REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švelnūs vaistai nuo depresijos

Pasak medikų, maždaug kas penktas žmogus bent kartą gyvenime susiduria su depresija. Visame pasaulyje kasmet išrašoma po keliolika milijonų receptų antidepresantams ir šis skaičius didėja. Nerimą kelia ir tai, kad depresija vis jaunėja, šia liga serga vis daugiau paauglių ir suaugusiųjų.

Pasak medikų, maždaug kas penktas žmogus bent kartą gyvenime susiduria su depresija. Visame pasaulyje kasmet išrašoma po keliolika milijonų receptų antidepresantams ir šis skaičius didėja. Nerimą kelia ir tai, kad depresija vis jaunėja, šia liga serga vis daugiau paauglių ir suaugusiųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar pripažinus, kad užklupo depresija, antidepresantai neišvengiami? Deja, kai kuriais atvejais – taip. Tačiau depresija gali būti įvairaus stiprumo, kiekvienas atvejis individualus. Todėl gydytojai pripažįsta: neretai užtenka paciento noro gydytis ir pačių švelniausių priemonių, kurių šalutinis poveikis – minimalus, arba apskritai apsieinama be jo.

REKLAMA

Depresija – tai liga, kurios vien vaistai ir gydytojo pastangos neišgydys. Svarbiausia, kad depresija susirgęs žmogus pats norėtų gydytis ir sau padėti. Bet tai gana sudėtinga, nes depresiją jaučiantis žmogus lengvai pasiduoda jausmui, kad viskas aplinkui beprasmiška, o gydytis ir išgyti nėra nei noro, nei vilties.

Tam, kad nustatytumėte, kokio tipo gydymo reikia ir kurios žolelės suteiks geriausią rezultatą, prieš pradedami kursą būtinai pasikonsultuokite su gydytoju. Esama augalų, kurių nevalia derinti su tradiciniais vaistais.

REKLAMA
REKLAMA

Kas padeda įveikti depresiją?

Jonažolės. Šiose žolelėse yra raudonos aliejingos substancijos – hipericino, kuris padeda įveikti depresijos simptomus. Jau ne vienus metus jonažolės laikomos populiariausiu natūraliuoju antidepresantu. Šias vaistažoles galima vartoti kaip ekstraktą (kapsulėmis) arba gerti arbatą. Prieš kelerius metus mokslininkai iš Miuncheno atliko eksperimentą su 5000 depresija sergančių pacientų. Ligonius suskirsčius į 3 grupes, jiems buvo taikytas gydymas antidepresantais, placebu ir jonažolių ekstraktu. Nustatyta, kad jonažolės efektyvumu gerokai pranoko placebą, jų poveikis beveik prilygo tokiems populiariems preparatams, kaip „Prosac“ ir „Seroxat“. Poveikis išryškėjo dėl jonažolėse esančių medžiagų, skatinančių serotonino išsiskyrimą į organizmą. Serotoninas – tai galvos smegenų neuromediatorius, atsakingas už pasitenkinimo, laimės jausmą. Kitaip nei farmakologiniai preparatai, jonažolės sukeldavo itin mažai šalutinių efektų, o jei ir sukeldavo – jie buvo švelnesni, lengviau toleruojami. Beje, jonažolių negalima vartoti kartu su antidepresantais. Jose yra hipericino, kuris aktyvuoja citochromų P-450 metabolizmą, todėl visi vaistiniai preparatai perdirbami labai greitai ir pašalinami iš organizmo nespėjus pasireikšti jų poveikiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kininis citrinvytis. Ši žolelė padeda nuo stipraus streso. Citrinvyčio vaisiai gerina nuotaiką, padeda atsikratyti liūdesio ir ilgesio nutrūkus santykiams. Taip pat teigiamai veikia antinksčių darbą (padeda kovoti su stresu organizmo viduje, nes antinksčiai gamina adaptogenus). Dar vienas preparato pliusas – sustiprėjęs libido ir pagalba kepenims detoksikuojant organizmą. Standartinė dozė: 500 mg kapsulės 2 kartus per dieną (ryte ir per pietus). Vakare vaisto geriau nevartoti, nes tikslas – paveikti antinksčius aktyviuoju metu, dieną.

REKLAMA

Kryžiažiedė. Tai atpalaiduojamuoju poveikiu pasižyminti žolelė, kuri padeda įveikti nerimą. Ne paslaptis, kad būtent nerimas – vienas dažniausių depresijos palydovų. Kryžiažiedę galima derinti su augaliniais antidepresantais. Šių vaistažolių ekstraktas, vartojamas po 45 lašus per dieną, – ne mažiau efektyvus nei raminamieji.

Žolelių kokteiliai

• Paimkite 2 žiupsnelius apynių spurgų, po žiupsnelį ramunėlių žiedų, valerijono šaknų ir melisų, sumalkite kavamale. Vėliau 2 šaukštus žolelių miltelių užplikykite 2 stiklinėmis verdančio vandens. Po 15 minučių perkoškite. Gurkšnokite mažais gurkšneliais, visą dieną. Būtinai pasilikite nuoviro prieš miegą, kad geriau miegotumėte. Gydymosi nuo depresijos kursas – 7 dienos.

REKLAMA

• 1 arbatinis šaukštelis čiobrelių, 1 šaukštas melisos, 1 šaukštas pipirmėčių, 1 šaukštas juodųjų serbentų lapų, 2 šaukštai juodosios arbatos. Viską sumaišykite. 1 arbatinį šaukštelį mišinio užplikykite 200 ml verdančio vandens, palikite 20 minučių nusistovėti, tada perkoškite. Gerkite po 1 stiklinę šviežiai užplikytos arbatos 3 kartus per dieną. Šis gėrimas padės atsikratyti vangumo, apatijos ir depresijos.

Mirtų ramybė

Pamėginkite vonią su mirtos lapeliais ir žiedais. Jų galite pasiskinti šviežių arba naudoti džiovintas. Taip pat mirtų galite įdėti į arbatą, kartkartėmis tiesiog rankomis patrinkite jų lapelius. Labai teigiamai veikia mirtų kvapas. Galima pasigaminti sašė maišelius su mirtų lapeliais, pakabinti juos miegamajame, automobilyje, darbo vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kasdienė terapija

• Tarp populiariausių naminių priemonių nuo depresijos minimi bananai, kuriuose yra meskalino, dažnai vadinamo laimės narkotiku. Puikūs organizmo tonusą stiprinantys produktai – kriaušės, šokoladas. • Sergant depresija rekomenduojama kas rytą išgerti arbatos su citrina ir arbatiniu šaukšteliu medaus. • Rekomenduojama aromaterapija, individualiai parenkant eterinius aliejus. Tai gali būti mėgstami kvapai, turintys tonizuojamųjų savybių: bazilikų, geranijų, sandalmedžių, vitrinų, melisų, mirų, rožių.

REKLAMA

Ko dar trūksta organizmui?

Žolelės – puiki terapinė priemonė pajutus depresijos simptomus. Tačiau jos nepadės, jei depresiją sukėlė vitaminų, mineralų ir aminorūgščių trūkumas.

Jei jaučiatės sugniuždyta, padės ir B grupės vitaminai. Juos vartoti patariama visus kartu, o ne atskirai. Vitaminas B12 būtinas organizmui tam, kad jis gamintų mielino apvalkalą, kuris saugo neutronus. Kitaip tariant, tam, kad nervų sistema išliktų sveika, organizmui reikia pakankamo kiekio vitamino B12. B6, arba poroksidinas, – išsigelbėjimas moterims, kurioms nuotaikų kaitą provokuoja hormonų pokyčiai, pavyzdžiui, PMS. Vitaminas B9, arba folio rūgštis, stiprina fluokosetino – vaisto, skirto depresijai gydyti, poveikį. Kadangi folio rūgšties esama visose žaliose daržovėse, žmonėms, kenčiantiems nuo depresijos, būtina kasdien suvalgyti bent po keletą porcijų žalios spalvos daržovių.

REKLAMA

Kenčiantiems nuo depresijos taip pat dažnai stinga kalcio ir magnio. Šie preparatai mažina stresą, padeda kovoti su raumenų sustingimu ir nemiga. 500 mg kalcio ir 250 mg magnio pagerins miego kokybę, padės įveikti nemigą. Tiesa, prieš pradedant vartoti šiuos preparatus būtina gydytojo konsultacija.

Magnis padeda kovoti su obstipacija, raumenų spazmais, stenokardija, patyrus miokardo infarktą, insultą, astmą. Jis taip pat užkerta kelią akmenų susidarymui inkstuose, nemaloniems PMS simptomams, žarnyno spazmams ir daugeliui kitų negalavimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalcis stiprina kaulus ir raumenis, optimizuoja nervų sistemos darbą, padeda kovoti su padidėjusiu cholesterino kiekiu kraujyje, aukštu kraujospūdžiu, gerina kraujo krešumą.

Sveikatai naudingi preparatai su omega-3 riebalų rūgštimis, daugiausia – žuvų taukai ir linų sėmenų aliejus. Šiuos produktus galima vartoti su bet kokiais vaistais, išskyrus tuos, kurie mažina kraujo krešumą.

Vitaminas D. Jis turi kur kas daugiau įtakos mūsų organizmui, nei manyta anksčiau. Kasdienė šio vitamino norma – ne daugiau kaip 5 mikrogramai. Tiesa, geriausia, jei šio vitamino gautumėte natūraliai, daugiau laiko praleisdami gryname ore.

Parengė Laura Mureikaitė

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų