REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Terorizmu kaltinama E. Kusaitė teigia, kad nuo jos buvo nuslėpta dalis medžiagos

Pasak E. Kusaitės, VSD ją apdorojo nuo 13 metų amžiaus

Vilniaus apygardos teisme pirmadienį nagrinėjama byla, kurioje klaipėdietė Eglė Kusaitė kaltinama teroristine veikla. Įtariamoji, nepripažįstanti savo kaltės, šiandien sako baigiamąją kalbą. Bylą nagrinėja trijų teisėjų kolegija: Virginija Švedienė (pirmininkė), Artūras Pažarskis ir Jūratė Damanskienė.

REKLAMA
REKLAMA

E. Kusaitė teigia, kad dalis bylos medžiagos (gautos pagal teisinės pagalbos sutartį iš Vokietijos) buvo nuo jos nuslėpta. Ši medžiaga esą iliustruoja, kad ji nuo nepilnametystės buvo provokuojama Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnų.

REKLAMA

„Terorizmo niekada nepateisinau, jokių kovinių veiksmų neplanavau. Į Maskvą važiavau tik pasisvečiuoti", – tvirtino mergina ir pabrėžė, kad jokia teroristinė grupuotė, kurios sukūrimu ji kaltinama, neegzistuoja.

E. Kusaitė teigė, kad buvo svaiginama psichotropiniais preparatais, kurių įsigyti VSD tuo metu leido Operatyvinės veiklos įstatymas. „Kadangi tikrų teroristų Lietuvoje nėra, reikėjo jų pasigaminti“, – teigė E. Kusaitė ir nurodė, kad pareigūnai ją provokavo, pasinaudodami jaunatvišku naivumu.

REKLAMA
REKLAMA

Noru kur nors ir kaip nors susisprogdinti Rusijoje kaltinamai E. Kusaitei  prokuroras Mindaugas Dūda prašo skirti dešimt metų kalėjimo, nes mergina, anot prokurorų, buvo neadekvati ir vartojo narkotikus, o kartu esą subūrė tarptautinę teroristinę organizaciją ir jai vadovavo.

Merginos palaikyti susirinko žinomi visuomenininkai: sesuo Nijolė Sadūnaitė, Nepriklausomybės akto signataras Algirdas Endriukaitis, Algimantas Matulevičius, Darius Kuolys. ir kt.

Lietuvoje terorizmu kaltinamai E. Kusaitei iškeltos dar kelios bylos. Ji pripažinta kalta dėl to, kad grasino nužudyti prokurorą J. Laucių. E. Kusaitė taip pat kaltinama minėto prokuroro ir jo kolegos Mindaugo Dūdos įžeidimu. Be to, teigiama, kad ji melavo apie patirtą smurtą tardymo metu, dalyvaujant FSB atstovams. Pats FSB pareigūnų dalyvavimo apklausose faktas buvo neigiamas, kol žiniasklaida paviešino jį įrodantį Lietuvos VSD ir Rusijos FSB susirašinėjimą. E. Kusaitės tariami bendrininkai čečėnai Apti ir Ašat Magmadovai pripažinti kaltais, bet jiems skirtos keleriopai mažesnės bausmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo kaltinamojoje kalboje prokuroras M. Dūda teigė, kad E. Kusaitė veikė nusikalstamoje grupuotėje, o jos tikslas buvo susisprogdinti ir nužudyti kuo daugiau žmonių. Bylos duomenimis, grupuotės nariai, čečėnų kovotojai Apti ir Aišat Makmadovai, išsiuntė E. Kusaitei 500 JAV dolerių, kad ši galėtų atvykti į Maskvą, o iš ten jai buvo pažadėta padėti nuvykti į Čečėnijos Respubliką. Ten ji esą turėjusi susisprogdinti rusų karinėje bazėje. Pasak prokuroro, E. Kusaitė duodama parodymus yra sakiusi, kad priėmė musulmonų tikėjimą, o kiekvienas musulmonas turįs naikinti į svetimą žemę įsiveržusius užpuolikus tam net aukodamas savo gyvybę. Teigiama, kad E. Kusaitė jau ne vienerius metus domėjosi moterimis šachidėmis ir svajojo tapti viena iš jų. Be to, ji esą turėjusi ir asmeninę priežastį – kare žuvo jos draugas čečėnas. E. Kusaitė buvo sulaikyta 2009 metų spalį. Ji kaltinama kūrusi organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti bei rengusis susisprogdinti Čečėnijoje strateginės reikšmės objekte. Tiesa, prokurorų išsakomi potencialaus sprogdinimo adresai kelis kartus keitėsi. Tai buvo ir Maskvos metro, ir Rusijos Dūma. Prokuratūros iniciatyva ji devynis mėnesius laikyta Lukiškių tardymo izoliatoriuje ir tuo metu ne visai rišliais parodymais buvo pripažinusi savo kaltę. Mergina savo kaltę vėliau paneigė ir tvirtino, kad buvo išprovokuota Valstybės saugumo departamento (VSD) agentų. Prokuratūra ir VSD iš pradžių mėgino neigti, kad tardant merginą dalyvavo Rusijos specialiųjų tarnybų pareigūnai, tačiau vėliau buvo paviešinti tai liudijantys dokumentai.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų