimo rinkose.

REKLAMA
REKLAMA

Analitikų teigimu M. Draghi savo pareiškimu siekia susilpninti eurą ir pagelbėti euro zonos eksportuotojams, kurie praranda konkurencingumą dėl JAV ir Japonijos pinigų spausdinimo vajaus. Tačiau vien tik pareiškimų gali neužtekti, nes JAV ir Japonijai vykdant aktyvią monetarinę politiką jena bei JAV doleris turėtų toliau pigti euro atžvilgiu.

M. Draghi dar praėjusių metų liepą pareiškė, jog yra pasiruošęs imtis visų būtinų priemonių tam, kad išgelbėtų euro zoną nuo subyrėjimo. Iki šiol jam pavyko įgyvendinti duotą pažadą. Ispanijos ir Italijos skolinimosi kaina ženkliai sumažėjo ir nė viena euro zonos narė nepasitraukė iš vieningos valiutos sąjungos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų