REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos tik pradėtas propaguoti kūdikių maitinimas krūtimi, buteliukas buvo ne tik užmirštas, bet ir nustumtas į kūdikių mitybos užribį.

REKLAMA
REKLAMA

Galima pasakyti, kad jam teko trečiojo brolio vaidmuo: nemėgstamo, ujamo, viešai peikiamo, bet iš tikrųjų ne tokio jau ir blogo. Ką daryti, jei dėl kokių nors priežasčių mama pati maitinti krūtimi negali? Arba kaip sugirdyti krūtimi maitinamam vaikui sultis, arbatėlę, vandenuką, jei jis jau sulaukė „primaitinimo“ amžiaus?

REKLAMA

Kai kurie specialistai siūlo tokiu atveju girdyti kūdikį iš puoduko, taurelės ar net per vienkartinį švirkštą, bet... būkim atviri: kam išradinėti dviratį, jei vis dar galima nusipirkti seną gerą buteliuką? O kad prireikus buteliuko išsirinkti būtų lengviau – štai keletas praktiškų patarimų.

Iš pradžių užteks vieno. Neprisipirkit per daug buteliukų dar iki kūdikiui gimstant. Tiesą sakant, galite iš pradžių visai nepirkti jokio buteliuko. Kas žino – galbūt būsite viena iš tų šeimų, kurios atžalai apskritai jo neprireiks? Nors jei jums ramiau vieną turėti – nusipirkite. Daugiau kol kas nereikia. O gal šio buteliuko ar žinduko forma jūsų kūdikiui nepatiks ir jums vis tiek teks ieškotis kito?

REKLAMA
REKLAMA

 

Žinduko forma. Jei maitinsite kūdikį savo pienu, labai svarbu buteliuko žinduko forma. Kai kurios firmos gamina buteliukus, kurių žindukai – plokštesni nei įprasta, šiek tiek primenantys krūties formą. Iš tokių gerti kiek sunkiau, tačiau tai padės jums išvengti pripratimo, kai kūdikis pajunta, jog iš buteliuko gerti patogiau, ir vėliau nebenori imti krūties. Tuo tarpu toms, kurios kūdikį maitina tik adaptuotu pieno mišiniu, parankiau bus pirkti buteliukus su patogiais įprastos formos žindukais.

 

Žinduko skylutės dydis. Būtinai atkreipkite dėmesį į jį. Jei skylutė bus per plati – gėrimas tekės per greitai, kūdikis springs ir negalės patogiai gerti. Jei skylutė bus per maža – traukti skystį bus per sunku. Žinduko skylutę reikia derinti prie kūdikio amžiaus ir maisto, kurį girdysite iš buteliuko. Tirštesniems gėrimams, kaip, pavyzdžiui, pieno mišinys su grūdų milteliais, prireiks didesnės skylutės, skystiems – mažesnės. Kuo kūdikis mažesnis, tuo mažesnė ir skylutė. Taigi ieškokite instrukcijų ant paties buteliuko: kokio amžiaus kūdikiams ir kokio tipo maistui jis skirtas. Jei ketinate iš buteliuko girdyti įvairų maistą, nebūtina pirkti kelių buteliukų, užteks įsigyti keletą tos pačios firmos, tik skirtingos paskirties žindukų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Stiklinis ar plastikinis? Dar visai neseniai rinkos lyderiais laikyti plastikiniai buteliukai, tačiau pasirodžius mokslininkų išvadoms, kad kai kuriuose plastikiniuose kūdikių buteliukuose rasta sveikatai pavojingų chemikalų, į pirmą vietą vėl ima veržtis stikliniai buteliukai, jei kol kas dar ne parduotuvių lentynuose, tai bent jau potencialių pirkėjų prekių sąrašuose. Kuo jie skiriasi? Stiklinius buteliukus lengviau plauti ir sdezinfekuoti, tačiau jie yra sunkesni, o sudužę gali sužeisti. Plastikiniai buteliukai ne tokie ilgaamžiai, tačiau jie pigesni, jų asortimentas nepalyginamai gausesnis. Ar reikalinga ventiliacija? Kai kurie kūdikiai po valgio būna neramūs. Paskubomis rydami maistą jie prisiryja ir oro, kuris vėliau sukelia nemalonius pojūčius skrandyje bei žarnyne. Tokiam kūdikiui bus geriau jei pienuką ragaus iš buteliuko, kuriame yra speciali angelė orui patekti. Tačiau jei jūsų vaikas valgo ramiai, neprisirydamas oro, o po valgio palaimingai užmiega, galite drąsiai naudoti ir paprastą buteliuką be jokios ventiliacijos – jis jūsų vaikui turėtų tikti ne prasčiau.

REKLAMA

 

Silikonas prieš lateksą. Kokį čiulptuką pasirinkti, silikoninį ar lateksinį? Jei tik kūdikis nealergiškas silikonui, šie čiulptukai laikomi pranašesniais. Jie neprisigeria maisto kvapų, yra kietesni, tad juose sunkiau prakąsti didesnę skylutę ar atsikąsti jo gabalėlį kasantis besikalančius dantukus. Tačiau jei jums arčiau širdies lateksinis – pamėginkite pasiūlyti savo vaikui būtent tokį. Tik nepamirškite kaskart po maitinimo apžiūrėti, ar mažylis jo neprakando, nedeformavo? Ne paslaptis – šie čiulptukai susidėvi greičiau, nei silikoniniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų