REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jolanta Paškevičiūtė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Tarptautinė Darbo diena paminėta įvairiuose pasaulio kampeliuose. Graikai pasinaudojo proga ir streikavo prieš rekordus mušantį nedarbą. Turkijos policija panaudojo vandens patranką ir ašarines dujas, nes protestuotojai nepaisė draudimo rinktis Stambulo centre.

REKLAMA
REKLAMA

Protestuotojus rinktis Stambule paragino kairiosios partijos ir profsąjungos, tačiau specialiosios policijos pajėgos jiems užkirto kelią į miesto centrą. Valdžia aiškina, kad taip norėta užtikrinti žmonių saugumą ir netrukdyti dirbantiems. Taksimo aikštė, kuri yra tradicinė mitingų vieta, šiuo metu renovuojama. Už poros kilometrų nuo aikštės yra premjero Erdogano biuras. Jį teko saugoti dešimtims pareigūnų ir šarvuotųjų automobilių. Keliolika žmonių, apsinuodijusių ašarinėmis dujomis, paguldyti į ligonines. Apie 20 protestuotojų suimta.

REKLAMA

Tuo metu Maskvos centre kai kurios gatvės gegužės pirmąją virsta pėsčiųjų bulvarais. Mieste gegužės pirmąją surengta iš viso 16 sankcionuotų demonstracijų, vienos priekyje – Maksvos meras Sergejus Sobianinas.

„Gera tradicija sutikti šventę pakilia nuotaika, jausti šalia žmones, petį draugų, kurie patys kuria savo gyvenimą, ateitį“, – kalbėjo partijos „Vieningoji Rusija“ tarybos narė olga Batalina.

Graikai sako, kad jie kovoja dėl savo ir vaikų ateities. Streikas sustabdė keltus, nevažinėjo viešasis transportas. Neišėjo į darbą mokytojai, bankų darbuotojai, valdininkai. Tai dar viena akcija prieš užsitęsusią vyriausybės tauptymo programą. vienas iš paskutinių žingsnių, leisiančių gauti eilinę ES ir TVF paskolų išmoką – parlamento priimtas įstatymas, pagal kurį bus atleista dar 15 tūkst. viešojo sektoriaus darbuotojų, nors šis sektorius buvo tabu – jis padeda Graikijos politikams užsitikrinti balsus per rinkimus. Taip pat dar didinami nuosavybės mokesčiai, ilginamas mokytojų darbo laikas.

REKLAMA
REKLAMA

„Norime pareikšti vyriasybei, kad jai nepavyks įgyvendinti planų visiems dirbantiems žmonėms sukelti komos būseną. Mes kovojame, esame čia, kad išliktume, kad laimėtų ne tik Graikijos, bet ir viso pasulio darbo klasės“, – dėstė bedarbis profesorius Filio Diamanti.

Graikijos vyriausybei veržiant diržus, nedarbas šoktelėjo iki 27 procentų. Tačiau Akropolio darbuotojai nepaiso, kad turizmo sezonas prasideda, ima plūsti biudžetą galintys papildyti turistai, ir taip pat streikuoja. Turistai įpykę.

„Esu labai nusuvylęs, net įpykęs. Paaukojau tiek savo energijos ir laiko, kad čia atvykčiau, ir štai – uždaryta. Vieni sako – šventinė diena, kiti – streikas. Nežinome kuo tikėti“, - piktinosi turistas iš JAV Gailas Davenportas.

Nors Šveicarija išliko saugi oazė krizės dykumoje, Gegužės pirmoji čia taip pat paminėta kaip ir daugelyje kitų šalių. Apie 10 tūkst. žmonių dalyvavo demonstracijoje Ciuriche.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų