REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Sirijos sukilėliai naudojo mirtinas nervus paralyžiuojančias zarino dujas per šalį krečiantį pilietinį konfliktą, sekmadienio vakarą pareiškė Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių tyrėja Carla del Ponte (Karla del Pontė).

REKLAMA
REKLAMA

 

"Pagal mūsų surinktus liudijimus, sukilėliai naudojo cheminius ginklus, ... zarino dujas", - pareiškė buvusi karo nusikaltimų tribunolo prokurorė C.del Ponte, duodama interviu Šveicarijos radijui RSI, transliuojančiam italų kalba.

REKLAMA

Pasak jos, įrodymai dar nėra "nepaneigiami", bet esama "labai stiprių įtarimų, konkrečių įtarimų, kad buvo panaudotos zarino dujos", ir tai rodo "pagalba aukoms".

Jos komentarai pasirodė didėjant Vakarų įtarimams, kad Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimas panaudojo cheminius ginklus, ir po savaitgalį suduotų Izraelio smūgių iš oro kariniams objektams netoli Damasko.

C.del Ponte nurodė, kad pagal tai, ką iki šiol galėjo nustatyti JT komisija, "zarino dujas panaudojo ... oponentai, sukilėliai, o ne vyriausybės pareigūnai".

REKLAMA
REKLAMA

"Tai nestebina, nes (tarp) oponentų infiltravosi užsienio kovotojų", - sakė ji.

C.del Ponte pabrėžė, kad JT Sirijos tyrimų komisija, kurioje ji dirba, savo tyrimo dar toli gražu nebaigė, ir sakė: "Neatmetėme galimybės, kad cheminius ginklus panaudojo (ir) vyriausybė".

"Dar turime plėsti savo tyrimą, patikrinti ir patvirtinti (šias išvadas) naujais liudininkų parodymais, bet pagal tai, ką jau esame nustatę, šiuo metu tai režimo oponentai naudoja zarino dujas", - pridūrė ji.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) yra sakęs, kad cheminių ginklų panaudojimas Sirijos konflikte jo administracijai būtų "raudona linija", tačiau pridūrė, kad prieš imantis veiksmų reikia tolesnių įrodymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minima komisija, kuri JT Žmogaus teisių tarybos prašymu buvo įsteigta prieš dvejus metus, kol kas negalėjo nuvykti į Siriją, nes Damaskas ignoravo pakartotinius prašymus įsileisti jos atstovus.

Vietoje to komisija apklausė daugiau kaip 1,5 tūkst. pabėgėlių ir išeivių, kurių pasakojimais grindžiamos jos ataskaitos ir kaltinimai, kad Sirijoje ir vyriausybinės pajėgos su sąjungininkais, ir opozicijos pajėgos vykdo karo nusikaltimus. Nuo šio konflikto pradžios 2011 metų kovą Sirijoje jau žuvo daugiau kaip 70 tūkst. žmonių.

REKLAMA

Kitą savo ataskaitą apie padėtį Sirijoje Komisija turi paskelbti gegužės pabaigoje, o birželį savo naujausias išvadas ji turi pateikti JT Žmogaus teisių tarybai, per jos kitą sesiją.

C.del Ponte sekmadienį interviu pakartojo savo raginimą aklavietėje atsidūrusiai JT Saugumo Tarybai smurto Sirijoje klausimą pateikti Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT) Hagoje.

"Jeigu niekas neskirs kokiam nors teismui atsakomybės ištirti šiuos nusikaltimus, mūsų darbas bus bergždžias", - sakė ji.

Zariną 4-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kaip pesticidą sukūrė nacių mokslininkai.

1988 metais šis stiprus neurotoksinas buvo panaudotas per reidą prieš kurdų kaimą Halabdžiją Šiaurės Irake. 10-ajame dešimtmetyje zariną per du išpuolius panaudojo viena Japonijos sekta.

REKLAMA

Šios dujos veikia įkvėptos arba absorbuotos pro odą ir žudo paralyžiuodamos nervų sistemą.

Tarp apsinuodijimo zarinu simptomų yra pykinimas ir stiprūs galvos skausmai, sutrikęs ar tunelinis regėjimas, seilių tekėjimas, raumenų konvulsijos, dusimas, sąmonės netekimas ir, galiausiai, mirtis.

Didelės zarino dozės paralyžiuoja raumenis aplink plaučius ir neleidžia "išjungti" kūno sekretų tekėjimo, tad aukos uždūsta, plaučius užpildžius gleivėms ir seilėms.

Net ir mažytė zarino, kuris neturi kvapo, spalvos ar skonio, dozė gali būti mirtina, jei patenka į kvėpavimo takus arba jeigu zarino lašas užtykšta ant odos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų