REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Slapti Kinijos elito žaidimai

partiniai darbuotojai perpila elitinį alkoholį į mineralinio vandens butelius, o cigaretes, kurių pakelis kainuoja apie 80 eurų, persideda į pigesnes pakuotes

Nepaisant to, kad naujasis KLR prezidentas Si Dzinpingas (Xi Jinping) paskelbė patį tikriausią karą korupcijai, Kinijos vadovybė, pripratusi prie prabangaus gyvenimo, ieško naujų kelių savo poreikiams tenkinti, praneša Vokietijos žurnalas „Der Spiegel“. Štai trečiadienį Kinijos valstybinis laikraštis „People's Daily“ dienos tema pasirinko naują tendenciją, populiarėjančią tarp šalies grietinėlės – „slaptos prabangos tendenciją“.

REKLAMA
REKLAMA

„Užuot ėję į liuksusinius restoranus partiniai funkcionieriai renkasi privačiuose klubuose, saunos, kuriose jie lankosi, neretai yra užmaskuotos kaip paprastų valstiečių būstai, - piktinasi „People's Daily“. – Taip pat yra žinoma, kad partiniai darbuotojai perpila elitinį alkoholį į mineralinio vandens butelius, o „Panda“ prekės ženklo cigaretes (kurių pakelis kainuoja apie 80 eurų) persideda į pigesnių cigarečių pakuotes“. Kaip žinoma, bet koks neužmaskuotos prabangos, kurioje gyvena Kinijos valdininkai, demaskavimas kiekvieną kartą tampa pretekstu naujam skandalui kilti komunistinėje šalyje, pažymi „Der Spiegel“.

REKLAMA

Tuo tarpu tokio pobūdžio straipsnių pasirodymas valstybiniame laikraštyje gali reikšti, kad iš tikrųjų keičiasi šios šalies politinis kursas. Daugelis partijos narių, sakoma Kinijos leidinio straipsnyje, dar nesuprato, kad jie turi pakeisti savo elgesį. Jų įgaliojimai turi būti apriboti „kontrolės siena“ ir „potvarkių narvu“. O kol kas vyriausybei nepavyko pasiekti kokių nors rimtesnių laimėjimų kovoje su korupcija, tęsia „Der Spiegel“. Šalyje nebuvo įsteigti teismai, kurie specializuotųsi korupcinių bylų nagrinėjime, nebuvo kokių nors plačiai nuskambėjusių aukštų valdininkų atstatydinimų arba baudžiamųjų bylų iškėlimų. Didžioji dalis bylų, apie kurias sužinota pastaruoju metu, dažniausiai buvo susijusios su „smulkiomis žuvelėmis“, neturinčiomis didelės valdžios.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, daug „pylos“ šiuo požiūriu duodama Kinijos kariškiams. Nereti atvejai, kai internete pasirodydavo liukso klasės automobilių, tokių kaip sportinis „Maserati“, nuotraukos su baltais kiniškais numeriais, rodančiais, kad jų savininkai priklauso karinei žinybai. Vykstant antikorupcinei kampanijai iki gegužės 1 dienos buvo siūloma uždrausti išduoti kariškus numerius tokiems automobiliams, kaip „Mercedes-Benz“, „BMW“ ir „Porsche“, tačiau ekspertai abejoja, kad ši priemonė padės ilgam išguiti brangius automobilius iš karinės žinybos.

„Pastaraisiais dešimtmečiais, - sako vieno iš Kinijos universitetų profesorius, - visa tai buvo uždrausta jau penktą kartą. Bet baltieji numeriai sugrįžo, netgi nepaisant draudimo“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų