REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Simona Stanapėdytė, LRT televizijos naujienų tarnyba

Dvi puikiai ne tik Didžiojoje Britanijoje, bet ir visame pasaulyje žinomos mados dizainerės negali likti abejingos ir dalyvauja proteste kartu su bitininkais prieš Europos Sąjungos leidimą naudoti pesticidus, žudančius bites.

REKLAMA
REKLAMA

Dvi garsios mados maištininkės Vivienne Westwood ir Catherine Hamnett Londone Parlamento aikštėje kartu su protestuotojų minia ragino valdžią nepritarti įstatymui, leidžiančiam naudoti pesticidus, nuo kurių žūva bitės. Mados duetas įteikė peticiją, kurioje ragina vyriausybę nepasiduoti spaudimui ir atsakingiau žvelgti į aplinkosaugos problemas.

REKLAMA

„Neturime praleisti šios progos – bičių naikinimą reikia stabdyti dabar. Mūsų valdžia daro nusikaltimą duodama leidimą naudoti cheminius preparatus, kurie yra ar gali būti mirtini bitėms. Dėl Dievo meilės, kas jiems? Ar jie turi įsipareigojimų nuodais prekiaujančioms kompanijoms, ar tiesiog nesupranta, ką daro?“, – klausia dizainerė Catherine Hamnett.

Europoje uždraustų, tačiau pasaulyje plačiai naudojamų insekticidų poveikis bitėms nėra iki galo ištirtas. Manoma, kad chemikalai, purškiami ant žydinčių pasėlių, yra viena iš priežasčių, kodėl nyksta bitės. Mokslininkai pastebėjo, kad korių akutes, kuriose yra pesticidais apipurkštų žiedadulkių, bitės užlipdo, jų nenaudoja. Menininkės į šią problemą žvelgia globaliai ir baiminasi ne tik dėl bičių, bet ir dėl žmonijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes badausime, žudysime vieni kitus, be bičių augalija išnyks, atmosfera kais, vandens lygis kils ir visi mirsime. Nenoriu toleruoti stambių verslo kompanijų destruktyvios veiklos, kuri akivaizdžiai paremta savanaudiškumu. Ekonomikos procesai, tausojantys mūsų planetą, turėtų būti aukščiau nei aklas noras pasipelnyt bet kokia kaina“, – tikina dizainerė Vivienne Westwood.

Bitės sparčiai nyksta visame pasaulyje, mokslininkai įvardija ne vieną priežastį, kodėl bitės atsidūrė ties išnykimo riba, tačiau jie neabejoja, kad išnykus bitėms, padariniai bus katastrofiški.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man pikta, neramu ir liūdna. Bitė egzistuoja daug seniau nei žmogus, todėl neturėtume likti abejingi, kai joms gresia išnykimas dėl mūsų pačių kaltės. Kaip skandavome, bitės turi būti apgintos nuo kenksmingų pesticidų keliamos grėsmės“, – sako bitininkė Catherine Beaumont.

Protestuotojai iš valdžios reikalavo ir prevencinių veiksmų plano ateityje tiriant planuojamus naudoti pesticidus ir jų poveikį gamtai, ypač bitėms.

„Per šimtą metų išnyko daug bičių rūšių. Tai rimta problema, su kuria jau susidūrė Kinija – čia augalai jau kryžminami rankomis. Besaikis chemikalų naudojimas jau turi padarinių. Yra iš ko pasimokyti ir nekartoti tų pačių klaidų, o imtis veiksmų“, – aiškina aktyvistas Quentinas Gobonas.

REKLAMA

Briuselyje penktadienį per balsavimą 27 šalys narės nutarė, kad šios rūšies pesticidus Europos Sąjungos teritorijoje naudoti draudžiama. Abejonių pritarti šiam draudimui buvo kilę Didžiosios Britanijos ir Vokietijos atstovams, nes jų šalyse yra įsikūrusios stambiausios šiuos chemikalus gaminančios bendrovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų