REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garsaus Rusijos mafijos boso istorijoje „Balsas.lt savaitė” ieškojo sąsajų su mūsų šalimi.

REKLAMA
REKLAMA

Vieno didžiausių JAV miesto Niujorko policija pripažino, kad legendinis 64 metų Rusijos vagių autoritetas Alimžanas Tochtachunovas, kriminaliniame pasaulyje geriau žinomas Taivančiko pravarde, yra pogrindinius lošimų namus valdančios mafijos bosas.

REKLAMA

Neseniai už grotų pateko 29 lošimo rulečių karaliaus patikėtiniai. Pats Taivančikas nebuvo suimtas, nes tuo metu nesilankė JAV. Jis toliau sėkmingai priiminėja įvairiausio plauko svečius savo erdviame dvare Rusijos sostinėje Maskvoje.

Neseniai prieštaringos reputacijos veikėją aplankė vieno populiariausių rusų televizijos kanalo NTV žurnalistai. Po šio vizito kolegos iš garsaus žiniasklaidos koncerno sukūrė ir parodė beveik valandos trukmės laidą „Savas Alimžano Tochtachunovo žaidimas su Amerika“. Laida sulaukė didžiulio žiūrovų. susidomėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Skandalingo filmo herojus

Pastaraisiais metais Maskvoje plačiai nuskambėjus užsakomosioms žmogžudystėms, kai nuo nežinomų šaulių kulkų krito garsiausi Rusijos mafijos karaliai Viačeslavas Ivankovas, pravarde Japončikas, ir Aslanas Usojanas, turintis Senio Chasano pravardę, bei Rusijos, Izraelio ir Lietuvos pilietybę turėjęs, Kaune gimęs ir užaugęs prieštaringos reputacijos verslininkas Šabtajus Kalmanovičius, vienvaldžių autoritetų beveik nebeliko.

Šiandien prie tokių save galėtų drąsiai priskirti A. Tochtachunovas. Tai neeilinių gabumų žmogus. Jam pavyko sėkmingai išlaviruoti ir išgyventi per kruviniausius Rusijos banditų karus bei oligarchų tarpusavio kovas, į kurias neretai įsikiša ir Kremliaus šeimininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2010 metais grupė žurnalistų sukūrė dokumentinį filmą „Įteisintieji vagys“. Internete plačiai pasklidusioje juostoje pasakojama apie rusų mafijos skverbimąsi į Vakarų Europą. Nemažai dėmesio skiriama ir Taivančikui.

Filmo kūrėjams šis mafijos bosas prisipažino, kad net aštuonerius metus Prancūzija jam nebuvo davusi leidimo atsidaryti banko sąskaitą. Nustebusio žurnalisto paklaustas, kaip be to apsiėjo, prabangiais drabužiais vilkintis Taivančikas šiurkščiai atšovė: „Tai paklauskite tų p... prancūzų. Gal jie jums teiksis atsakyti? Tada buvau priverstas kaskart iš Maskvos atsivežti grynųjų pinigų ir leisti juos būtiniausioms reikmėms. Ta šalis mane ir visus greta buvusius žmones nuolat vadino palaikančiais ryšius su mafija.

REKLAMA

Šūvis pro gretimą langą

Ar A. Tochtachunovą kas nors sieja su Lietuva? „Balsas.lt savaitės“ žurnalistui per vieną neoficialų susitikimą dabar už grotų sėdintis kaunietis, kuris dar neseniai palaikė glaudžius ryšius su ryškiausiais Maskvos kriminalinio pasaulio asmenimis, tai patvirtino. Pašnekovas pasakojo, kad prieš keletą metų Taivančikas porą kartų lankėsi Lietuvoje.

Yra dar kelios intriguojančios aplinkybės, kurios žmogų, nuo sovietmečio vadinamą vienu geriausių kortų lošėjų visoje buvusioje Sovietų Sąjungoje, sieja su mūsų šalimi. Simpatiškos sutuoktinės ir mažamečių dukterų, sulauktų iš kelių buvusių santuokų, apsuptyje dienas leidžiantis Taivančikas kurį laiką gyveno Maskvoje, Povarnaja gatvėje (anksčiau ji vadinosi V. Vorovskio – red. past.), kur nuo prieškario laikų iki dabar yra įvairių užsienio šalių, tarp jų – ir Lietuvos ambasados.

REKLAMA

Sovietiniais laikais čia veikė LTSR atstovybė, kurios viešbutyje visada apsistodavo Maskvoje viešintys pogrindžio milijonieriai ir sovietų grietinėlės atstovai iš Lietuvos.

XX a. aštuntojo dešimtmečio viduryje sovietinės Lietuvos atstovybės viešbutyje vieną naktį itin keistomis aplinkybėmis tik per plauką nežuvo ilgamečio LTSR ministrų tarybos pirmininko Juozo Maniušio sūnus Aleksandras. Jis tame viešbutyje nuolat gyvendavo studijų metais. Vaikinas mėgo Maskvos naktinį gyvenimą ir buvo pagarsėjęs kaip mergišius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastaraisiais metais viename iš tame name esančių butų gyveno Taivančiko sesuo. Įdomu, kad šių metų sausio 17-osios popietę šiame pastate buvo įsitaisęs ir paslaptingas snaiperis, paleidęs mirtinus šūvius į Rusijos vagių pasaulio vadeivą Senį Chasaną. Stebina, kad tokia pikantiška aplinkybė nesudomino šios garsios žmogžudystės tyrėjų.

Prezidentinio skandalo žvaigždė

Rusijos žurnalistai A. Tochtachunovo namuose ant sienų užfiksavo nuotraukas, kuriose šeimininkas pozuoja su žinomais pasaulyje rusais. Filme ne kartą buvo parodytos fotografijos, kuriose Taivančikas užfiksuotas smagiai leidžiantis laiką Anzorio Aksentjevo-Kikališvilio draugijoje. Šis vardas taip pat puikiai žinomas Lietuvoje.

REKLAMA

2003-iųjų rudenį Lietuvoje prasidėjus skandalui dėl tuomečio prezidento Rolando Pakso, A. Kikališvilio pavardė buvo minima ne kartą. Mūsų saugumiečių paskelbtose pažymose tada buvo teigiama, kad daug kartų į Lietuvą atvykęs aplankyti prestižiniame Vilniaus Žvėryno mikrorajono daugiabutyje augančios dukters Anastasijos bei jos motinos Marinos Timofejevos A. Kikališvilis ne sykį pastebėtas bendraujantis su vienu iš buvusios „Vilniaus brigados“ autoritetų. Tarp maskviečio pažįstamų buvo minimas ir praeityje tarptautinį atspalvį turėjusiose kriminalinėse istorijose ne kartą minėtas kaunietis Vladas Laurinavičius, pravarde Laurytė. Lietuvoje nepageidaujamu vadintas A. Kikališvilis siejamas ir su 1988 metais Maskvoje įkurta asociacija „XXI vek“ (XXI amžius – liet.). Lietuvos specialiosios tarnybos surinko duomenų, kad pradinis šios asociacijos kapitalas nebuvo švarus.

REKLAMA

Yra duomenų, jog tai – nusikalstamu būdu įgytos 1994 metais šalia Maskvos pirties snaiperio nužudyto žymaus sportininko ir kriminalinio autoriteto Otario Kvantrišvilio lėšos, gautos iš reketo bei azartinių žaidimų. Tada dalį kapitalo į asociaciją įnešė ir Rusijos estrados garsenybės Josifo Kobzono kontroliuojamos firmos. „ZZI vek“ ne kartą buvo įtarta ir tarptautiniu pinigų plovimu, machinacijomis su vadinamosiomis „čečėnų avizomis“.

Po O. Kvantrišvilio mirties vadovauti asociacijai ėmėsi A. Kikališvilis.

Prieš dešimtmetį Valstybės saugumo departamento pareigūnai skelbė, kad „XXI vek“ bandė ir greičiausiai dar ne kartą bandys Lietuvoje įsigyti įvairaus nekilnojamojo turto. Anksčiau asociacijos dėmesį buvo patraukę ir strateginiai objektai – Rytų ir Vakarų skirstomieji tinklai, Mažeikių elektrinė, „Lietuvos dujos”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar šiandien minėti objektai bent šiek tiek galėtų būti susiję su Rusijos šešėlinio pasaulio strategais ir jų pinigais, niekas negali, o gal ir nenori viešai pasakyti.

TIK FAKTAI Rusijos gangsterių sluoksniuose Taivančiku arba Aliku vadinamas A. Tochtachunovas gimė 1949 metais Taškente. 1967-aisiais jis žaidė futbolą garsiausioje Uzbekijos „Pachtakoro“ komandoje. 1972 metais Taivančikas pirmąsyk vieneriems metams pateko už grotų dėl paso režimo pažeidimų, o 1985-aisiais buvo nuteistas už veltėdžiavimą. 2002-ųjų liepą A. Tochtachunovo vardas išgarsėjo visame pasaulyje, kai Italijoje jis buvo suimtas įtarus dailiojo čiuožimo teisėjų papirkinėjimu JAV Solt Leik Sičio olimpiadoje ir sunkiais finansiniais nusikaltimais. Italijoje A. Tochtachunovo vardu įregistruotos keturios vilos. Jis turi butą Paryžiuje, namą Berlyne. Pastaraisiais metais mafijos bosas ramiai gyvena Maskvoje. Jis vadovauja Rusijos futbolo fondui ir finansuoja sporto bei mados žurnalų leidybą.

Interpolas įtaria, kad Taivančikas yra įsivėlęs į prekybą narkotikais, vogtais automobiliais ir ginklais, todėl jo pavardė minėta 2012 metų pradžioje sudarytame ieškomiausių pasaulio nusikaltėlių sąraše, kurį paskelbė įtakingas žurnale „Forbes“.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų