REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Venesuelos parlamente antradienį kilo muštynės, per kurias buvo sužeisti keli įstatymų leidėjai, prasiveržus aistroms per audringą sesiją, susijusią su šią Pietų Amerikos šalį krečiančiu įnirtingu ginču dėl prezidento rinkimų.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicija nurodė, kad buvo užpulti ir sužeisti septyni jos deputatai, kai jie protestavo prieš sprendimą neleisti jiems pasisakyti Nacionaliniame Susirinkime, nes jie atsisako pripažinti prezidento Nicolaso Maduro (Nikolaso Maduro) pergalę balandžio 14-ąją vykusiuose rinkimuose.

REKLAMA

Vyriausybę palaikantys įstatymų leidėjai kaltina savo oponentus "fašistus" pradėjus smurtą, kuris atspindi didelę įtampą šalies, priklausančios naftą eksportuojančių šalių organizacijai OPEC, politikoje po socialisto lyderio Hugo Chavezo (Huho Čaveso) mirties kovą.

"Žinojome, kad opozicija atėjo provokuoti smurto, - N.Maduro komentavo šį incidentą. - Tai neturi pasikartoti."

50-metis N.Maduro, kuris buvo H.Chavezo pasirinktas įpėdinis, rinkimuose įveikė opozicijos kandidatą Henrique Caprilesą (Enrikę Kaprilesą) 1,5 procentinio punkto skirtumu. 40-metis H.Caprilesas atsisakė pripažinti jo pergalę, tvirtindamas, kad per rinkimus įvyko tūkstančiai pažeidimų ir kad balsai buvo "pavogti".

REKLAMA
REKLAMA

Tie rinkimai parodė, kad šalis yra apylygiai pasidalijusi po 14 metų trukusio H.Chavezo griežtos linijos socialistinio režimo.

"Jie gali mus mušti, kalinti, žudyti, tačiau mes neišsižadėsime savo principų", - opozicijos parlamentaras Julio Borgesas (Chulijus Borgesas) sakė vietos televizijai, rodydamas mėlynėmis išmargintą kruviną veidą.

"Tie smūgiai suteikia mums daugiau jėgų", - pridūrė jis.

Vienas Nacionalinio Susirinkimo darbuotojas, prašęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai "Reuters", kad smurtas prasiveržė, kai opozicijos deputatai pradėjo šaukti "Fašistas" parlamento pirmininko adresu ir išskleidė protesto plakatą su užrašu "Parlamentinis perversmas".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Opozicijos narius puolė vyriausybę palaikantys įstatymų leidėjai. Per muštynes buvo svaidomi nešiojamieji kompiuteriai ir stalai, o vienam deputatui į galvą pataikė kėdė, pasakojo incidento liudininkas.

Vėliau buvo pareikalauta, kad parlamento darbuotojai parodytų savo telefonus, kuriais galėjo būti padaryta tų grumtynių nuotraukų arba vaizdo įrašų, pridūrė šaltinis.

Vyriausybę palaikanti Asamblėjos narė Odalis Monzon (Odalis Monson) sakė, kad ji ir keli jos kolegos buvo užpulti ir sumušti.

"Šiandien vėl turėjau ginti komandantės (H.Chavezo) palikimą", - sakė jis.

Grumtynės įsiplieskė po to, kai vyriausybės kontroliuojama Asamblėja priėmė nutarimą, atimanti teisę pasisakyti opozicijos nariams, nepripažįstantiems N.Maduro prezidentu.

"Kol jie nepripažins pareigūnų, respublikos institucijų, mūsų tautos suverenios valios, opozicijos deputatai turės kalbėti (per privačią žiniasklaidą), tačiau ne čia, šiame Nacionaliniame Susirinkime", - pareiškė parlamento pirmininkas Diosdado Cabello (Diosdadas Kabeljas).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų