REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbo partijos vadinamojoje juodosios buhalterijos baudžiamojoje byloje kaltinimą palaikantis prokuroras Saulius Verseckas per pirmąją jam suteikto pasisakymo dieną perskaitė apie 80 puslapių savo kalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį prokuroras ketina tęsti iš viso 185 puslapiuose surašytą savo pasisakymą.

S.Verseckas savo kalboje jau aptarė liudytojų parodymus, neoficialaus darbo užmokesčio egzistavimą, partijos finansavimui naudotas neoficialias pajamas, įrodymų šaltinius.

REKLAMA

Remdamasis liudytojų parodymaus, prokuroras S.Verseckas sakė, kad buvęs partijos lyderis Viktoras Uspaskichas yra matęs partijos juodąją buhalteriją. Partijos neoficiali buhalterė N.Steponavičiūtė yra sakiusi, kad lankėsi pas politiką Seime. Tuo tarpu V.Uspaskichas tai neigė, sakydamas, kad to negali patvirtinti leidimus patekti į parlamentą išduodantis Vadovybės apsaugos departamentas (VAD). Prokuratūra sako, kad to laikotarpio popierinė VAD registracija tiesiog neišliko ir yra sunaikinta.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Byloje tuometinis Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas, dabartinis partijos pirmininkas, Seimo pirmasis vicepirmininkas Vytautas Gapšys, Seimo narė Vitalija Vonžutaitė kaltinami organizavę apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė Marina Liutkevičienė.

Darbo partijos atstovai kategoriškai atmeta kaltinimus ir bylą sako esant politine. Ši byla teismą pasiekė dar 2008 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balandžio pabaigoje buvęs Darbo partijos vadovas V.Uspaskichas su leiboristais susijungusios naujos partijos vairą perdavė V.Gapšiui, o pats tapo partijos pirmininko pavaduotoju. Darbo ir Leiboristų partijos uždarame suvažiavime susijungė į vieną naują juridinį darinį nauju pavadinimu Darbo partija (leiboristai).

Apie galimą jungimąsi su Leiboristų partija dar vasarį buvo užsiminęs Darbo partijos vadovas V.Uspaskichas. Tąkart jis svarstė, jog leiboristai greičiausiai gali prisijungti jau po to, kai įvyks planuojamas "darbiečių" ir "tvarkiečių" partijų susijungimas. Tačiau įvyko priešingai - dabar jungtuvės su leiboristais įvyks anksčiau nei su "Tvarka ir teisingumu".

Prokuroras S.Verseckas yra prašęs teismo uždrausti jungtis "darbiečiams" ir "tvarkiečiams", argumentuodamas, kad tokiu atveju Darbo partija išnyktų ir jos nebebūtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Teismas šį prašymą atmetė, argumentuodamas, jog draudimas jungtis partijoms galėtų prieštarauti Konstitucijai ir Politinių partijų įstatymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų