REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balandį archeologai su mažais robotais pradėjo tyrinėti piramidžių-šventyklų požemius senovės meksikiečių mieste Teotihuacane. 60 km nuo nuo Meksikos sostinės nutolusiame Quetzalcoatle jie atrado tris slaptus nepaliestus tunelius ir patalpas, kurioms gali būti per 2 tūkst. metų, rašo dienraštis „Bild“.

REKLAMA
REKLAMA

Netikėtas radinys nepaprastai nudžiugino mokslininkus. Jie rado nuo 4 iki 12 cm skersmens rutuliukus, blizgančius kaip auksas.

REKLAMA

„Jie atrodo kaip mažos geltoni rutuliai, tačiau iki šiol neįsivaizduojame, kam jie skirti ir ką reiškia“, - „Daily mail“ cituoja Nacionalinio antropologijos ir istorijos instituto archeologą Jorge Zavala. Pirmieji tyrimai parodė, kad jie turi šerdį iš molio ir geltonosios geležies rūdos apvalkalą.

Pietiniuose šventyklos rūsiuose guli šimtai tokių mistiškų rutuliukų. Patalpų sienos taip pat padengtos mineralų dulkėmis ir ypatingai blizga. Archeologas Gomezas Chavezas teigė „Discovery News“: „Galvojame, kad čia žemai rinkosi aukšto rango žmonės kaip valdytojai ir šventikai.“

REKLAMA
REKLAMA

Įspūdingas radinys verčia mokslininkus daryti prielaidą, kad nepaliestose slaptos tunelių sistemos patalpose yra ir miesto Teotihuacano valdytojų kapai, dengiami storo žemės sluoksnio.

TIK FAKTAI

100-600 metais po Kristaus Teotihuacanas buvo laikomas vienu didžiausių pasaulyje miestų ir buvo ekonominis, kultūrinis ir karinis Amerikos centras. Teigiama, kad čia gyveno per 200 tūkst. žmonių. Dėl neaiškių priežasčių maždaug 750 metais po Kristaus gyventojai miestą paliko.

Miesto likučiai šiomis dienomis yra į šiaurės rytus nuo šalies sostinės Meksiko. Daugybė laiptuotų piramidžių čia sutraukia turistus iš viso pasaulio. Nuo 1987 metų Teotihuacanas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų