REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis patikino gydytojų rezidentų atstovus, kad įgyvendinant valstybinį gydytojų darbo vietų reguliavimą, bus apsaugoti teisėti jaunųjų specialistų lūkesčiai ir jų pasirinkimo laisvė. Ketvirtadienį ministras susitiko su Vilniaus ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetų gydytojais rezidentais bei šių aukštųjų mokyklų atstovais, rašoma Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikime pasikeista nuomonėmis gydytojų specialistų rengimo valstybinio užsakymo klausimais, pažymėta, kad kai kuriuose Lietuvos rajonuose sveikatos priežiūros paslaugos darosi neprieinamos žmonėms, nes labai trūksta gydytojų. Jei didžiuosiuose šalies miestuose 10 tūkstančių gyventojų vidutiniškai tenka daugiau kaip 51 gydytojas, tai rajonuose šis rodiklis yra 3 kartus mažesnis.

REKLAMA

„Matome pavojaus signalą – sveikatos paslaugų prieinamumo netolygumas yra per didelis“, – sakė susitikime sveikatos apsaugos ministras, pažymėdamas, kad šalies Konstitucijos 53 straipsnis valstybę įpareigoja rūpintis žmonių sveikata.

„Konstitucinė pareiga – užtikrinti, kad Vištytyje, Kaune ar Rokiškyje gyvenantys žmonės gautų reikalingas sveikatos paslaugas“, – sakė V.P. Andriukaitis.

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rezidentų tarybos pirmininkas Roko Jurkonio, jaunieji gydytojai nevažiuoja į rajonus, nes nėra užtikrinti dėl profesinio tobulėjimo galimybių, socialinių garantijų, trūksta informacijos apie gydymo įstaigas.

REKLAMA
REKLAMA

„Einant prievolės keliu, paskiriant specialistą galima grįžti į senus laikus. Bet mes jau esame kituose laikuose“, – sakė R. Jurkonis. Rezidentai susitikime taip pat būgštavo, kad vykdant valstybinį užsakymą bus ribojama jų pasirinkimo, laisvo judėjimo teisės.

Sveikatos apsaugos ministro teigimu pasirinkimo ir judėjimo laisvės bus apsaugotos. Kiekvienas studentas, pasirinkęs biomedicinos studijas, gali laisvai nuspręsti pats mokėti už studijas, imti kreditą ar studijuoti valstybės finansuojamoje vietoje. Už valstybės lėšas profesiją įgiję gydytojai turėtų dirbti ten, kur yra valstybės poreikis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikimo metu buvo sutarta dėl Sveikatos apsaugos ministerijos, universitetų ir rezidentų organizacijų bendradarbiavimo. Nuspręsta vieningai dirbant parengti valstybės užsakymo įgyvendinimo mechanizmą, kuris pradėtų veikti po kelerių metų. Tokiu būdu nebūtų pažeisti dabartinių medicinos studentų teisėti lūkesčiai, o būsimi pirmakursiai jau žinotų visas paskyrimo ir įdarbinimo sąlygas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų