REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) tvirtina, kad eurozonos skolų krizė yra didžiausia grėsmė pasaulio ekonomikai, praneša Vokietijos savaitraštis „Spiegel“. Tuo metu, kai vadinamosios slenkstinės ribos ekonomikos šalių BVP aktyviai didėja, o JAV ekonomika išlieka stabili, eurozonoje tęsiasi nuosmūkis, teigia TVF atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak savaitraščio, viena iš ekspertų pesimizmo priežasčių yra Prancūzija. Jai gresia recesija. TVF prognozuoja, kad šiemet šios vienos iš svarbiausių eurozonos šalių BVP sumažės 0,1 proc. Tai gali iškelti klausimą apie svarbių eurozonos valstybių gebėjimą padėti kitoms eurozonos valstybėms, jei iškiltų toks poreikis, sakoma pranešime.

REKLAMA

Vidutinėje perspektyvoje eurozonai gresia ilgai trunkanti sąstingio fazė, mano ekonomikos ekspertai. Europos centrinio banko vertinimais konjunktūra eurozonos šalyse atgis tik antrąjį šių metų pusmetį, tačiau net ir šiuo atveju egzistuoja jos mažėjimo tikimybė.

„Spiegel“ žiniomis TVF rekomenduoja Europos centriniam bankui liberalizuoti valiutų politiką, nes kai kuriose krizės ištiktose šalyse eurozonos pakraščiuose palūkanų norma dar pernelyg didelė.

REKLAMA
REKLAMA

TVF vyriausiasis ekonomistas Olivier Blanchardas padėtį Europje pavadino „keliančią susirūpinimą“, rašo savaitraštis. Pasak jo, anksčiau pasaulio ekonomika vystėsi dviem keliais, o dabar vis labiau ryškėja tendencija „sveikti trim skirtingais greičiais“.

Jo teigimu, biudžeto karpymo, eksporto mažinimo ir silpno pasitikėjimo derinys verčia Europą gana smarkiai atsilikti nuo kitų regionų. O. Blanchardo teigimu, tai blogos naujienos visiems, nes pasaulyje viskas stipriai susiję, ir pasaulio ekonomika tam tikra prasme yra lygiai tokia pat silpna, kaip ir silpniausioji jos grandis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų