REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dauguma pasaulio musulmonų nori, kad jų šalyse būtų įvestas šariatas (islamo teisė), tačiau nesutaria, kaip jis turėtų būti taikomas, rodo antradienį paskelbta studija.

REKLAMA
REKLAMA

2008-20012 metais atliekant išsamią Pew (Pju) tyrimų centro studiją 39 šalyse apklausta 38 tūkst. žmonių, atstovaujančių apie 2,2 mlrd. narių turinčiai pasaulio musulmonų bendruomenei.

REKLAMA

Aiški dauguma respondentų, ypač Azijoje, Afrikoje ir Vidurio Rytuose, sakė, kad jų šalyse šariatas turėtų tapti "krašto teise", nustatė tyrėjai.

"Tačiau taip pat pažymėčiau, kad palaikymas šariatui išties yra įvairus", - sakė Pew tarptautinių tyrimų direktorius Jimas Bellas (Džimas Belas).

Nuomonės, kad šariatas turėtų tapti oficialios nacionalinės teisės sistemos pagrindu, Turkijoje pritarė 12 proc., Tunise - 56 proc., Nigerijoje -71 proc., Indonezijoje - 71 proc., Egipte -74 proc., o Afganistane - net 99 proc. respondentų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Prinstono universiteto profesorė Amaney Jamal (Amani Džamal) kuri yra Vašingtone įsikūrusio Pew tyrimų centro ypatingoji patarėja, pažymėjo, kad musulmonų pasaulyje nėra vieningos šariato sampratos.

Studija "Pasaulio musulmonai: religija, politika, visuomenė" (The World's Muslims: Religion, Politics and Society) taip pat atskleidė, jog daugelis musulmonų pasisako už šariato normų taikymą privačioje sferoje, sprendžiant ginčus šeimose arba turto klausimus.

Tačiau daugumoje tirtų šalių nustatytas mažesnis palaikymas griežtoms bausmėms, tokioms kaip rankų kapojimas vagims arba egzekucijos atsivertėliams iš islamo į kitas religijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dauguma musulmonų taip pat pasisako už tikėjimo laisvę, net jeigu jie palaiko šariatą.

Pavyzdžiui, Pakistane 84 proc. apklaustų musulmonų nori, kad šariato normos būtų perkeltos į valstybinę teisės sistemą, tačiau 75 proc. buvo įsitikinę, kad ne musulmonai turi teisę laisvai išpažinti savo tikėjimą.

Apie pusė apklaustų musulmonų sakė esantys susirūpinę dėl religinio ekstremizmo, ypač Egipte, Irake ir Tunise.

Daugumoje šalių dauguma musulmonų tvirtino, kad žmona turi klausyti savo vyro, tačiau dauguma nurodė, kad moteris turėtų pati nuspręsti, ar ji turi dangstytis veidą.

REKLAMA

Absoliuti dauguma respondentų prostituciją, homoseksualumą, savižudybes arba alkoholio vartojimą laiko amoraliais reiškiniais, tačiau dėl kai kurių kitų klausimų, tokių kaip daugpatystės, nuomonės smarkiai skiriasi.

Bosnijoje ir Hercegovinoje tik 4 proc. apklaustųjų laikė poligamiją moraliai priimtina, o Nigeryje ją palaikė 87 procentai.

Smurtas islamo vardu taip pat buvo plačiai atmetamas.

Jungtinėse Valstijose 81 proc. musulmonų teigė, kad toks smurtas "niekada" negali būti pateisinamas. Tokio požiūrio pasaulinė mediana yra 73 procentai.

Tačiau nemaža dalis respondentų Bangladeše, Egipte, Afganistane ir palestiniečių teritorijose laikėsi nuomonės, kad toks smurtas leistinas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų