REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasirodo, kad "braziliška" bei visokia kitokia depiliacia gali prišaukti bėdos. Anot ScienceDaily paskelbto straipsnio apie naują tyrimą, gaktos plaukų pašalinimas padidina virusinės infekcijos, vadinamos Odos moliusku (Molluscum contagiousum) riziką.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau gaktos plaukai būdavo šalinami tik dėl religinių ar kultūrinių priežasčių, tačiau šiais lakais tai tapo madinga, ir ne tik tarp moterų, bet ir vyrų. To ištakos nėra aiškios, bet manoma, kad didelę įtaką galėjo daryti pornografijos industrija bei noras atsiriboti nuo "laukinio" gyvūnų pasaulio.

REKLAMA

Šis užkrečiamasis moliuskas yra lėtinė lokalizuota infekcinė odos liga, kurią sukelia užkrečiamojo moliusko virusas (Molluscum contagiosum virus, MCV). Jis yra paplitęs tarp vaikų ir suaugusiųjų, kurių imuninė sistema yra pažeista dėl ligos ar narkotinių medžiagų.

Autoriai norėjo sužinoti, ar padidėjęs tokių infekcijų skaičius yra susijęs su populiarėjančia intymios vietos depiliacija. Tyrime dalyvavo pacientai, kurie apsilankė privačioje odos klinikoje Nicoje (pietų Prancūzija) nuo 2011 metų sausio iki 2012 metų kovo mėnesių. Iš per šį periodą 30-ies infekuotų atvejų, 6-ios buvo moterys, o visos grupės amžiaus vidurkis siekė 29,5 metus. Keturiems pacientams simptomai išplito į pilvo sritį, vienam - į šlaunų. Net 10-čiai atvejų pasireiškė ir kitokių susijusių odos pakitimų, tokių kaip plaukų įaugimai, karpos, folikulitas (plauko maišelio žiočių bakterinis uždegimas), cistos ir randai.

Iš 30-ies pacientų, didžioji dauguma, net 93 proc. buvo pašalinę gaktos plaukus. 70 proc. teigė tai reguliariai darantys skutant, o likusieji - depiliuojant. Tyrimo autoriai teigia, kad užkrečiamasis moliuskas ir taip plinta labai lengvai (nuo odos ant odos liečiantis su sergančiuoju, ligonis gali pernešti virusą į kitas savo kūno vietas liesdamas ar krapštydamas bėrimą), tačiau įbrėžimai bei kiti odos pažeidimai, palikti po plaukų šalinimo procedūrų, viską tik palengvina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų