REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 6 d., pirmadienį, 15 val. Vytauto Didžiojo universiteto mažojoje salėje (S. Daukanto g. 28, II a.) pasaulinio garso gamtosaugininkė, universiteto garbės daktarė prof. Birutė Galdikas skaitys paskaitą apie savanorystę Indonezijoje. Renginio metu taip pat bus pristatytas kelionių žurnalistės Neringos Skrudupaitės filmas „Rojaus atspindžiai pagal Birutę Mariją Galdikas“, pranešė Vytauto Didžiojo universitetas.

REKLAMA
REKLAMA

Viešoje paskaitoje-diskusijoje „Pasiryžote pasiraitoti rankoves, kad padėtumėte orangutanams? Savanorystė Indonezijoje“ lietuvių kilmės gamtosaugininkė B. Galdikas pasitelks patirtį, sukauptą stebint, tyrinėjant orangutanus ir rūpinantis jų išsaugojimu. Antropologė beveik keturis dešimtmečius praleido Borneo džiunglėse Kalimantane (Indonezija) tyrinėdama paskutiniąją medžiuose gyvenančią didžiąją žmogbeždžionę – „miško žmogumi“ vadinamą orangutaną.

REKLAMA

Primatologijos specialistė į Borneo salą atvyko 1971 m. ir ten įkūrė orangutanų globos fondą, siekdama ne tik ištirti šių primatų – tuomet dar menkai pažįstamų žmogui – elgesį laukinėje gamtoje, bet ir išgelbėti juos nuo gresiančio išnykimo. Šiandien Birutė Galdikas yra pati žymiausia orangutanų tyrinėtoja pasaulyje, įgyvendinusi septynis jų išsaugojimo ir tyrinėjimo projektus bei įkūrusi Tarptautinį orangutanų fondą Los Andžele.

REKLAMA
REKLAMA

Paskaitos-diskusijos metu buvusi TV laidų vedėja, keliautoja Neringa Skrudupaitė pristatys savo filmą „Rojaus atspindžiai pagal Birutę Mariją Galdikas“. Šis filmas – tai trumpa apybraiža apie garsiąją antropologę, kurioje užfiksuota mokslininkės darbo kasdienybė, didžiausi iššūkiai ir įspūdinga laukinė gamta.

„Sunkiai prieinamose Kalimantano džiunglėse B. Galdikas įkūrė orangutanų globos fondą ir naujus savo namus, taip pradėdama iki šiol besitęsiančią kovą dėl orangutanų, miško žmonių, išlikimo. Lankėmės ten, kur profesorė sekiojo paskui orangutanus su savo užrašais nuo 1971-ųjų“, – sakė filmo autorė, kalbėdama apie B. Galdikas įkurtą parką, pavadintą jos įkvėpėjo, garsaus mokslininko Louis Leakey vardu. Birutė Galdikas yra viena iš trijų „Leakey angelų“ – moterų, kurioms L. Leakey patikėjo misiją tyrinėti primatus laukinėje gamtoje. Kitos dvi mokslininkės – Jane Goodall ir Dian Fossey – tyrinėjo šimpanzes ir gorilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskaita vyks anglų kalba ir bus tiesiogiai transliuojama internetu – vaizdo transliaciją bus galima stebėti VDU tinklalapyje vdu.lt. Renginio dalyviai taip pat turės galimybę įsigyti Birutės Galdikas knygą „Rojaus atspindžiai“, kurioje orangutanų tyrinėtoja aprašė savo įspūdingą patirtį. Ši knyga – ir autobiografija, ir nuotykių romanas, ir „National Geographic“ puslapių verta istorija, sakoma pranešime.

Viešnagės Kaune pradžioje, gegužės 2-ąją, profesorė jau trečius metus iš eilės surengė ąžuolų giraitės sodinimo akciją, kuri šįkart buvo skirta diplomatinių santykių tarp Indonezijos ir Lietuvos 20-mečiui. Giraitę papildė 10 ąžuoliukų, kuriuos sodino pati profesorė, ją lydintys Indonezijos delegacijos nariai bei VDU Kauno botanikos sodo rėmėjai.

REKLAMA

Profesorė Birutė Marija Galdikas – visame pasaulyje garsi lietuvių kilmės antropologė, gamtosaugininkė, žymiausia orangutanų tyrinėtoja, fizinės antropologijos ir biologijos daktarė. Ji yra šiuolaikinės primatologijos, gamtos apsaugos, etologijos specialistė, keleto knygų apie nykstančią orangutangų rūšį autorė.

VDU garbės daktaro regalijos jai įteiktos 2010 m. Mokslininkės gyvenimas ir darbai aprašyti 6 knygose, apie prof. B. Galdiką sukurta dokumentinių filmų Indonezijoje, Japonijoje, JAV, Prancūzijoje, Italijoje, Australijoje. Žymiausia autobiografinė knyga „Atsiminimai apie rojų: mano metai Borneo saloje su orangutangais“ (1995) buvo išleista anglų, vokiečių, prancūzų, lietuvių kalbomis ir 2012 m. pristatyta VDU. Praėjusių metų pabaigoje „Globalios Lietuvos apdovanojimuose“ mokslininkė buvo apdovanota už pasiekimus mokslo ir technologijų srityje. B. Galdikas nuolat lankosi VDU ir dalinasi nepaprasta patirtimi, sukaupta tyrinėjant orangutanus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų