REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Plastinės operacijos, silikoniniai impantai, cheminis odos valymas, apetitą slopinantys vaistai... Šiandien pilna įvairiausių priemonių, kuriais žmonės siekia save pagražinti. Nors kai kurie iš šių būdų gana ekstremalūs, o rezultatas ne visada pavyksta toks, kokio tikėtasi – žvelgiant į mūsų protėvių bandymus pasigražinti tai atrodo kone kaip vaikų žaidimai, rašo Mentalfloss.com.

Plastinės operacijos, silikoniniai impantai, cheminis odos valymas, apetitą slopinantys vaistai... Šiandien pilna įvairiausių priemonių, kuriais žmonės siekia save pagražinti. Nors kai kurie iš šių būdų gana ekstremalūs, o rezultatas ne visada pavyksta toks, kokio tikėtasi – žvelgiant į mūsų protėvių bandymus pasigražinti tai atrodo kone kaip vaikų žaidimai, rašo Mentalfloss.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Štai septynios grožio procedūros iš praeities, kuriomis žmonės save žalodavo ir net žudydavo. Posakis „Grožis reikalauja aukų“ atsirado tikrai ne be pagrindo....

REKLAMA

1. Korsetai

Per visą 19-ą amžių drąsūs vyrai plaukė į jūras ir medžiojo banginius, o gražuolės moterys spraudėsi į korsetus su tų banginių ūsų plokštelėmis. Žinoma, ne visos šiuos fiūrą formuojančius drabužėlius susiverždavo taip, kad pakenktų savo sveikatai – tačiau daugybė liekno liemens ir iškilaus biusto troškusių moterų kasdien taip „susitrėkšdavo“, kad jų vidaus organai ilgainiui netgi pasislinkdavo iš savo natūralių pozicijų.

REKLAMA
REKLAMA

2. Arseno valgymas

19-ame amžiuje ir anksčiau žmonės valgydavo arseniką, kad „įgautų švytinčią odą, spindinčias akis ir pilnesnę išvaizdą (patrauklų apkūnumą)“. Žinoma, buvo ir tam tikros taisyklės: arseniką vartoti galima tik pilnėjant mėnuliui, iš pradžių – tik po vieną grūdelį (kol įgaunamas atsparumas), o jei nustosi jį vartoti – mirsi. Žinoma, be šių gražių ir romantiškų džiaugsmų, arsenikas sukelia ir šalutinį poveikį – jis skydliaukėje blokuoja jodą, o tai sutrikdo hormonų veiklą ir sukelia pagurklio didėjimą. Taigi, švytintis, spindintis, pilnas pagurklis. Ir kartais mirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Kaspinuočiai

Šiuo atveju moterys dėl grožio ryždavosi ne tik pavojingiems, bet ir galėtinai... šlykštiems dalykams. Kaspinuočio kiaušinėliai, praryti piliulės forma, įsitvirtindavo savo vargšo apkūnaus šeimininko žarnyne. Ten jie minta maistingosiomis medžiagomis, kurios kitu atveju būtų įsisavinamos šeimininko, per jo virškinimo traktą. Taip šeimininkas lieknėja, o kaspinuočiai auga... ir auga. Kai kurios kaspinuočių rūšys gali išaugti net iki 3 metrų ilgio. Jau tuomet buvo ir gydymo nuo kirmėlių būdų, bet jus turbūt nelabai patiktų, kaip toks 3 metrų ilgio gyvis centimetras po centimetro lįstų iš jūsų organizmo...

REKLAMA

4. Pėdų laužymas

Nemažai mokslininkų mano, kad pasaka apie Pelenę kilo iš Kinijos. Kitose kultūrose moteris su tokia mažyte ir keistos formos pėda atrodytų išties neįprastai, bet tik ne Kinijoje. Manoma, kad metodas, kurias pėdas paverčia „auksiniais lotusais“, pradėtas naudoti 10-ojo amžiaus pabaigoje. Dvokiančiais, purvinais ir ligotais „lotusais“ su tokiais giliais įlinkiais ir raukšlėmis, kurių net nebuvo galima išplauti. Tik vyrai tos dalies nematydavo – moterys savo pėdas laikydavo apautas netgi sutuoktinių akivaizdoje. Lotusai „žydėti“ pradėdavo tuomet, kai motinos savo dukroms dar kūdikystėje suformuodavo ir užverždavo pėdas taip stipriai, kaip tik buvo galima. Be abejo, tai buvo itin skausminga. Procedūra deformuodavo pėdas ir suluošindavo moteris visam jų likusiam gyvenimui – bet toks juk ir buvo tikslas! Krypuojanti eisena ir suspausta pėda iškart pranešdavo visiems aplinkiniams, kad ji nuo pat gimimo buvo turtinga ir pernelyg vertinama, kad kada nors gyvenime dirbtų fizinį darbą. Kinijoje mados, matyt, keitėsi lėtai, tad šis metodas nebuvo nustotas naudoti net iki 1949 metų, kaip po komunistinės revoliucijos darbas pradėtas vertinti kaip visuotinė dorybė.

REKLAMA

5. Radioaktyvi kosmetika

Šauniausias dalykas, kurį 1930-aisiais padarė Prancūzijos kosmetikos kompanija „Flo-radia“, tai net į jų gaminius dėti torio chloridas ir radžio bromidas, bet vienos iš priemonių pavadinimas – „Curie“!. Be abejo, dakаtaras Alfredas Curie neturėjo jokio ryšio su mokslo genijais, radioaktyvių medžiagų tyrimus pradėjusiais (ir nuo to mirusiais) Marija ir Pierre'u Curie, bet na ir kas? Savo kosmetiką „Flo-radia“ galėjo parduoti su bet kokiu pavadinimu, nes moterims žadėjo turbūt visus įsivaizduojamus grožio stebuklus: „Skatina ląstelių gyvybingumą, aktyvuoja kraujotaką, stangrina odą, pašalina riebalus, stabdo porų plėtimąsi, mažina ir gydo pūlinius, spuogus, paraudimus, pigmentaciją, apsaugo nuo kenksmingų elementų, stabdo senėjimą ir išlygina raukšles, išsaugo odos šviežumą ir spindesį“. Tiesiog svajonių kosmetikos priemonė! Iki kol kieno nors žandikaulis tiesiog nukris...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Šunvyšnė

Vaistinė šunvyšnė dar vadinama Belladona, t. y. „Graži moteris“. Tai vienas iš tų atvejų, kai turbūt pagalvosite – „Kam išvis kilo mintis tai išbandyti???“ Moterys išspausdavo šunvyšnės lašų į savo akis, kas sukeldavo vyzdžių išsiplėtimq: juk vaikiškai didelės ir ryškios akys – taip žavu! Tik žinoma atvejų, kad kai kurios šiuos lašus ilgiau naudojusios moterys apakdavo... jeigu pirmiausia nenumirdavo. Juk tai gryni nuodai!

7. Veido pudra su švinu

18-as amžius žmonijos odai buvo ne patys geriausi laikai – net jei nekreiptume dėmesio į visuotinį purvą, kuriame gyveno ir patys turtingiausieji, aplink siautė siaubingos raupų epidemijos. Daugeliui nepavykdavo to iš vengti, bet kai kuriems pasisekdavo išgyventi. O efektyviausias būdas maskuoti raupų paliktus randus ir kitus netobulumus buvo pudra su švinu. Iš pradžių tai atrodė puiki priemonė – nebrangi ir lengvai pagaminama, lengvai užtepama ir puikiai atrodanti. Tik tuomet, deja... smegenys pradeda tinti, ištinka paralyžius ir praktiškai visi kūno organai ima tiesiog „atsijunginėti“ ir nustoja veikti. Bet koks žavus, nupudruotas lavonas lieka!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų