REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai iš IBM pristatė mažiausią pasaulyje filmą – taip jis pavadintas todėl, kad sukurtas manipuliuojant vienais iš mažiausių gamtoje esančių elementų – atomais.

REKLAMA
REKLAMA

Filmas, pavadintas „Berniukas ir jo atomas“, sumontuotas iš beveik 250 kadrų, kurių kiekviename atomai yra išdėstyti vis kitoje vietoje, pretenduoja pakliūti ir į Gineso rekordų knygą. Filme berniukas susidraugauja su atomu ir ima su juo žaisti, kaip su kamuoliuku. Atrodytų paprastas ir trumpas animacinis filmukas, tačiau jame matomas vaizdas – net 100 milijonų kartų padidintas vario plokštelės paviršius.

REKLAMA

Atomams perkelti buvo naudojamas skanuojantis tunelinis mikroskopas, prietaisas, už kurio išradimą 1986 metais IBM mokslininkams Gerdui Biningui (Gerd Binning) ir Heinrichui Rohreriui (Heinrich Rohrer) buvo suteikta Nobelio premija. Tai buvo pirmasis mokslinis prietaisas, leidęs mokslininkams pažvelgti į mus supantį pasaulį atomų lygmenyje. Jo ypač aštria adata (jos smaigalys yra kelių atomų storio), judančia vos vieno nanometro atstumu nuo medžiagos paviršiaus, galima perkelti pavienius atomus į norimą padėtį.

Tą ir pademonstravo IBM mokslininkai savo filme, nufotografavę kiekvieną tokį perkėlimą ir iš šių kadrų sumontavę mažiausią pasaulyje filmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų