REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Premjero Algirdo Butkevičiaus sudaryta darbo grupė pristatė savo pasiūlymus, kaip reformuoti mokesčių sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

Siūloma, kad ,,Sodros” įmokų ,,lubos” būtų 5 draudžiamųjų pajamų dydžiai. Konkretūs gyventojų pajamų mokesčio (GPM), neapmokestinamųjų pajamų dydžio (NPD) tarifai kol kas nepasiūlyti, tačiau GPM galėtų būti 19–20 proc. , o ,,Sodros“ tarifas galėtų būti apie 23 proc. Tai dalis pasiūlymų, kuriuos Premjerui pristatė jo patarėjo – finansų analitiko Stasio Jakeliūno vadovaujama darbo grupė. Jo teigimu, Premjerui buvo pristatyti siūlymai,susiję su darbo pajamomis, PVM bei smulkiuoju ir vidutiniu verslu.

REKLAMA

,,Vienas iš siūlymų – perkelti bazinę pensiją į valstybės biudžetą, kartu didinant gyventojų pajamų mokestį (GPM), kad būtų finansavimo šaltinis bazinei pensijai, ir atitinkamai mažinant ,,Sodros” įmokos tarifą. Taip pat siūlome labiau susieti ,,Sodros” įmokas su išmokomis (su senatvės pensija), kad žmonės būtų labiau motyvuoti dalyvauti ,,Sodros sistemoje ir gauti iš jos daugiau, jeigu daugiau įmoka”, – po pristatęs siūlymą Premjerui, žurnalistams aiškino S. Jakeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, taip pat siūloma sujungti sveikatos draudimo įmoką su GPM ir taip supaprastinti mokesčių sistemą bei jos administravimą.

,,Suprantame, kad tai šiai koalicijai, socialdemokratams, labai prieštaringas siūlymas, tačiau darbo grupė taip pat siūlo įvesti ,,Sodros” įmokoms ,,lubas”. Mes remiamės tuo, kad ,,Sodros” sistema turi būti labiau draudžiamoji negu mokestinė. Jeigu įvertintume žmogaus per visą gyvenimą sumokėtas įmokas ir gautas išmokas, pamatytume, kad balansas vis blogėja augant gyventojų pajamoms”, – sakė S. Jakeliūnas. Anot jo, tai paskatintų naujų įmonių steigimą Lietuvoje ir aktyvesnį žmonių dalyvavimą ,,Sodros” sistemoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Dar vienas pasiūlymas – keisti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) taip, kad mažėtų apmokestinimo našta mažas pajamas gaunantiems žmonėms. Tas mokesčių naštos mažėjimas būtų žymiai staigesnis“, – sakė S. Jakeliūnas.

PVM lengvatų nebus

Darbo grupė, pasak S. Jakeliūno, pasisako prieš naujų PVM lengvatų įvedimą. Esą svarstytinas klausimas tik dėl lengvatos viešbučiams sugrąžinimo, tačiau kartu kompleksiškai sprendžiant kitas problemas, susijusias su turistų srautų pritraukimu. O lengvata šildymui, anot ekspertų, naikintina. Tiesa, su išlyga, kad šildymo kaina drastiškai nekils.

REKLAMA

,,Manome, kad lengvata gyvenamųjų patalpų šildymui centralizuotu būdu iš dalies neteisinga, nes ja naudojasi ir mažesnes, ir didesnes pajamas bei didesnius būstus turintys žmonės. Kita vertus, kitomis priemonėmis besišildantys būstus žmonės nesinaudoja šia lengvata. Be to, dalis gyventojų, gaunančių mažesnes pajamas, ir dabar gauna kompensacijas už dalį išlaidų šildymui ir karštam vandeniui“, – sakė S. Jakeliūnas. Jo teigimu, darbo grupė supranta, kad šios lengvatos, kuri nuolat pratęsiama, panaikinimas daugeliui žmonių sukeltų finansinių problemų ir dėl to kol nesumažės šildymo kainos, jos geriau neliesti. ,,Tačiau anksčiau ar vėliau ši lengvata turėtų būti naikinama“, – pridūrė jis.

REKLAMA

Pasak S. Jakeliūno, darbo grupė nesiūlo jokių PVM lengvatų jokiems maisto produktams, nes didžioji dalis lengvatų nepatenka vartotojams, kainos nesumažėja tiek, kiek sumažėja PVM tarifas.

Ateityje – NT ir automobilių apmokestinimas Darbo grupė taip pat siūlo bazinę pensiją mokėti iš valstybės, o ne iš ,,Sodros” biudžeto, o PSD mokestį vėl prijungti prie GPM. Be to, pasiūlyta apmokestinti ir palūkanas bei visas investicines pajamas. Pasak premjero patarėjo, turėtų būti apmokestinti indėliai, vertybiniai popieriai ir paskolos juridiniams asmenims. Konkretūs GPM ar NPD dydžiai darbo grupėje nebuvo nustatyti. Dėl jų esą turėtų apsispręsti politikai, kai įvertins, kuriuos pasiūlymus įgyvendinti, o kuriuos ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S.Jakeliūno teigimu, darbo grupės pateikti siūlymai valstybei kainuotų daugiau negu 1 mlrd. litų, kuriuos reikės iš kažkur paimti. Tačiau kol kas darbo grupė pasiūlė tik dalį galimų finansavimo šaltinių.

,,Jie susiję su palūkanų apmokestinimu už indėlius bankuose, už palūkanas, kurias gyventojai gauna teikdami paskolas juridiniams asmenims. Esminis dalykas – NPD yra pakankamai lankstus dalykas, leidžiantis keisti apmokestinimo naštą mažesnes pajamas uždirbantiems žmonėms“, - sakė darbo grupės vadovas.

S.Jakeliūnas informavo žurnalistus, kad ateityje darbo grupė svarstys, iš kokių šaltinių dar būtų galima pritraukti pajamų ir iki birželio 30 dienos pateiks visą pluoštą pasiūlymų, kurių didžioji dalis bus susijusi būtent su finansavimo šaltiniais. Anot jo, darbo grupė pasisako už mokesčių nekilnojamajam turtui, automobiliams įvedimą.

REKLAMA

LLRI ekspertė ragina neapmokestinti taupančių

Darbo grupės narė Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertė Kaetana Leontjeva teigia pritarianti NPD didinimui ir ,,lubų“,,Sodros” įmokoms įvedimui, tačiau nepritarianti palūkanų ir visų investicinių pajamų apmokestinimui - tai esą būtų žalinga žmonėms ir ekonomikai, o biudžetui naudos neatneštų, nes mažintų paskatas taupyti ir investuoti.

,,Palūkanų apmokestinimas baustų atsakingus ir taupančius gyventojus ir skatintų gyvenimą šia diena, nes dalis palūkanų atitektų biudžetui. Neteisinga, kad taupantis gyventojas per savo gyvenimą sumokės daugiau mokesčių, negu tokias pat pajamas uždirbęs ir jas iškart išleidęs jo kaimynas. ,,Eurostat“ duomenimis, taupymo lygis Lietuvoje ir taip yra labai žemas - antras žemiausias visoje Europos Sąjungoje, todėl pavojinga dar labiau mažinti paskatas taupyti“, – po darbo grupės susitikimo su Premjeru žurnalistams aiškino ekspertė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų