REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruzija laukia sūnų paklydėlių

 Zachrijus Kalašovas (Šakro Jaunesnysis) – vienas autoritetingiausių Rusijos „įteisintųjų vagių“ šiuo metu vis dar kali Ispanijos kalėjime. Tačiau jo bausmės laikas baigėsi kovo pabaigoje. Išėjęs į laisvę Z. Kalašovas, ko gero, grįš į Rusiją. Likti Ispanijoje jam uždrausta – teismo sprendimu jis 10 metų negalės kelti kojos į šią šalį.

REKLAMA
REKLAMA

„Šakro byla“

Z. Kalašovas buvo sulaikytas 2005 metais per didelio masto ispanų teisėsaugininkų surengtą specialią operaciją, pavadintą „Osa“ („Vapsva“). Tačiau tuokart Šakro pavyko išvengti arešto ir jis pasislėpė Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Tuomet ispanų teisėjas Fernandas Andreo išrašė tarptautinį arešto orderį ir netrukus Z. Kalašovas buvo sulaikytas Dubajuje. Jis buvo ekstradicijuotas į Ispaniją.

REKLAMA

Šakro Jaunesniajam buvo pateikti labai rimti kaltinimai. Jis buvo apkaltintas sukūręs organizuotą nusikalstamą susivienijimą ir per šiam susivienijimui priklausiančias kelias įmones, įkurtas Ispanijoje, legalizavęs nusikalstamu būdu gautas pajamas. Tos pajamos buvo gautos iš lošimų verslo, ginklų ir narkotikų prekybos, sukčiavimo, dokumentų klastojimo, reketavimo, žmonių grobimo iš Rusijos ir kitų posovietinių šalių bei kitų nusikaltimų.

REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Z. Kalašovo vadovaujama gauja už neteisėtai įgytus pinigus Ispanijoje supirkinėjo nekilnojamajį turtą, restoranus, prabangius automobilius ir kt.

Advokatą išteisino

2006 metų lapkričio 26-ąją Madrido „Soto del Realo“ kalėjime susitikimo su Šakro Jaunesniuoju metu buvo sulaikytas garsus Rusijos advokatas Aleksandras Gofšteinas. Ispanijos kriminalistai įtarė, jog gynėjas perdavinėja Z. Kalašovo nurodymus laisvėje likusiems bendrams ir įveža iš Rusijos didžiules grynųjų pinigų sumas. Taip pat pareigūnai gavo duomenų, jo A. Gofšteinas, nuteistojo nurodymu, organizavo Šakro išlaisvinimo grupę. Be to, buvo užfiksuotas bandymas papirkti kalėjimo prižiūrėtoją, kad pastarasis parašytų pažymą apie tariamai sunkią nuteistojo sveikatos būklę. Užmokestis už šią paslaugą siekė 60 000 dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2007 metų lapkritį Ispanijos teismas už 200 000 dolerių užstatą A. Gofšteiną paleido į laisvę, uždraudęs jam išvažiuoti iš šalies. Vėliau visi kaltinimai šiam gynėjui ir Olionai Goculenko (vieno ir kaltinamųjų Šakro Jaunesniojo byloje draugei) buvo panaikinti.

Kas toliau?

Kol Z. Kalašovas kalėjo Ispanijos kalėjime, jo ekstradicija aktyviai rūpinosi Gruzija – šios šalies teismas už akių jį yra nuteisęs 11 metų laisvės atėmimo bausme už vieno iš Maskvos kazino „Kristalas“ bendrasavininkių pagrobimą.

Vėliau bausmė pailgėjo, nes jam buvo inkriminuotas dalyvavimas nusikalstamame narkotikų prekeivių susivienijime. Taip pat buvo konfiskuoti Šakro priklausantys prabangūs rūmai Tbilisyje – juose buvo įkurdintas policijos komisariatas.

REKLAMA

Tačiau paskutiniu metu Gruzija beveik visai „pamiršo“ Z. Kalašovą. Ekspertai įsitikinę, jog tai susiję su sumenkusia Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio įtaka ir jo autoritetu – iki tol vykęs bekompromisinis karas su nusikaltėliais, kai vien tik už „įteisintojo vagies“ titulą buvo sodinama į kalėjimą, buvo ir yra vienas didžiausių Gruzijos prezidento nuopelnų.

Ispanai keletą kartų buvo pasiruošę išduoti Z. Kalašovą Gruzijai, tačiau advokatai sėkmingai užprotestuodavo sprendimą. O vėliau Gruzija apie Šakro ekstradiciją nebeužsiminė.

REKLAMA

Neseniai, balandžio viduryje, buvęs Gruzijos Generalinio prokuroro pavaduotojas, dabartinis parlamento mažumos atstovas Davidas Sakvarelidzė pareiškė, kad dabartinis Generalinis prokuroras Arčilas Kbilašvilis kartu su savo draugu advokatu Paatu Kiknavelidze, 2007 metais gynė garsiojo „įteisintojo vagies“ Šakro interesus. Generalinis prokuroras ginasi. „Iš tikrųjų šiuo metu dėl esamos padėties valdžioje niekas šiuo klausimu nesiima aktyvių veiksmų, – sako A. Kbilašvilis. – Tačiau visos reikiamos procedūros atliktos ir prašymas ekstradicijuoti Z. Kalašovą tebegalioja. Tai buvo padaryta gerokai anksčiau, o mes nieko nekeitėme ir neatšaukėme – Gruzija tebesilaiko tos pačios nuostatos – susigražinti nusikaltėlį“.

„Akistatos“ inf.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų