REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Teisingumo ministerijoje įvyko pasitarimas, kurio metu diskutuota telefoninio sukčiavimo prevencijos klausimais, aptartos galimybės, kaip būtų galima tobulinti teisės aktus ir imtis organizacinių priemonių siekiant, kad tokių nusikaltimų veikų skaičius sumažėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiame pasitarime, kurį moderavo teisingumo viceministras S. Stripeika, dalyvavo Seimo nariai, Teisingumo ir Vidaus reikalų ministerijų atstovai, Generalinės prokuratūros, Policijos departamento, Kalėjimų departamento, Lietuvos banko, komercinių bankų, Ryšių reguliavimo tarnybos atstovai.

REKLAMA

Policijos departamento atstovai pateikė informaciją, kad 2012 m. nukentėjusiems nuo telefoninių sukčių padaryta 3 mln. litų žala, pradėta daugiau kaip 900 ikiteisminių tyrimų dėl šių nusikaltimų.

Šiuo metu telefoniniai sukčiai dažniausiai prisistatinėja Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnais ir prašo atskleisti internetinės bankininkystės prisijungimo slaptažodžius. Nusikaltimams daryti nebenaudojami modeliai, kuomet sukčių tarpininkai iš nukentėjusiųjų paima grynus pinigus.

REKLAMA
REKLAMA

Kalėjimų departamento duomenimis, pernai Lietuvos įkalinimo įstaigose buvo atlikta 56 tūkst. kratų, jų metu buvo rasta 7880 neteisėtai laikomų mobiliųjų telefonų. Daugiausia mobiliųjų telefonų perduodama juos specialios įrangos pagalba permetant į pataisos namų teritoriją.

Pasitarimo dalyviai pateikė konkrečius pasiūlymus dėl teisės aktų pataisų, leisiančių sumažinti telefoninio sukčiavimo mastus. Siūloma už draudžiamų daiktų perdavimą nuteistiesiems taikyti ne administracinę, o baudžiamąją atsakomybę, perkelti sukčiauti linkusius nuteistuosius į vieną įkalinimo įstaigą, keistis informacija tarp bankų apie laisvėje esančius asmenis, padedančius sukčiams pervesti pinigus. Taip pat siūloma svarstyti, ar mobiliojo ryšio išankstinio apmokėjimo korteles pardavinėti tik asmenims, pateikusiems tapatybės dokumentą, dažniau blokuoti tų mobiliojo ryšio telefonų, iš kurių sukčiaujama, korteles.

Tokie susitikimai Teisingumo ministerijoje vyks ir ateityje, jų metu planuojama aptarti parengtų teisės aktų projektus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų